Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2015 00:05 | Prominenti | Domáci Prominenti

Sezóna plesov sa začala: Ako zažiariť a ako sa vyhnúť trapasu?

Chodíte plesať? A už ste si vybrali šaty na ples? Ak nie, je najvyšší čas. Plesom v Opere vypukla tohtoročná plesová sezóna na Slovensku. 

Zabudnite na nariasené a prezdobené šaty! Inšpirujte sa modelmi poprednej slovenskej návrhárky Jany Pištejovej (40), ktoré predviedli moderátorky spravodajstva troch televízií – Zlatica Puškárová (37), Andrea Belányiová (38) a Simona Simanová (30).

Módna návrhárka Jana Pištejová radí nedržať sa zubami-nechtami trendov. „Priznám sa, že trendy veľmi nesledujem a čo sa týka plesovej sezóny, ide podľa mňa najmä o nadčasovosť, pretože šaty by mali mať trvalejšiu hodnotu.

 

Trendy sú rýchle a ženám nemusia vždy lichotiť. Pri plesových róbach je základ, aby si dáma vybrala šaty, ktoré pristanú jej postave, pleti a dokonca aj povahe. Mali by ju vyjadrovať a mať punc nadčasovosti, klasiky alebo histórie, ale nie prehnane. Nemali by mať tvar torty. Čo sa týka farieb, platí to isté, treba sa riadiť vlastným pocitom a farbou, v ktorej sa dáma cíti dobre. Dôležité je najmä, aby vás šaty nezväzovali, neobmedzovali, nesmie na nich nič tlačiť. Honosnosť môže spočívať v detailoch, a nie v objeme.

5 tipov pre ženy

1. Po prevzatí pozvánky na ples by ste si mali ako prvé zistiť, aký dress code platí. Podľa toho sa rozhodnite, aký typ šiat chcete hľadať a aké kritériá by mali spĺňať, aby ste sa vyhli trápnej situácii.

2. Výhodnejšie je šaty si zapožičať. Pripravte sa na to včas, aby bolo z čoho vyberať. V dobrej požičovni vám skúsený personál pomôže a poradí, ktoré šaty k vášmu typu postavy sedia najlepšie.

3. Nikdy nepoužívajte lacné doplnky. Nie každý z nás má finančný rozpočet na luxusné šperky, vyhnúť by ste sa však mali nevkusným napodobeninám. V bižutérii nájdete veľké množstvo krásnych doplnkov.

4. V minulosti boli na plesoch tabu topánky s otvorenou špičkou. I dnes sa uprednostňujú skôr elegantné lodičky, ak sa však rozhodnete pre sandáliky, určite nič nepokazíte. Hlavne nezabúdajte, že do nich nepatria silonky!

5. Ak si vyberiete dokonalé šaty a doplnky, nezabúdajte na vhodný zvršok a z auta do sály sa nepresúvajte vo vetrovke! Vhodné sú kožuch, elegantný kabát alebo bolerko.

Za hrsť rád pre pánov

Ak je predpísané oblečenie:

White tie znamená frak. Je to vlastne najslávnostnejšia forma oblečenia. K fraku jednoznačne voľte iba biely motýlik. Čo sa týka topánok, odporúčajú sa jednoznačne čierne lakované topánky.

Black tie znamená smoking. K smokingu voľte iba čierny motýlik. Dopĺňajú ho biela košeľa a lakované čierne topánky.

Ak nie je predpísané oblečenie

Pokiaľ sa chystáte s partnerkou na menej honosný ples, tzv. dedinský, postačí jednoduchší typ oblečenia, inak nazývaný formal dress.

Formal dress znamená klasický čierny alebo tmavý oblek. K nemu sa hodia biela košeľa a slávnostná kravata, poprípade motýlik. Farbu kravaty sa odporúča zladiť podľa šiat partnerky. Nezabúdajte opäť na vhodné topánky, najvhodnejšie sú čierne lakové.

Andrea:

„Som zvyknutá nosiť dlhé večerné šaty počas celého roka na moderovanie rôznych spoločenských akcií a už mám v oku, aké mi pristanú. Takmer stále sú to korzetové šaty. Takže na prvý pohľad by som si tieto nevybrala, ale musím povedať, že oblečené vyzerajú veľmi zaujímavo. Bielu farbu mám rada a šaty majú veľký výstrih na chrbte, čo je veľmi sexi.“

Simona:

„Ples je pre mňa ako moderátorku často pracovná záležitosť, teším sa, keď môžem ísť ako hosť. V týchto som sa cítila skvele. Čipka pôsobí romanticky a zároveň žensky, odhalený chrbát zas veľmi rafinovane.“

Zlatica:

„Janka je doslova čarodejnica, ktorá dokáže šatami vykúzliť dramatickosť, ale aj ženskosť a sexepíl. Jej tvorba je odvážna, občas provokujúca, ale aj rafinovaná, elegantná a nadčasová. Tieto šaty sú nádherné, ženské a ako vždy šaty od Janky mi sadli aj bez skúšky. Je to krásna farebná kombinácia. Biela ma už roky sprevádza na rôznych spoločenských udalostiach a mentolová dokáže veľmi pekne ženu zjemniť. Janka je nielen dlhoročná kamarátka, ale aj moja dvorná návrhárka, ktorej určite zverím aj moje svadobné šaty.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dry snow avalanche with a powder cloud close to the village Terskol, Elbrus region
Chystáte sa na túru? Pozor: Na týchto pohoriach hrozí lavínové nebezpečenstvo
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!
Bratislava (ilustračné foto)
Slovenské národné múzeum predstavilo novú publikáciu: Sledujte, čoho sa týka!
Fire in an old wooden house
Tragický výbuch v Budapešti: Vyžiadal si život a mnoho zranení
(ilustračná fotografia).
Izraelský útok v sýrskej provincii si vyžiadal desiatky životov: Medzi nimi aj 6 militantov z hnutia Hizballáh
(ilustračné foto)
Ukrajina hlási úspech: Zostreliť mala desiatky striel
Group of cyclist at professional race, cyclists in a road race stage. Climbing the hill
Váš Tip
V Žiari nad Hronom pribudli prístrešky na bicykle: Takto chceme podporiť zdravý životný štýl!
Šošovicový eintopf s klobásou
Foto
Chcete nasýtiť celú rodinu, no bez zbytočného neporiadku? Skúste TENTO recept! Potrebujete len hrniec a...
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Sviatky budú sláviť aj odsúdení väzni: Stovky z nich ich budú môcť stráviť s rodinou