Ako ich správne schladiť, otvoriť fľašu a čo robiť, aby nám bublinky vydržali čo najdlhšie?
Mraznička mu neprospieva
radí Ingrid Vajcziková, Hubert J. E.
Sekt by sa mal podávať vždy vychladený. Najideálnejšie je chladiť ho pri stabilnej teplote, v stoji na tmavom mieste. Zmeny teplôt mu neprospievajú. Ak ho nestihnete pred príchodom hostí vychladiť na tú správnu teplotu, nevkladajte ho do mrazničky.
Namiesto toho môžete použiť malý trik. Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte.
Nikdy nie plný pohár
- sekt je ideálne servírovať do štíhlych pohárov tulipánového tvaru, zo širokých miskovitých typov sa rýchlo strácajú bublinky
- optimálna teplota pre konzumáciu je 5 - 7 °C pri bielom, pri ružovom 6 - 8 °C, pri červenom 9 - 12 °C
- pri nalievaní nikdy nenaplňte pohár až po okraj, ale zhruba do polovice
Strieľanie je len pre efekt
- odstreľovanie vrchnáka smerom k plafónu je efektné, ale samotnému sektu škodí, stratí sa z neho oveľa viac bubliniek ako pri klasickom otvorení
- pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo; pri otváraní pridržiavajte zátku palcom a pomaly otáčajte fľašu, kým sa zátka neuvoľní