Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2014 17:20 | Správy | Zahraničné správy

Stratilo sa ďalšie lietadlo! Príbuzní 162 nezvestných cestujúcich zúfalo čakajú na správy

Lietadlo spoločnosti AirAsia smerovalo do Singapuru z indonézskej Surabaye. Podľa odborníkov už nemôže byť vo vzduchu, jeho zásoby paliva by sa totiž vyčerpali.

Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru stratilo dnes ráno kontakt s letovou kontrolou v Jakarte. Indonézsky viceprezident Jusuf Kalla na tlačovej konferencii vyjadril obavu, že sa lietadlo zrútilo. Ani po desiatich hodinách pátrania sa však nenašli žiadne trosky.

Výkonný riaditeľ AirAsia vyhlásil, že nechce špekulovať o tom, čo sa stalo s nezvestným lietadlom so 162 ľuďmi na palube a sústredí svoju pozornosť na rodiny cestujúcich a posádky. ,,V tejto chvíli nevieme, čo sa stalo. Nešpekulujme o tom," zdôraznil Tony Fernándes na tlačovej konferencii na medzinárodnom letisku Juanda. ,,Našou starosťou teraz sú rodiny a najbližší príbuzní... Samozrejme to je pre nás veľký otras," dodal riaditeľ.

Podľa predstaviteľa indonézskeho ministerstva dopravy piloti stroja Airbus A320-200 s letovým číslom QZ 8501 požiadali riadiace stredisko v Jakarte o zmenu trasy. Zakrátko na to, o 6.17 hod. miestneho času (0.17 SEČ), stratilo stredisko s lietadlom kontakt.

Podľa agentúry AP sa vtedy lietadlo nachádzalo nad Jávskym morom, medzi ostrovmi Borneo a Jáva. V oblasti bolo oblačné počasie. Lietadlo malo pristáť v Singapure o 8.30 hod. tamojšieho času. Internetová stránka singapurského letiska Changi ešte niekoľko hodín po strate kontaktu s lietadlom uvádzala, že let meškal.

 

Indonézske úrady medzitým spustili pátraciu akciu, do ktorej sa zapojili aj singapurské vzdušné sily a námorníctvo. Tú však museli okolo 14.00 SEČ prerušiť pre tmu. Na palube lietadla sa nachádzalo 155 pasažierov a sedem členov posádky. Až 149 ľudí v lietadle bolo z Indonézie, traja z Južnej Kórey, a po jednej osobe zo Singapuru, Británie a Malajzie. Druhý pilot je podľa posledných informácií Francúz. Okrem 138 dospelých cestujúcich bolo na palube 17 detí. Lietadlo riadil skúsený pilot, ktorý mal nalietaných viac ako 6100 hodín.

Pravidelná linka medzi druhým najväčším mestom Indonézie a Singapurom je podľa BBC obľúbená medzi Indonézanmi, ktorí ju využívajú pri cestách do Singapuru za nákupmi a zábavou. Stratený dvojmotorový Airbus bol vyrobený pred šiestimi rokmi a má za sebou už 13 600 letov a 23 000 letových hodín. Jeho kapacita je 180 osôb.Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo.

Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
Depressed man at night feeling alone and useless
Ste pripravení na prechod na letný čas? Prieskum hovorí jasne: Tieto problémy sú najčastejšie!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
Foto
Veľká policajná akcia: V Záhorskej Bystrici zadržali medzinárodne hľadaného občana!
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Nad Ukrajinou sa zaťahujú mraky: Majú teroristický útok v Moskve na svedomí? Toto tvrdí Rusko!
Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!
Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!
V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Deti sa na školskú dochádzku najlepšie pripravia už v škôlke.
Zápisy do prvých ročníkov ZŠ sú už za rohom: Čo všetko by mali vedieť budúci prváčikovia?
Vo štvrtom kole sa so šou Let's Dance rozlúčila Hana Gregorová.
Foto
Veľkolepý NÁVRAT do Let’s Dance: Do porotcovského kresla zasadne KRÁĽ parketu!