Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2014 10:15 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Vdovec Rychtář prekvapuje: Viem, prečo sa Iveta zabila na moje narodeniny!

Josef Rychtář (56) dal v nedeľu odslúžiť za Ivetu Bartošovú (†48) omšu a to na mieste, kde naposledy spievala. Pri tejto príležitosti vdovec prezradil, prečo spáchala samovraždu práve v deň jeho narodenín. 

Kvôli jej samovražde zavrhol Vianoce, chcel si siahnuť na život a cirkev uctením jej pamiatky rozdelil na dva tábory. V minulosti nesmeli mať samovrahovia katolícky obrad a dokonca ani ich ostatky nemohli byť pochované na cintoríne medzi ostatnými zosnulými. Preto niektorých veriacich zarazilo, že včerajšia svätá omša bola slúžená práve za speváčku Ivetu Bartošovú, ktorá si siahla pred ôsmimi mesiacmi na život. "Požiadal som nášho pána farára, či by odslúžil omšu za moju manželku a on súhlasil," povedal Rychtář. 

Kňaz v kostole hneď na začiatku bohoslužby nezabudol spomenúť, ako Bartošová skonala. "Aj keď pani Rychtářová zvolila dobrovoľný odchod zo života, nám nezostáva nič len sa modliť za jej dušu. Aby konečne našla pokoj," povedal veriacim uhříněveský kňaz. "Niektorí kňazi sa stále riadia tým, čo platilo pred viac ako päťdesiatimi rokmi, ja sám beriem samovraha ako každého iného človeka," okomentoval kňaz Zbigniew Czendlik (50). 

"Bolo to pre mňa veľmi ťažké zúčastniť sa bohoslužby. Na mieste, kde kázal miestny kňaz, som si stále vybavoval svoju ženu. Ako bola krásna a spievala ako anjel," priznal túto ťažkú chvíľu Rychtář. Do kostola prišiel tesne pred deviatou a zasadol do poslednej lavice. S nikým sa nebavil. Až vo chvíli, keď do takmer zaplneného svätostánku prišli jeho príbuzní, presadol si do prostredných lavíc za nich. Omšu sledoval mlčky. 

 

Jediný vianočný akt pre vdovca bola včerajšia omša, ktorá sa konala symbolicky na mieste, kde pred rokom zazneli naposledy koledy zo speváčkiných úst. "Pre mňa Vianoce ako také už nikdy nebudú, nemám čo oslavovať. Sám som po Ivetkinom odchode premýšľal, že urobím to isté. Jediný dôvod, prečo som sa nevydal za ňou je, že musím ochrániť jej meno," prezradil Rychtář so slzami v očiach. 

Na mieste nešťastia

Spomínanie na Ivetu pre neho ale kostolom neskončilo. Hneď po omši sa vydal k železničnej trati, kde nechal Bartošovej už predtým postaviť pomníček. Zapálil tam sviečku a v tichosti sa pomodlil. Bol to pre neho veľmi silný zážitok, pretože práve v tej chvíli zaznel výstražný signál pri prejazde oznamujúcom prechádzajúci vlak. A ten počul vdovec aj 29. apríla, keď hľadal Ivetu pri koľajach, predtým ako skočila pod vlak. 

Odkaz pred samovraždou

Po samovražde speváčky, od ktorej uplynulo už takmer osem mesiacov, má vdovec konečne jasno, prečo sa jeho žena rozhodla odísť zo sveta presne v deň jeho narodenín. "Ivetka tým chcela docieliť to, že na ňu nikdy nezabudnem. Chcela, aby som tak na ňu myslel a aby som si každý rok na svoje narodeniny spomenul aj na ňu. Zabudnutia sa moja žena veľmi bála," prezradil Josef Rychtář so slzami v očiach. 


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!