Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2014 10:15 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Vdovec Rychtář prekvapuje: Viem, prečo sa Iveta zabila na moje narodeniny!

Josef Rychtář (56) dal v nedeľu odslúžiť za Ivetu Bartošovú (†48) omšu a to na mieste, kde naposledy spievala. Pri tejto príležitosti vdovec prezradil, prečo spáchala samovraždu práve v deň jeho narodenín. 

Kvôli jej samovražde zavrhol Vianoce, chcel si siahnuť na život a cirkev uctením jej pamiatky rozdelil na dva tábory. V minulosti nesmeli mať samovrahovia katolícky obrad a dokonca ani ich ostatky nemohli byť pochované na cintoríne medzi ostatnými zosnulými. Preto niektorých veriacich zarazilo, že včerajšia svätá omša bola slúžená práve za speváčku Ivetu Bartošovú, ktorá si siahla pred ôsmimi mesiacmi na život. "Požiadal som nášho pána farára, či by odslúžil omšu za moju manželku a on súhlasil," povedal Rychtář. 

Kňaz v kostole hneď na začiatku bohoslužby nezabudol spomenúť, ako Bartošová skonala. "Aj keď pani Rychtářová zvolila dobrovoľný odchod zo života, nám nezostáva nič len sa modliť za jej dušu. Aby konečne našla pokoj," povedal veriacim uhříněveský kňaz. "Niektorí kňazi sa stále riadia tým, čo platilo pred viac ako päťdesiatimi rokmi, ja sám beriem samovraha ako každého iného človeka," okomentoval kňaz Zbigniew Czendlik (50). 

"Bolo to pre mňa veľmi ťažké zúčastniť sa bohoslužby. Na mieste, kde kázal miestny kňaz, som si stále vybavoval svoju ženu. Ako bola krásna a spievala ako anjel," priznal túto ťažkú chvíľu Rychtář. Do kostola prišiel tesne pred deviatou a zasadol do poslednej lavice. S nikým sa nebavil. Až vo chvíli, keď do takmer zaplneného svätostánku prišli jeho príbuzní, presadol si do prostredných lavíc za nich. Omšu sledoval mlčky. 

 

Jediný vianočný akt pre vdovca bola včerajšia omša, ktorá sa konala symbolicky na mieste, kde pred rokom zazneli naposledy koledy zo speváčkiných úst. "Pre mňa Vianoce ako také už nikdy nebudú, nemám čo oslavovať. Sám som po Ivetkinom odchode premýšľal, že urobím to isté. Jediný dôvod, prečo som sa nevydal za ňou je, že musím ochrániť jej meno," prezradil Rychtář so slzami v očiach. 

Na mieste nešťastia

Spomínanie na Ivetu pre neho ale kostolom neskončilo. Hneď po omši sa vydal k železničnej trati, kde nechal Bartošovej už predtým postaviť pomníček. Zapálil tam sviečku a v tichosti sa pomodlil. Bol to pre neho veľmi silný zážitok, pretože práve v tej chvíli zaznel výstražný signál pri prejazde oznamujúcom prechádzajúci vlak. A ten počul vdovec aj 29. apríla, keď hľadal Ivetu pri koľajach, predtým ako skočila pod vlak. 

Odkaz pred samovraždou

Po samovražde speváčky, od ktorej uplynulo už takmer osem mesiacov, má vdovec konečne jasno, prečo sa jeho žena rozhodla odísť zo sveta presne v deň jeho narodenín. "Ivetka tým chcela docieliť to, že na ňu nikdy nezabudnem. Chcela, aby som tak na ňu myslel a aby som si každý rok na svoje narodeniny spomenul aj na ňu. Zabudnutia sa moja žena veľmi bála," prezradil Josef Rychtář so slzami v očiach. 


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala