Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2014 09:20 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Severná Kórea sa bojí amerického filmu: Do útoku poslala hackerov!

Severná Kórea popiera obvinenia americkej FBI zo zodpovednosti za hackerský útok proti filmovej spoločnosti Sony Pictures. 

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu v piatok oficiálne obvinila Severnú Kóreu zo zodpovednosti za zničujúci hackerský útok proti filmovej spoločnosti Sony Pictures Entertainment.

Administratíva poskytla dosiaľ najpodrobnejší komentár k nákladnému a rozsiahlemu útoku, na ktorý bude zrejme americká strana reagovať, napísala tlačová agentúra AP.
Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) vo vyhlásení uviedol, že má dostatok dôkazov na vyjadrenie záveru, že za hackerským útokom stojí Severná Kórea.

Výsledkom útoku bol únik a odhalenie desaťtisícov e-mailov i ďalších materiálov filmovej spoločnosti Sony Pictures, americkej dcérskej firmy koncernu Sony. "Akcia Severnej Kórey mala za cieľ spôsobiť značnú škodu americkému biznisu a potlačiť právo amerických občanov na sebavyjadrenie. Takéto zastrašovanie ďaleko vybočuje z rámca prijateľného správania štátu," uviedol FBI vo vyhlásení.

 

 

FBI poukázal okrem iného na to, že na hackerskom útoku proti spoločnosti Sony zistil podobné technické črty, aké mali aj predchádzajúce "zákerné kyberaktivity" spáchané priamo Severnou Kóreou.

Predstavitelia Obamovej vlády dosiaľ odmietali otvorene obviniť Severnú Kóreu. Teraz tvrdia, že zvažujú rôzne reakcie.

Teroristická hrozba

Počítačový útok vyústil dokonca do teroristických hrozieb, ktoré donútili spoločnosť Sony zrušiť vianočné premiéry svojho satirického filmu Šialené interview. Komédia sa zaoberá prípravou atentátu na severokórejského vodcu Kim Čong-una. Hackeri sa vyhrážali, že zaútočia na každého, kto si príde do kín pozrieť tento film, a spomenuli v tejto súvislosti útoky z 11. septembra 2001.

Severokórejský diplomat pri OSN, Kim Song pre agentúru AP podotkol, že satirický film The Interview očierňuje jeho krajinu. "Je to zosmiešňovanie našej suverenity, čo odmietame," uviedol Kim.

Hackeri, ktorí podnikli kyberútok na Sony, pochválili rozhodnutie spoločnosti zrušiť premietanie filmu Šialené interview. Podľa tlačovej agentúry Reuters tiež uviedli, že ukradnuté údaje spoločnosti budú v bezpečí, ak bude naďalej plniť ich podmienky a "nebude robiť problémy". Informovala o tom v piatok americká spravodajská stanica CNN, ktorá sa odvolala na odkaz od hackerov.

Sony chce film uviesť

Filmová spoločnosť Sony Pictures hľadá alternatívne riešenia, ako uviesť film The Interview po tom, čo sa rozhodla zrušiť premiéru snímky. Informoval o tom Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti.

Podľa vyhlásenia spoločnosti štúdio nemalo na výber, nakoľko väčšina amerických sietí kín po útokoch odmietla film odpremiérovať.

"Analyzujeme alternatívy, ktoré by nám umožnili uviesť film na inej platforme," uviedol riaditeľ štúdia Michael Lynton v televíznom rozhovore pre CNN. Šéf spoločnosti ďalej povedal, že by bol rád, keby si verejnosť mohla film pozrieť, ale doteraz žiadne iné médium neprejavilo záujem.

Spoločnosť týmto vyhlásením reaguje na výčitky amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý v piatok uviedol, že Sony pri zrušení kinopremiéry urobila chybu a poddala sa zastrašovaniu. Obama povedal, že rozhodnutie spoločnosti môže vytvoriť nebezpečný precedens.

"Nevzdali sme to, vytrvali sme a nepodvolili sme sa," zdôraznil Lynton a dodal, že "prezident, médiá a verejnosť sa mýlia" v interpretácii príčin, ktoré viedli firmu stiahnuť uvedenie filmu.

Spravodajský portál CNN dodal, že už od stredy, kedy Sony zrušila premiéru, sa šíria špekulácie, že by spoločnosť mohla film zverejniť na internete. Sony napríklad vlastní webovú stránku crackle.com, na ktorej diváci môžu pozerať filmy alebo seriály z produkcie Sony Pictures online. Lynton v interview uviedol, že Sony zvažuje viacero možností.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut