No je na zamyslenie, či sa nám tato voľba v konečnom dôsledku oplatí. Počas sviatkov ich servírujeme najmä deťom, aby nemuseli bojovať s kosťami. Preto sme si spolu so šéfkuchárom Vojtom Artzom posvietili na štyri bežne dostupné produkty. O to viac nás prekvapilo, že sme ich v jednej vzorke našli pomerne dosť. Nevýrazná chuť alebo naopak až príliš slaná by vaše chuťové bunky rovnako nepotešila. Ako jednotlivé vzorky dopadli a čo sa oplatí viac- chladená ryba alebo mrazené filé?
Ako sme testovali?
profesionálny kuchár Vojtech Artz, METRO
- filety sme odvážili v surovom stave zmrazené, keď sa rozmrazili a po tepelnej úprave
- výrobok sme ďalej ničím neochucovali a pripravovali ho len na masle
- po tepelnej úprave sme sledovali konečnú konzistenciu, vôňu a chuť jedla
Za nemálo peňazí veľa muziky nekúpite
Platí to najmä pri mrazených rybách. Čo skutočne kupujete, zistíte až doma po odbalení. Výrobcovia zvyčajne neuvádzajú, aký je vo výrobku podiel vody, a preto sa vaša porcia na tanieri môže podstatne zmenšiť. Hlavným znakom hlboko zmrazených rýb je tzv. glazúra - vrstva ladu, ktorá chráni pred nadmerným vysušovaním mrazom. Obvyklé množstvo je 5 -10 % váhy výrobku. Pozor ešte na pridané látky - polyfosfáty, ktoré do svaloviny pomáhajú viazať vodu. Takisto kyselina citrónová, jedlá sóda a soľ tam nemajú čo robiť. Tieto látky dokážu v rybe udržať až 50 % nasiaknutej vody.
Chladená ryba sa oplatí viac
Z porovnávaných vzoriek nám vychádza, že priemerná cena mrazeného lisovaného filé neurčitej kvality je 6-8 € /kg. Po rozmrazení si ešte prirátajte k cene plus 10 až 18% navyše. V porovnaní s tým sa oplatí čerstvá ryba:
Čo si všímať na obale?
a) Obchodné označenie druhu ryby vrátane latinského názvu
b) Spôsob produkcie ( kde bola ulovená- more či sladkovodná, či pochádza z chovu a oblasť odlovu.
c) Či sa jedná o rybu hlboko zmrazenú
d) Teplotu skladovania
e) Množstvo glazúry
f)Dátum minimálnej trvanlivosti
g) Identifikačná značka výrobcu alebo distribútora
h) Môže sa objaviť informácia o krajine pôvodu
i) Zloženie -pridané látky ( polyfosfáty a pod.)