Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2014 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Juraj Slezáček smúti nad stratou milovaného psíka: Bol to náš šéf a chodil s nami úplne všade

Psa Dunča v jojkárskom Paneláku už neuvidíme. Štvornohý šibal, ktorý patril hercovi Jurajovi Slezáčkovi a v skutočnosti sa volal Klork, zomrel. 

Začiatkom januára by sa teriér dožil svojich 13. narodenín, keby sa mu zdravotne nepriťažilo... Svojho miláčika tak musel dať herec uspať. Teraz si spolu s manželkou Jelou (64) musia zvykať na život bez svojho zvieracieho priateľa. A to práve v zložitom čase, keď sám Slezáček bojuje s rakovinou.

Jedenásťročný jemnosrstý pšeničný teriér Klork alias seriálový Dunčo, ktorý obľúbeného herca sprevádzal na každom kroku a bol už akoby jeho nepísaným poznávacím znamením, od minulého týždňa odpočíva v psom nebi. „Klork postupne úplne ohluchol, oslepol a stratil čuch. Prestával sa orientovať v byte a už nás ani nespoznával,“ hovorí smutne Slezáček.

„Už som s ním nikde nemohol chodiť, ani len do kaviarne, kde so mnou vždy sedával aj dve hodiny, lebo nevydržal. V noci začal štekať, zavýjať a každú chvíľu plakal. Ja som chorý, manželka má problémy s nohami a aj o pol druhej sa pýtal von. Keď sme sa vrátili, o pol hodiny chcel ísť zase,“ opisuje herec trápenie svojho zvieracieho spolupútnika. Po čase Klork stratil aj orientáciu, do všetkého narážal a nevedel si nájsť ani misku s vodou. Hoci to bolo jedno z najťažších rozhodnutí, Slezáček spolu s manželkou Jelou chceli utrpenie svojho štvornohého priateľa skrátiť. „Veľmi o tom nerozprávame. No manželka odviezla psíka uspať. Odovzdala ho, zaplatila a išla preč...“ povie tichým hlasom herec a na chvíľu sa odmlčí.

Ako dieťa

Tri dni po Mikuláši tak v byte u Slezáčkovcov zavládol smútok. Klork bol nielen hereckou hviezdou, ale aj právoplatným členom ich domácnosti. Keďže manželia nikdy nemali potomkov, akoby bol ich dieťaťom. „Bol to náš šéf a chodil s nami úplne všade,“ priznáva Slezáček. Ten o náhrade za milovaného Klorka nechce ani počuť a ukazuje nám báseň, ktorú psíkovi napísala manželka Jela dva dni pred jeho smrťou. „Srdce sa unavilo, to srdce, ktoré bilo ako zvon... Zostala po ňom miska vody a priestor, ktorý vlastnil, vlastne celý dom... A dvaja smutní ľudia v ňom...“

Hviezda z útulku

Dostať sa na dosky SND je snom každého začínajúceho herca. Slezáčkovmu psovi Klorkovi sa to však úspešne podarilo. Svoju „hereckú“ kariéru začal v predstavení O myšiach a ľuďoch. „Priniesli nám ho spolu s ďalšími dvoma psíkmi z útulku a musel prejsť riadnym konkurzom,“ spomína si na osudové stretnutie herec. Klork sa v Národnom divadle rýchlo osvedčil. „Keď sa išiel klaňať, mal najväčší potlesk a aplauz. Zatienil aj hlavnú hviezdu Milana Bahúla, ktorého to nahnevalo,“ povie šibalsky Slezáček.

Nakoniec si ho spolu s manželkou v apríli 2006 z bratislavského útulku zobrali domov a žil s nimi dlhých osem rokov. Postupne sa stal aj neodmysliteľnou súčasťou manželskej dvojice Blichárovcov v jojkárskom seriáli Panelák. „Cvičil s nami, nikde sme nemohli ísť so ženou sami, ani do kina. Všade chodil s nami, aj na dovolenku autom. Tak precestoval Chorvátsko aj Piešťany, dokonca sa zoznámil s prezidentom Gašparovičom,“ smeje sa pri spomienkach hrdý pán. A nezabudne dodať, že práve Klork ako najznámejší televízny pes na Slovensku priniesol Paneláku aj detských divákov. „Keď som bol v Piešťanoch alebo hocikde na ulici, všetci ho oslovovali Dunčo. A mňa si až tak veľmi nevšímali, čo ma hnevalo, lebo len on pútal pozornosť,“ vysvetľuje seriálový Emil Blichár. Dunčo z Paneláka dokonca zatienil aj hereckú legendu Milku Vášáryovú. „Všetci fotografi jej dali pokoj a my sme boli stále fotení. Vtedy som povedal jej nebohému manželovi Milanovi Čorbovi, že musia do Piešťan chodiť vtedy, keď tam nebude Slezáček so psom, lebo ináč nemajú šancu...“ uzatvára herec, ktorý prišiel o najvernejšieho priateľa.. 

Báseň pre Klorka

(napísala ju Slezáčkova manželka)

Bim - Bam - Bom,

srdce sa unavilo,

to srdce, ktoré bilo ako zvon.

Zvoní na veži

bim - bam - bom,

dynamický život utíchol.

Zostala po ňom miska

„živej vody“ a priestor, ktorý vlastnil,

vlastne, celý dom.

A dvaja smutní ľudia v ňom...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je neprejazdná!
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!