Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Padajúci rubeľ so sebou sťahuje aj naše najväčšie spoločnosti: Slovenské firmy začínajú rátať škody!

Strmý pád ruskej meny strháva so sebou aj slovenské podniky! Ruskí oligarchovia prišli za posledné dni o miliardy eur.

Hodnota rubľa dosiahla v utorok svoje historické minimum. Obrovské straty rátajú aj české spoločnosti. Bezsenné noci môžu mať v tomto období tiež majitelia najväčších slovenských firiem. Grafobal, J&T či hokejový Slovan Juraja Širokého sú totiž späté s ruským trhom a musia počítať s najhorším scenárom. Napriek tomu, že Rusov zachvátila panika a hromadne skupujú rôzny tovar, niektoré naše podniky sa tvária, akoby sa nič nedialo. Iba zlomok z nich priznal, že Putinov hazard ich môže pripraviť o veľa.

Nízka cena ropy na svetových trhoch a čoraz tvrdšie sankcie zo strany Európskej únie a USA. Tieto hlavné faktory dostali rubeľ na samé dno. Na ťažké podnikateľské časy sa musia pripraviť aj slovenské spoločnosti, ktoré s ruskou menou prichádzajú dennodenne do styku. Vyhliadka nie je pre ne pozitívna. „Po vypuknutí krízy vykúpili Rusi všetky západné autá, pretože potom budú ďalšie oveľa drahšie. Toto všetko sa pritom udialo za posledné dva týždne. Predajne nemajú už žiadne autá,“ načrtol aktuálnu situáciu ruský podnikateľ žijúci na Slovensku Oleg Kazankov, ktorý monitoruje slovensko-ruský biznis.

Menej áut

 

Napriek tomu, že Rusi nakupovali vozidlá vo väčšom množstve, ďalšie dodávky sú otázne, čo pocítila aj automobilka Kia. „Počas prvých jedenástich mesiacov tohto roka spoločnosť Kia Motors Slovakia zaznamenala medziročný pokles počtu exportovaných vozidiel do Ruskej federácie približne o 15 percent,“ priznal hovorca spoločnosti Jozef Bačé, podľa ktorého mal závod šťastie v tom, že dodávky do iných krajín sa tento rok zvýšili.

Odvahu priznať nevábne vyhliadky nabrala iba finančná skupina Penta. „Na ruskom trhu čiastočne pôsobí jedna z našich dcérskych spoločností (v ktorej Penta vlastní okolo 37 %), je to poľský maloobchodný reťazec EM&F Group. Predpokladáme, že devalvácia rubľa bude mať na obchodné aktivity tejto našej firmy negatívny dopad, no nevieme ho v súčasnosti bližšie vyčísliť,“ skonštatoval hovorca Penty Martin Danko.

Napriek tomu, že svetoví obchodníci hlásia obrovské straty a ponuku úverov do Ruska zastavila aj Česká exportná banka, na Slovensku sa nájde jedna spoločnosť, ktorá chce dokonca v Moskve rozšíriť svoj biznis. Je to skupina J&T, pod ktorú patria dva hotely v Moskve. „Aktuálne dianie možno vnímať aj ako špekulatívnu investičnú príležitosť. V súčasnosti nemáme v pláne opustiť tento trh, práve naopak, zvažujeme zvýšenie kapitálu ruskej J&T Bank Zao,“ povedala hovorkyňa J&T banky Jana Jarošová.

Ďalšie sankcie

Prezident Vladimir Putin na včerajšej tlačovej konferencii pôsobil pokojne a za hlavnú príčinu krízy svojej krajiny označil vonkajšie faktory. S Európskou úniou to nepohlo, keďže vzápätí oznámila rozšírenie sankcií. Nové obmedzenia sa týkajú hlavne polostrova Krym. „Budeme musieť prekonať určité prekážky a spoločenské problémy, ale rozhodne môžeme zo situácie vyťažiť,“ povedal Putin. Analytik Eduard Chmelár však vidí vec inak. „Situácia nebezpečne eskaluje. Má to všetky znaky toho, aby vypukol veľký konflikt. Táto ekonomická situácia k tomu len prispieva,“ dodal Chmelár.

Veľké slovenské firmy v Rusku

1. Grafobal - dve fabriky
2. J&T – dva hotely
3. Matador Automotive Vráble
4. Continental Matador Rubber
5. automobilky Volkswagen, Kia, PSA Peugeot Citroën

Kľúčové vety z prejavu Putina

Rovných 1 250 novinárov sa akreditovalo na tlačovú besedu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý rečnil takmer 4 hodiny. Jeho najzávažnejšie vyhlásenia už komentuje celý svet.

- Napriek turbulentným finančným trhom budú celkové príjmy Ruska vyššie než výdavky. Z krízy sa dostaneme do dvoch rokov.

- Situácia na východe Ukrajiny je výsledkom represívnej operácie vedenej Kyjevom.

- Upokojte sa. Nemáme paláce, preto nemôže byt palácový prevrat. Kremeľ je dobre chránený. 

Rusko prirovnal k medveďovi:- Chcú, aby si len tak sadol a vzdal sa svojho medu, potom ho nechajú na pokoji. V skutočnosti ho chcú spútať reťazami.

- Externé ekonomické faktory majú negatívny vplyv na ekonomiku, predovšetkým ceny ropy a plynu.

Analytik hodnotí vystúpenie šéfa Kremľa 

„Ruský prezident sa vo svojom prejave nezameral na vytýčenie cesty, ako dostať ruskú ekonomiku z krízy, ale na upevňovanie podpory ruského ľudu. Západ stále nechápe, že Rusko sa v krízových situáciách vždy zomkne okolo svojho vodcu a neustupuje pod tlakom, že Vladimír Putin je pre Západ tvrdý, ale predvídateľný súper, čo sa o jeho alternatívach povedať nedá. Západ svojou konfrontačnou politikou riskuje viac ako Rusko,“ hovorí Eduard Chmelár.

Rusi sa pripravujú na katastrofu 

Viktor Kovaľov žije na Slovensku už niekoľko rokov. Okrem podnikania sa u nás venuje aj trénerskej tenisovej činnosti. Doma v Rusku nechal svoju mamu, sestru a najbližších priateľov, ktorí mu každý deň podávajú aktuálne informácie. „Mama má 300-eurový dôchodok a počíta s tým, že v najbližších mesiacoch bude ešte nižší. Teraz sú hlavným problémom lieky. Hlavne tie zo zahraničia sú drahšie. Ďalšie zvýšenie cien očakávajú doma začiatkom nového roka,“ povedal Kovaľov, ktorý je im v náročných chvíľach pripravený pomôcť.

Za tento stav môžu sankcie Európskej únie. Nemôže za to Putin. Ruská vláda má maximálnu podporu. Krymu sa nikdy nevzdá,“ uzavrel Kovaľov. Podobný názor na aktuálne dianie má i Ukrajinec Sergej, ktorý žije na Kryme. „Je to tu veľmi zlé, aj keď nie je vojna. Žijeme v izolovanom a depresívnom regióne. Kvôli prepadu rubla sa ceny za tovary ešte viac zvýšili. Celková životná úroveň poklesla,“ povedal Sergej, ktorý sa pre krízu plánuje čím skôr odsťahovať. 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!