Čerstvé perníčky, varené víno či punč. Ani v jednom prípade by škorica nemala chýbať. Jej príjemná vôňa o takomto čase rok čo rok zaplavuje naše domovy a pomáha šíriť vianočnú atmosféru. Okrem toho, že má príjemnú arómu, dokáže nášmu telu pomôcť v boji s chrípkou alebo nakopnúť naše mozgové závity. Vašich blízkych určite poteší horúci škoricový nápoj či škoricový punč.
Je plná vlákniny
Katarína Skybová, Inštitút prevencie a redukcie nadváhy kompliment
Škorica má vysoký obsah nášmu telu prospešnej vlákniny, až 53 gramov na 100 gramov. Je dobrým zdrojom vitamínu K, E, ale aj C a vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok je významný obsah mangánu, vápnika, železa a medi. Používa sa aj pri príprave mäsa a polievok, dodáva im exotickú chuť.
Najlepšia škorica je zo škoricovníka cejlónskeho (tzv. pravá škorica), no tá, ktorú nájdete v obchodoch, najčastejšie pochádza z dostupnejšieho druhu škoricovník čínsky (tzv. kasiová škorica).
Škorica nie je plod ani koreň, ale sušená mladá vnútorná kôra stromov z rodu škoricovníkov. Je jednou z mála korenín, ktoré je možné aj priamo konzumovať.
Vďaka jej hrejivým a antimikrobiálnym účinkom je v tradičnej medicíne liekom na chrípku, nachladnutie aj problémy dýchacích ciest. Starí Egypťania ju používali aj na mykózy či dokonca pri balzamovaní.
Proti rakovine a cukrovke
- pripisuje sa jej schopnosť zastaviť rast nežiaducich buniek
- postihnutí by mali 3-krát denne po dobu jedného mesiaca užívať lyžicu medu a lyžicu škorice
- znižuje vysokú hladinu cukru, čím pomáha pacientom s cukrovkou 2. typu
Krajšia pleť
- regeneruje tkanivá a urýchľuje látkovú premenu
- bojuje proti celulitíde vo forme špeciálnych zábalov
- škoricovú masť si môžete kúpiť aj v lekárni a natierať si s ňou problémové partie
Hrejivé korenie
- znižuje telesnú hmotnosť, keďže jej konzumácia vedie ku vzniku telesného tepla
- produkcia tepla spotrebováva veľa energie a tým sa spaľujú kalórie
Bojovník s Alzheimerom
- podľa viacerých štúdií blokuje vznik nepriaznivých usadenín v mozgu a môže ich aj odbúrať
- netreba ju pritom jesť, stačí ju aj vdychovať, keďže jej vôňa aktivuje mozog
Antibakteriálny olej
- aromatické škoricové oleje brzdia rast baktérií a húb
- v niektorých prípadoch dokonca škorica prebila farmaceutické prípravky a baktériu porazila, na rozdiel od liekov
Pozor na množstvo
- s voňavou škoricou to príliš nepreháňajte
- lekári odporúčajú maximálne pol až jednu čajovú lyžičku denne (1 až 6 gramov)
- obsahuje totiž látku kumarín, ktorá vo veľkých množstvách môže pôsobiť toxicky
Hot drink
Suroviny:
40 ml Becherovky alebo iného bylinkového likéru, 150 ml horúcej vody, 1 čajová lyžička medu, štipka škorice, plátok citróna
Príprava:
Bylinkový likér vo vhodnom pohári zalejte horúcou vodou, rozmiešajte v ňom lyžičkou med a škoricu, na okraj pohára nastoknite plátok citróna.
Nealko škoricový punč
Suroviny:
100g kryštálového cukru, 4 ks celej škorice, 5 g zázvoru, 0,5 l vody, 2 lyžičky čierneho čaju, 4 lyžičky jablčného octu, 0,5 l jablčného džúsu, 4 ks klinčekov, med a citrónová šťava podľa chuti
Príprava:
Cukor necháme skaramelizovať. V karamele obalíme škoricové tyčinky a necháme vychladnúť na alobale. Zázvor ošúpeme a pokrájame na plátky. Do vriacej vody nasypeme čaj a necháme 3 minúty odstáť. V ďalšom hrnci zohrejeme džús, pridáme zázvor, klinčeky, trochu citrónovej šťavy. Prilejeme čaj a punč dochutíme medom a citrónovou šťavou. Nalejeme do pohára a podávame horúce so škoricovými tyčinkami.