Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2014 20:14 | Šport | Šport mix

Slovenky zopakovali umiestnenie spred dvadsiatich rokov: Hádzaná vďaka nim na chvíľu opäť ožila!

Slovenské hádzanárky obsadili na ME 2014 v Maďarsku a Chorvátsku konečnú 12. priečku a zopakovali tak umiestnenie z kontinentálneho šampionátu spred dvadsiatich rokov.

V stredu prehrali v rozhodujúcom dueli o 5. miesto v II. štvrťfinálovej skupine v Záhrebe s Nemeckom vysoko 22:36 a v nedeľu tak nebudú pri žrebe baráže MS 2015 figurovať medzi nasadenými tímami.

Zverenky trénera Dušana Poloza si mohli dovoliť aj prehru o dva góly, aby na diaľku predstihli Poľky a skončili celkovo aspoň do 11. miesta, ktoré zaručovalo nasadenie pri žrebe. Na Nemecko ale v záhrebskej aréne recept nenašli. Vyrovnanú partiu hrali so súperom iba v úvode, v polčase už prehrávali sedemgólovým rozdielom a v druhom ich manko ešte narástlo. Vo štvrťfinálovej skupine nezískali ani bod a obsadili v nej posledné šieste miesto.

Slovenky na šampionáte splnili hlavný cieľ, ktorým bol postup zo základnej D-skupiny v Osijeku. Na ME si pripísali jediné víťazstvo (nad Srbskom 23:21) a päť prehier. Najlepšou strelkyňou tímu na turnaji bola s 25 gólmi Lýdia Jakubisová, ktorá sa tak dostala ne čelo historickej tabuľky kanonierok v drese SR na ME pred Andreu Šalatovú.

 

Prvým semifinalistom z II. skupiny sa stala Čierna Hora. Obhajkyne titulu si postup zabezpečili tesným víťazstvom nad Švédskom 30:29. O medaily sa bude hrať od piatka v Budapešti. Konečné poradie ME na 10. až 16. mieste: 10. Nemecko, 11. Poľsko, 12. SLOVENSKO, 13. Chorvátsko, 14. Rusko, 15. Srbsko, 16. Ukrajina



Nemecko - Slovensko 36:22 (17:10)

Najviac gólov Nemecka: Huberová 6/2, Langová 6, Loerperová, Geschkeová a Schulzeová po 4. Zostava a góly SR: Gubiková, Tóthová, Súlovská - Jakubisová 4, Trehubová 2/1, Beňušková, Czaniková 1, Dubajová 5, Súkenníková 3, Szarková 3, Rajnohová 2, Kertészová, Horňáková, Bíziková, Michnová 2, Blažeková.
Rozhodovali: Arntsenová a Röenová (obe Nór.), vylúčenia: 2:3, 7m hody: 4/4 - 1/1, 600 divákov.

Priebeh zápasu:


Slovenky odštartovali svižne a v 7. minúte viedli o dva góly 5:3, keď tím v úvode ťahali gólovo Dubajová a Szarková. Vzápätí sa strelecky presadila aj najlepšia turnajová strelkyňa slovenskej ekipy Jakubisová, Nemky ale kontrovali trojgólovou šnúrou a po štvrťhodine hry mali náskok 7:6. Polozova družina sa potom trápila v obrane i koncovke, viackrát v čistých šanciach dobre zasiahla aj brankárka Schülkeová a v 22. minúte nemecký tím odskočil po rýchlom brejku na 11:7. Päť minút pred prestávkou to bolo už 8:13 z pohľadu Sloveniek, ktoré skúšali v útoku aj hru so siedmimi hráčkami, no do kabín išli s výrazným sedemgólovým mankom.

Tri góly Nemiek v sérii hneď v úvode druhej časti znamenali v 32. minúte hrozivý odstup 20:10 a hoci Szarková s Trehubovou znížili o chvíľu na rozdiel ôsmich gólov, súper mal réžiu stretnutia jasne v moci. Nemky predvádzali variabilnejšiu hru, v ofenzíve sa proti nekompaktnej obrane presadzovali s ľahkosťou a v 42. minúte už viedli rozdielom triedy 25:13. Tréner Poloz musel reagovať oddychovým časom, jeho tím znížil na 15:25, no o víťazovi bolo dávno rozhodnuté. Slovenky sa už k súperovi nedokázali priblížiť, so šampionátom sa tak rozlúčili najslabším výkonom a najvyššou prehrou na turnaji - o štrnásť gólov 22:36.

Hlasy:

Dušan Poloz, tréner SR: "Dnes nám to nevyšlo, nenašli sme fyzické ani mentálne sily na dobrý výsledok. Chceli sme skončiť do vytúženého 11. miesta, ale od stavu 5:5 sa to pre nás vyvíjalo nepriaznivo a postupne sa strácala aj viera na zvrat vo vývoji stretnutia. Nevyšiel nám ani vstup do druhého polčasu a už sme súperovi nedokázali viac vzdorovať. Odohrali sme na záver najhorší zápas a to je škoda, ale šampionát hodnotím z našej strany ako obrovský úspech, keďže sme dokázali splniť cieľ a postúpiť zo základnej skupiny. Úscpech bol už to, že sme sa na ME vôbec dostali. Vyzdvihnúť nechcem nikoho, hrali sme stále ako tím."

Ďalší výsledok II. skupiny:

Švédsko - Čierna Hora 29:30 (18:13)
Najviac gólov: Gulldenová 9, Torstensonová 5, Blohmová 4 - Radičevičová 9, Bulatovičová 6

Tabuľka II. štvrťfinálovej skupiny:
1. Čierna Hora 5 4 0 1 136:124 8*
2. Švédsko 5 3 1 1 158:140 7
3. Holandsko 4 2 1 1 116:107 5
4. Francúzsko 4 2 1 1 95:91 5
5. Nemecko 5 1 1 3 138:141 3
6. SLOVENSKO 5 0 0 5 106:146 0

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Originálne tvarovaná karoséria s dvojfarebným lakom priťahuje pozornosť.
Foto
Mazda MX-30 R-EV: Haniť či chváliť? Takto v skutočnosti funguje!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa