Aby toto každodenné rozhodovanie bolo ľahšie a rýchlejšie, Európska únia sa v záujme zdravia svojich obyvateľov dlhodobo stará o bezpečnosť potravín na svojom trhu. Dokonca pravidlá v tejto oblasti zjednocuje, aby sme rovnaké informácie dostali vo všetkých 28 členských krajinách EÚ.
Pravidlá označovania potravín pravidelne vylepšujeme a zdokonaľujeme. Každý predsa chce byť správne informovaný o tom, z čoho sú zložené potraviny na jeho tanieri. Dostatok týchto informácií nám umožní vybrať si v obchodoch zdravšie a bezpečnejšie potraviny.
Od 13. decembra 2014 vstúpili do platnosti ďalšie pravidlá. Hlavné zmeny nastanú v prípade alergénov, látok, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu alebo potravinovú intoleranciu. Tieto látky budú musieť byť uvádzané v zozname zložiek danej potraviny a musia byť zvýraznené buď iným písmom, farbou, veľkosťou, skrátka, aby to bolo hneď vidieť, že v potravine je takáto látka. Doteraz sa informácie o alergénoch často uvádzali mimo zoznam zloženia a nie vždy bolo ľahké si ich všimnúť. Ďalšou zmenou je, že alergény musia byť uvedené aj pri nebalených potravinách, ktoré sa predávajú v reštauráciách či kaviarňach. To uľahčí výber z jedálneho lístka tým zákazníkom, ktorí trpia potravinovými alergiami.
(pre zväčšenie rozkliknite)
Povinné je aj označovanie pôvodu nespracovaného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Toto označovanie bolo doteraz povinné iba v prípade hovädzieho mäsa.
Ďalšou zmenou je zavedenie minimálnej veľkosti písma na etiketách, čo určite mnohí spotrebitelia ocenia. V záujme lepšej čitateľnosti je stanovená minimálna veľkosť písma 1,2 mm, takže už nebudeme musieť do obchodu nosiť lupu.
Obchodníci a výrobcovia mali na prispôsobenie sa novým pravidlám čas od roku 2011. Do polnoci 12.12.2014 však mohli baliť po starom, takže je v poriadku, ak v obchodoch ešte chvíľu nájdete potraviny označované po starom, môžu sa totiž bez problémov dopredať.
Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.