Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zúfalý otec píše Kiskovi: Prosím, vráťte mi syna, mám iba jeho, mamička nám zomrela!

Bojujú, aby nezažili najhoršie sviatky života! Jozef Nemčák prišiel pred štyrmi mesiacmi o svojho jediného synčeka Adamka. 

Malý chlapec sám zavolal do krízového detského centra, keď dostal od otca po zadku. Odvtedy je v ňom umiestnený. Svoje rozhodnutie už trpko oľutoval a praje si jediné - byť doma so svojím jediným rodičom, keďže mamičku mu ako dvojročnému zabila rakovina. Otec ani syn si nevedia predstaviť, že by Vianoce strávili bez seba. Hoci podľa polície nebol spáchaný žiadny trestný čin, centrum otcovi skrátilo ešte aj čas návštev u syna. Teraz prosí o pomoc priamo prezidenta Andreja Kisku.

 

Chcú byť čo najskôr pri sebe! Adam (10) je už štyri mesiace v krízovom centre Náruč v Žiline. Osudný telefonát do centra mu mala poradiť príbuzná, ktorá sa pohybuje v sekte. Chlapec už všetko ľutuje a chce sa čím skôr vrátiť k svojmu jedinému rodičovi. „Urobil som veľkú debilinu, všetko som si vymyslel. Zveličil som veci a teraz to veľmi ľutujem. Milujem ocka a chcem byť s ním. Prosím, pomôžte nám,“ povedal Adam, ktorý sa podľa oficiálnej zápisnice polície sťažoval nielen na to, že dostal šesťkrát po zadku, ale aj to, že nedostal vytúžený tablet.

Na základe tejto správy sa dostal do centra, odkiaľ ho nechcú pustiť. „Sprchujem sa v studenej vode. Nosím jedny boxerky celý týždeň a zmizlo mi už veľa vecí! Keď som bol chorý, nemohol som ani vyjsť z izby a bol som taký hladný. Veľmi, veľmi by som chcel ísť k svojmu ockovi. Prečo musím byť stále tu? Veľmi trpím. Nechápem, prečo už nemôžem byť doma,“ opisuje život v zariadení a svoje pocity chlapček.

Prišli o víkendy

Jozef pracuje ako stavebný robotník na stavbách v kysuckom regióne. Po smrti manželky prežíval ťažké obdobie, ale medzičasom sa znovu postavil na vlastné nohy. Má v podnájme trojizobvý byt, kde prichystal Adamkovi vytúženú izbu. Svoje najväčšie šťastie však stále nemá pri sebe. „Riaditeľ centra Náruč mi povedal, že na syna zle vplývam a obmedzil mi telefonáty s ním. Vraj sa môže ľahko stať, že ho neuvidím doma ani na Vianoce. Ale prečo? Čo mám ešte urobiť?“ pýta sa sám seba Jozef. Stretávať sa mohli aspoň cez víkend, aj to už je však minulosť.

„Myslím si, že ho chcú zastrašiť a pripraviť na súd, aby vypovedal niečo proti mne. Sociálny odbor v Čadci mi pomáha, vychádzajú mi v ústrety, aj riaditeľ mi vyjadril podporu. Ale Náruč robí všetko pre to, aby sme sa s malým odcudzili,“ nazdáva sa Jozef. Centrum sa podľa neho o syna nepostaralo ani vo chvíli, keď to potreboval. „Na tvári mal poranenie, lebo spadol. Kričal od bolesti, ale oni mu to iba utreli vreckovkou a poslali ho do školy. Keď nám dovolili byť spolu, strašne ho bolela hlava. Zobral som ho na pohotovosť, aby vylúčili otras mozgu.“

Pomoc u Kisku

Sociálka sa včera k prípadu odmietla vyjadriť, pretože ho stále prešetruje. Faktom zostáva, že polícia nedospela k záveru, že by Jozef spáchal trestný čin voči vlastnému synovi. Ani psychológ Ivan Zbojana nevidí v otcovi žiadnu hrozbu. O tom, či bitka po zadku a nekúpenie tabletu stojí za rozdelenie rodiny, rozhodne súd budúci týždeň.

Centrum Náruč odmietlo Adamkove sťažnosti komentovať. „Naše stanovisko sme poskytli kompetentným orgánom. Nechceme riešiť tento prípad prostredníctvom médií,“ tlmočil riaditeľ centra Róbert Braciník.

Jozef teraz požiadal o pomoc prezidenta Andreja Kisku, napísal mu list. „Dúfam, že mi pomôže. Už neviem, na koho sa mám obrátiť,“ uzavrel nešťastný otec. Prezident navštívil centrum Náruč pred mesiacom, ale o prípade Adamka nepočul. Prezidentova kancelária odkázala, že dostáva od občanov každý mesiac tisícky listov a všetkým sa venuje. Ako posúdi dojímavý prípad tejto rozdelenej rodiny, ukážu už najbližšie dni.

Čo Adam povedal o pobyte v centre

„Pracovníci sa ku mne nesprávajú dobre.“

„Posteľnú bielizeň naposledy menili pred dvoma mesiacmi.“

„Diktujú mi, čo mám hovoriť ockovi do telefónu.“

„Bojím sa chodiť do školy kvôli spolužiakovi. Z centra mi nikto nepomáha.“

„Tečie tu studená voda.“

Psychologička: Chlapec bude mať doživotnú traumu

Podľa detskej psychologičky Gabriely Herényiovej môže mať aktuálne dianie na Adama veľký vplyv. „Môže to byť pre neho celoživotná trauma, že mu zakazujú stretávať sa s mužským vzorom. Je to horšie ešte o to, že nemá mamu. Je to odrezanie syna od rodiča. Zobrali mu základ bezpečia a istoty. Pre neho by bolo najlepšie to čím skôr ukončiť, aby boli znovu spolu,“ reagovala odborníčka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Torrential rain causing flood.
Počasie nás v posledné dni poriadne potrápilo: Ako bude vyzerať v nasledujúce dni?
Foto
Nechutná dohra finále: Tréneri si skočili do vlasov, potom prišiel holý zadok Prešovčana
(ilustračné foto)
Mestskí policajti v tomto meste uložili minulý rok tisícke pokút: Neuveríte, až akú čiastku predstavujú!
(ilustračné foto)
5 tipov, ako sa rýchlo a jednoducho zbaviť slimákov v záhrade: Pomôžu veci, ktoré máte v kuchyni
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Nový návrh novely, ktorý predložili poslanci z Progresívneho Slovenska: Zvýšiť má účasť na politickom živote samosprávy
Je to len pre silné žalúdky, tvrdí
Foto
Diana sa hrabe v špine iných ľudí: FOTO len pre silné žalúdky! Odpadnete, čo za to chce
(ilustračné foto).
Mladá mamička prekonala mŕtvicu: Zvláštne PRÍZNAKY, lekári to neodhalili!
Koniec nechutnému trápeniu Južnej Kórey: Severná Kórea má však podmienku!
Desivé zranenia 25-ročného mladíka v Tatrách: Prežil 100-metrový pád!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
(ilustračné foto)
Spíte v posteli s partnerom? Čas to zmeniť! Odborník varuje, TOTO hrozí
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter