Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2014 00:05 | Správy | Domáce správy

Lekár Ján Jesenius: Objavil tajomstvá ľudského tela, popravili ho na námestí

Slovensko je malý štát. Narodili sa tu však ľudia, ktorí ovplyvnili nielen osudy našej krajiny, ale svojím umom, cieľavedomosťou a obetavosťou dobyli svet.

V roku 2014 venujeme týmto velikánom samostatný seriál článkov. Jedným z nich bol aj Ján Jesenius – priekopník modernej lekárskej vedy a anatómie.

Jeho objavy boli prevratné, neraz dokonca vyvolali pohoršenie. V lete roku 1600 vykonal prvú verejnú pitvu v strednej Európe, jeho prácu nad telom odsúdeného obesenca sledovali viacerí poprední učenci svojej doby. O pár rokov neskôr napísal cennú vedeckú prácu, v ktorej vysvetľuje, ako rozpoznať choroby podľa farby a zloženia krvi.

Veľká kariéra

 

Slávny učenec z čias humanizmu a renesancie sa narodil v poľskom meste Vroclav, jeho otec však pochádzal z Turca a mal slovenské korene. Mladému Jánovi sa dostalo vynikajúce vzdelanie, študoval filozofiu v nemeckom Wittenbergu a medicínu v Lipsku a Padove. „V roku 1593 sa stal dvorným lekárom saského panovníka v Drážďanoch a o rok nato dosiahol svoj vytúžený cieľ – menovali ho za profesora anatómie a chirurgie na wittenberskej univerzite, kde sa stal neskôr rektorom,“ uvádza publicista Ján Barica.

Poprava na námestí

Jeseniove vedomosti si všimol aj cisár Matej II., na jeho viedenskom dvore totiž pracoval ako osobný lekár. Tri roky potom strávil talentovaný učenec na cestách po Európe, dokonca sa stal aj profesorom histórie.

Ján Jesenius nebol iba nadšeným lekárom, zaujímal sa aj o politiku, čo sa mu, žiaľ, stalo osudné. Zúčastnil sa na českom stavovskom povstaní proti Habsburgovcom, po jeho potlačení bol popravený na pražskom Staromestskom námestí. Dnes je po Jánovi Jeseniovi pomenovaná nielen lekárska fakulta v Martine, ale aj malá planétka.

Ján Cibuľa (* 1932 - † 2013): Za Rómov bojoval vo svete

Významným lekárom bol aj Ján Cibuľa, rodák z Klenovca (okres Rimavská Sobota), ktorý zároveň patril k najvýznamnejším rómskym osobnostiam na svete. V roku 1971 spoluorganizoval prvý kongres Medzinárodnej únie Rómov v anglickom Opringtone, neskôr sa stal prezidentom tejto organizácie a záujmy Rómov hájil aj na pôde OSN. Cibuľa písal články o kultúre Rómov, vystupoval v televíznych relá- ciách, dokonca bol navrhnutý na udelenie Nobelovej ceny za mier. Získal Kultúrnu cenu mesta Bern ako druhý cudzinec po fyzikovi Albertovi Einsteinovi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!