Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2014 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Všetci pred jedným oltárom: Bezákovi kati dostali vyznamenania!

V bratislavskom Kostole Najsvätejšej Trojice sa včera popoludní zbehla cirkevná vrchnosť. 

Dôvodom bolo vyznamenanie Rádu maltézskych rytierov pre apoštolského nuncia Maria Giordanu a metropolitu Stanislava Zvolenského. Vymenovali ich za kaplánov rádu. Tento čestný titul na Slovensku zatiaľ nosí iba bývalý trnavský arcibiskup Ján Sokol. Ocenenia prišli potom, čo sa patrónom rádu stal ich priateľ, kardinál Leo Burke. Štvorica mužov v sutanách sa označuje za popravčiu čatu arcibiskupa Róberta Bezáka, patria medzi hlavných aktérov jeho kauzy. Slávnostnú udalosť si nedala ujsť ani Bezákova sestra Gabriela. Ako to dopadlo?

Oceňovanie sa udialo počas svätej omše v kostole na bratislavskom Župnom námestí. Omšu celebroval pápežský nuncius Giordana. Asi v polovici pobožnosti pred nehopredstúpil vyslanec rádu Ludwig Hoffman von Rummerstein a vymenoval ho za kaplána rádu Maltézskych rytierov. Po nom nasledovalo ocenenie aj pre bratislavskéhoarcibiskupa Stanislava Zvolenského.

„Veľmi si to ocenenie vážim,“ povedal apoštolský nuncius. Rád nezastupoval jeho patrón kardinál Leo Burke, ktorého nedávno pápež odvolal z postu šéfa najvyššieho vatikánskeho súdu, ale jeho vyslanec.

 

Na slávnosť prišiel aj kontroverzný arcibiskup Ján Sokol, ktorého hospodárenie na arcidiecéze v Trnave skúma polícia. Dorazil spolu so súčasným trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom. Zaujímavé je, že ich autá nedoviezli pred hlavný vchod, ale vošli bočným.

Oči prítomných sa upierali hlavne na Bezákovu sestru Gabrielu. Tá spolu s hŕstkou jeho priaznivcov sedela tichučko v kostole a všetci v rukách zvierali jeho fotografie. Keď zástup cirkevných hodnostárov odchádzal z omše, Bezákových priaznivcov začali niektorí poťahovať za ruky, aby nedržali fotky pred sebou. Bezákova sestra sa k situácii nechcela vyjadrovať.

„Už nebudem hovoriť nič, načo,“ povedala. Do reči nebolo ani Zvolenskému či Sokolovi. Ten na otázky o Bezákovi vôbec nereagoval. Ostatní sa s novinármi po pobožnosti nemali vôbec záujem rozprávať, nasadli do svojich limuzín a odfrčali preč.

Prišiel prezidenský kandidát

Na slávnosť prišiel aj bývalý prezidentský kandidát Pavol Hrušovský, ktorý je členom rádu. „Nepoznám príbuzných Róberta Bezáka, keď idem na omšu, idem tam za účelom duchovného zážitku. Nie aby som demonštroval nejaké stanovisko,“ povedal.

Podľa teológa Jozefa Pavloviča ocenenie „Bezákových katov“ má vo svete zvuk, pretože rád má dobré finančné zabezpečenie. „Je to ale bezvýznamné, že si dávajú nejaké rády. To je, akoby sa chlapci hrali na pieskovisku a hovorili, kto je generál a kto nie,“ povedal.

V prípade Bezáka urobili chybu, pretože v cirkvi sa odvoláva tak, že udeľujú vyššie funkcie vo Vatikáne. Bezáka mohli vyriešiť vatikánskym spôsobom a neponižovať sa,“ dodal teológ.

Stanislav Zvolenský 

bratislavský arcibiskup

- Bezák ho považoval za svojho priateľa, no nepomohol mu

- keď ho odvolali, označil to za očisťovanie cirkvi

- vyjadril sa, že keď ho pápež požiadal o odstúpenie, mal byť poslušný

Mario Giordana

pápežský nuncius

- v listoch žiadal Bezáka o odstúpenie

- nereagoval na listy veriacich, ktoré žiadali o vysvetlenie

- nikdy verejnosti nevysvetlil, prečo bol Bezák odvolaný

Ján Sokol

emeritný trnavský arcibiskup

- Bezáka odvolali potom, čo upozornil na šafárenie Sokola v arcidiecéze

- mali medzi sebou otvorené ostré konflikty

- jeho priaznivci údajne posielali na Bezáka do Vatikánu anonymy

- podieľal sa na knihe jezuitu Sebastiana Laba, ktorý Bezáka označoval za diabla

Čo je maltézsky rád

Maltézsky rád je jeden z mníšskych rytierskych rádov, ktoré vznikli v 11. storočí na území Jeruzalemského kráľovstva. Sídlom rádu je dnes Rím. Z náboženskej stránky je rád súčasťou katolíckej cirkvi a je priamo podriadený pápežovi. Ako rytiersky rád je nezávislý. Na jeho čele stojí volené knieža - veľmajster. Rád sa angažuje v zdravotnej a sociálnej starostlivosti a humanitárnej pomoci vo viac ako 120 krajinách sveta a poskytuje pomoc aj pri prírodných katastrofách a ozbrojených konfliktoch. Má asi 13 500 členov a 80 000 dobrovoľníkov. Rád pôsobí aj na Slovensku.

Kauza Bezák 

Odvolanie 

Pápež Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Bezáka 2. júla 2012 potom, čo sa svojej pozície odmietol vzdať sám. Oficiálne dôvody jeho konca neboli nikdy prezentované. Neskôr prenikli na verejnosť detaily vypočúvania Bezáka, keď sa ho pýtali aj na to, či vyhľadáva sprchovanie s mužmi na verejných miestach. 

Výpoveď

Dva týždne po odvolaní vyšli na povrch detaily Bezákovho listu pre apoštolského nuncia, v ktorom sa Bezák čudoval, že Vatikán nereagoval na jeho zistenia o podvodnom financovaní diecézy v čase, keď na jej čele stál Ján Sokol. O niekoľko mesiacov neskôr o tejto udalosti Bezák prehovoril aj pred médiami. 

Podpora

Bezáka od začiatku hromadne podporovali veriaci a vo virtuálnom prieskume ho dokonca zvolili za slovenského prezidenta. Jeho podporovatelia organizovali demonštrácie, podporila ho aj 15-tisícová petícia, ktorá sa dostala priamo k pápežovi Františkovi. Za prešetrenie sa vyjadril aj český kardinál Duka. Všetko ostalo bez ohlasu. 

Kláštor 

V roku 2013 musel Bezák odísť do redempotoristického kláštora v Talianskom Bussolnge potom, čo predošlé mesiace bol výpomocným duchovným vo farnosti Radvaň v Banskej Bystrici. Od tohto momentu sa Bezák až na malé výnimky verejne prestal o svojom prípade vyjadrovať. 

Pápež 

V júni 2014 sa Bezák stretol s pápežom Františkom a odovzdal mu list, ktorý mu objasnil jeho situáciu. Napriek sľubom k ich súkromnému stretnutiu ani posunu v kauze doteraz nedošlo. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?