Zelenina, ovocie či huby
- aj mrazená zelenina má priaznivé účinky na výšku hladiny cholesterolu v krvi. Vyhnite sa však sušenému, ale aj konzervovanému ovociu.
Celozrnné obilniny
- ale aj ryža, ovsené vločky, fazuľa, hrach, šošovica - to všetko sú potraviny ktoré sú pre ľudí so zvýšeným cholesterolom veľmi prospešné.
Viac ako 2% tuku
- by nemalo mať mlieko, ktoré konzumujete. Naopak, doprajte si nízkotučné mlieko, jogurty, tvaroh, kefír...Vo vašom jedálnom lístku by sa nemali nachádzať ani vajcia a syry s obsahom nad 40%.
Mäso
- na vašom tanieri by malo byť z hrabavej hydiny bez kože, jahňacie, divina a ryby, Z vnútorností si môžete dopriať držky.
Obsah cholesterolu v potravinách (mg/100g)
- mäso: 70 - 80
- jaternica: 100
- pečeň: 270 - 300
- pečeňová paštéta: 170
- párky: 70
- šunka: 52
- hus: 75
- kačica: 110
- kuracie s kožou: 99
- kuracie bez kože: 43
- morka: 75
- suché salámy: 105
- mäkké salámy: 50 - 60
- zubáč, pstruh, kapor: 35
- mlieko: 6
- tvaroh: 17 - 37
- syry topené: 88
- eidam: 70
- majonéza: 110