Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2014 11:54 | Správy | Politika

Prezident Kiska v parlamente: Ostré slová plné kritiky Ficovej vlády

Prezident Andrej Kiska kritizoval politické nominácie a nevýhodné transakcie v zdravotníctve

V prejave pred poslancami parlamentu hlava štátu vyzvala vládnych i opozičných politikov, aby sa zasadili o odstránenie nekalých praktík v systéme starostlivosti o pacientov. Kiskovo vystúpenie nasledovalo po afére s údajne predraženým nákupom techniky do nemocnice v Piešťanoch, po ktorej odstúpili zo svojich funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová. Na post šéfa parlamentu zase rezignoval podpredseda Pavol Paška, ktorý ale odmietol výhrady opozície, že sa podieľal na nevýhodných dodávkach tovaru pre zdravotnícke zariadenia.

 

"Len ťažko môžeme občanov presviedčať, že najväčším problémom v zdravotníctve je nedostatok peňazí, ak bude štát tolerovať alebo nedokáže ustrážiť nehospodárne nakladanie (s peniazmi), nezrozumiteľné obchody alebo priamo rozkrádanie verejných zdrojov v zdravotníctve," vyhlásil Kiska. Značná časť Slovákov je podľa neho presvedčená, že v zdravotníctve fungujú na prvom mieste politické záujmy, záujmy dodávateľov alebo poisťovní a až potom záujmy lekárov a zdravotníckeho personálu. "Pacient je v našom zdravotníctve až na poslednom mieste," upozornil Kiska.

 

Za podstatnú príčinu zlého stavu slovenského zdravotníctva označil okrem iného politické nominácie, ktoré v krajine pretrvávajú už roky. "Buďme k sebe úprimní - väčšina z nás pozná nejaký prípad, že sa v zdravotníctve nakúpilo niečo drahšie, že sa lukratívne lekárne a laboratóriá v nemocniciach dostali do nájmu, že vyrástla súkromná diagnostické zariadenia financovaná štátna zdravotnou poisťovňou na úkor kvality a financií nemocníc," vyhlásil prezident.

 

 

 

Hlava štátu sa tiež zastala niekoľkých tisícoviek demonštrantov, ktorí sa v uplynulých týždňoch zúčastnili protestov proti korupcii. "Zdravotníctvo sa týka nás všetkých. Ľudia výnimočne citlivo reagujú na obohacovanie sa na choroby a na ľudskom nešťastí," vyhlásil Kiska.

 

Demonštrácie, z ktorých posledná sa konala v utorok v Bratislave, zorganizovali opoziční poslanci v reakcii na aféru s plánovanou dodávkou diagnostického prístroja za údajne premrštenú cenu do piešťanskej nemocnice. Prístroj mala dodať firma, v ktorej v minulosti pôsobil už bývalý predseda parlamentu Paška, ktorého opozícia kvôli jeho skorším podnikateľským aktivitám označila za nekorunovaného kráľa slovenského zdravotníctva.

 

Prezidentov prejav si vláda vypočuť neprišla

 

Prvý prejav prezidenta Andreja Kisku v pléne Národnej rady SR k problémom v spoločnosti počúval v rokovacej sále z vlády iba minister financií Peter Kažimír. Podľa opozície to nebola náhoda, ale úmysel. Otto Brixi zo Smeru-SD vidí za neúčasťou vlády pracovné povinnosti kabinetu.

"Vláda tu mala byť. Začala rokovať o 10-tej. Pán prezident tu už o 10-tej dávno nebol. Bolo to neférové zo strany vlády a myslím si, že by sa takto vláda nemala správať," povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Podľa Juraja Drobu (nezaradený) vláda svojou neúčasťou prejavila neúctu voči hlave štátu. "Bol to vrchol neúcty zo strany vlády. Hanbím sa za to, že nie sú schopní prejaviť základnú úctu k prezidentovi," vyhlásil pre TASR Droba.

Igor Matovič z OĽaNO si myslí, že vláda nemala záujem počúvať slovenského prezidenta. "Oni tam chceli mať svojho Fica, toho by počúvali, Kiska im nevyhovuje. Čo by išli Kisku počúvať?" poznamenal Matovič, ktorý tiež nebol pri vystúpení Kisku v parlamente. Odôvodnil to tým, že ho nestihol kvôli doprave. "Zvyčajne mi trvá cesta hodinu, teraz mi trvala hodinu a pol," vysvetlil s tým, že on si na rozdiel od členov vlády nemôže v aute pustiť maják a uvoľniť si tak cestu.

Brixi zo Smeru-SD vidí za neúčasťou vlády povinnosti kabinetu. Na otázku, či si kabinet nevie nájsť 15 minút na vystúpenie prezidenta SR, povedal, že nejde vstupovať do svedomia členov vlády. Hlava štátu vystupuje v pléne sporadicky, dnes mal Kiska svoj prvý prejav pred poslancami v rokovacej sále. Brixi trvá na tom, že program členov vlády sa plánuje dlhšie.

"Sú mnohé situácie, keď si vláda nevie program prispôsobiť zo dňa na deň kvôli komukoľvek," zdôraznil. Pri voľbe predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorá sa konala v utorok po 13-tej hodine vláda v pléne sedela vrátane premiéra Roberta Fica.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo