Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2014 10:01 | Správy | Domáce správy

Nový šéf parlamentu Peter Pellegrini začal zostra: Drsný útok na Pašku!

Vo svojom novom kresle predsedu Národnej rady sa Peter Pellegrini (39) ohrial iba krátko, no aj to stačilo na poriadne ostré slová voči Pavlovi Paškovi (56).

V parlamente totiž majú po jeho odchode nastať viditeľné zmeny, ktoré za jeho vlády kritizovali nielen opoziční poslanci, ale aj široká verejnosť. Pellegrini má v pláne skultúrniť rokovacie prostredie, zabrániť nevychovaným a agresívnym útokom jednotlivých poslancov, ale aj prehodnotiť zámky na dverách, ktoré Paška tvrdo presadzoval. Rapídne zmeny napokon chcú aj opoziční poslanci, ktorí napriek večnej vojne s vládnou stranou smeráckeho kandidáta na druhú najvyššiu ústavnú funkciu v krajine nečakane podporili.

Pellegrini sa medzi favoritmi na post šéfa parlamentu vôbec nespomínal, top kandidátmi boli minister kultúry Marek Maďarič a minister práce Ján Richter, ktorí však dali Ficovi košom. Na priamu otázku, či takú dôležitú funkciu naozaj nikto nechcel a skončila tak na jeho pleciach, odpovedal Pellegrini vyhýbavo. „Myslím si, že všetko má nejakú svoju logiku a svoju postupnosť, a som toto rozhodnutie naozaj prijal a s veľkou pokorou pevne verím, že získam podporu našich poslancov, ale aj pár hlasov opozície, ktorá ma pozná z mojej poslaneckej praxe,“ myslí si Pellegrini.

Naložil Paškovi

Nový šéf parlamentu chce do Národnej rady vniesť najmä pokoj a zabrániť roztržkám, ku ktorým za vlády jeho predchodcu dochádzalo pomerne pravidelne. „Myslím si, že v parlamente zavládne väčší pokoj, bol by som rád, keby prebiehali diskusie názorové, ideologické, nie osobné, vulgárne a myslím, že by som mohol prispieť ku skultúrneniu toho, čo sa tam dialo doteraz. Tá situácia v parlamente je relatívne hustá a tak by rozhodne nemal fungovať,“ nedával si servítku pred ústa Pellegrini. Sám však špeciálny recept na to, ako dosiahnuť zmenu, vraj nemá. „Som človekom konsenzu a musím rešpektovať tak na jednej strane vládnu väčšinu, ale aj kolegovia z opozície majú svoje práva. Budem sa snažiť uzatvárať dohody a čo najmenej prijímať jednostranné rozhodnutia,“ predstavil svoju víziu Pellegrini.

 

Priznal, že dostať do hlavy obsiahly rokovací poriadok a ustrážiť 150 poslancov vôbec nie je jednoduché. „Dnes sa dejú vážne veci, a verte, že to nie je jednoduché a prežívam to ako každý iný človek, ktorému sa to dostane pod kožu, a je to psychicky náročné,“ tvrdí. Vo svojej novej kancelárii ešte nebol, ale viackrát ju navštívil ako minister, nejde tak úplne do cudzieho sveta. Zmeny chystá nielen priamo v parlamente, ale aj v postoji k opozičným poslancom.

Bol by vraj rád, keby sa počas jeho funkčného obdobia podarilo schváliť aj nejaký ich návrh. Nechcel by sa tak uchyľovať k vyraďovaniu ich predložených noviel či zákonov, ako sa to stalo za jeho predchodcu. „Budem sa snažiť to veľmi citlivo riešiť na pôde parlamentu a bol by som rád, aby sa vrátil tam, kde si ho ja pamätám. Diskusie boli tvrdé, ale bolo to odborné a málokedy to skĺzlo do osobných invektív,“ dodal Pellegrini.

 

Polepšil si 

Plat Petra Pellegriniho poskočí vďaka jeho kariérnemu postupu o niekoľko stoviek eur. Ako minister dostával 3 671,10 € mesačne, ako predseda parlamentu bude mať nárok na 4 073, 91 €. Jeho plat patrí do vyššej kategórie, keďže má trvalý pobyt mimo Bratislavského kraja, v Banskej Bystrici. To sa môže čoskoro zmeniť, keďže ako líder Národnej rady má nárok na služobný byt na Župnom námestí v hlavnom meste, čo jeho predchodcovia takmer nevyužívali. Samozrejmosťou je limuzína s vlastným šoférom a bezplatné telefonovanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je už prejazdná
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!