Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2014 10:01 | Správy | Domáce správy

Nový šéf parlamentu Peter Pellegrini začal zostra: Drsný útok na Pašku!

Vo svojom novom kresle predsedu Národnej rady sa Peter Pellegrini (39) ohrial iba krátko, no aj to stačilo na poriadne ostré slová voči Pavlovi Paškovi (56).

V parlamente totiž majú po jeho odchode nastať viditeľné zmeny, ktoré za jeho vlády kritizovali nielen opoziční poslanci, ale aj široká verejnosť. Pellegrini má v pláne skultúrniť rokovacie prostredie, zabrániť nevychovaným a agresívnym útokom jednotlivých poslancov, ale aj prehodnotiť zámky na dverách, ktoré Paška tvrdo presadzoval. Rapídne zmeny napokon chcú aj opoziční poslanci, ktorí napriek večnej vojne s vládnou stranou smeráckeho kandidáta na druhú najvyššiu ústavnú funkciu v krajine nečakane podporili.

Pellegrini sa medzi favoritmi na post šéfa parlamentu vôbec nespomínal, top kandidátmi boli minister kultúry Marek Maďarič a minister práce Ján Richter, ktorí však dali Ficovi košom. Na priamu otázku, či takú dôležitú funkciu naozaj nikto nechcel a skončila tak na jeho pleciach, odpovedal Pellegrini vyhýbavo. „Myslím si, že všetko má nejakú svoju logiku a svoju postupnosť, a som toto rozhodnutie naozaj prijal a s veľkou pokorou pevne verím, že získam podporu našich poslancov, ale aj pár hlasov opozície, ktorá ma pozná z mojej poslaneckej praxe,“ myslí si Pellegrini.

Naložil Paškovi

Nový šéf parlamentu chce do Národnej rady vniesť najmä pokoj a zabrániť roztržkám, ku ktorým za vlády jeho predchodcu dochádzalo pomerne pravidelne. „Myslím si, že v parlamente zavládne väčší pokoj, bol by som rád, keby prebiehali diskusie názorové, ideologické, nie osobné, vulgárne a myslím, že by som mohol prispieť ku skultúrneniu toho, čo sa tam dialo doteraz. Tá situácia v parlamente je relatívne hustá a tak by rozhodne nemal fungovať,“ nedával si servítku pred ústa Pellegrini. Sám však špeciálny recept na to, ako dosiahnuť zmenu, vraj nemá. „Som človekom konsenzu a musím rešpektovať tak na jednej strane vládnu väčšinu, ale aj kolegovia z opozície majú svoje práva. Budem sa snažiť uzatvárať dohody a čo najmenej prijímať jednostranné rozhodnutia,“ predstavil svoju víziu Pellegrini.

 

Priznal, že dostať do hlavy obsiahly rokovací poriadok a ustrážiť 150 poslancov vôbec nie je jednoduché. „Dnes sa dejú vážne veci, a verte, že to nie je jednoduché a prežívam to ako každý iný človek, ktorému sa to dostane pod kožu, a je to psychicky náročné,“ tvrdí. Vo svojej novej kancelárii ešte nebol, ale viackrát ju navštívil ako minister, nejde tak úplne do cudzieho sveta. Zmeny chystá nielen priamo v parlamente, ale aj v postoji k opozičným poslancom.

Bol by vraj rád, keby sa počas jeho funkčného obdobia podarilo schváliť aj nejaký ich návrh. Nechcel by sa tak uchyľovať k vyraďovaniu ich predložených noviel či zákonov, ako sa to stalo za jeho predchodcu. „Budem sa snažiť to veľmi citlivo riešiť na pôde parlamentu a bol by som rád, aby sa vrátil tam, kde si ho ja pamätám. Diskusie boli tvrdé, ale bolo to odborné a málokedy to skĺzlo do osobných invektív,“ dodal Pellegrini.

 

Polepšil si 

Plat Petra Pellegriniho poskočí vďaka jeho kariérnemu postupu o niekoľko stoviek eur. Ako minister dostával 3 671,10 € mesačne, ako predseda parlamentu bude mať nárok na 4 073, 91 €. Jeho plat patrí do vyššej kategórie, keďže má trvalý pobyt mimo Bratislavského kraja, v Banskej Bystrici. To sa môže čoskoro zmeniť, keďže ako líder Národnej rady má nárok na služobný byt na Župnom námestí v hlavnom meste, čo jeho predchodcovia takmer nevyužívali. Samozrejmosťou je limuzína s vlastným šoférom a bezplatné telefonovanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo