Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2014 01:00 | Správy | Zahraničné správy

Za toto sa vám ruky poďakujú: 7 dôvodov, prečo je dôležité sa o ne dôkladne starať

Naše ruky sú stále na očiach. Rovnako ako pleť veľa o nás, našom životnom štýle a veku prezrádzajú.

Zároveň je to tá časť tela, ktorá je takmer stále odhalená a viditeľná. Pestované ruky sú vždy dobrou vizitkou už pri prvom kontakte. Preto by sme sa mali o ne príkladne starať. Poradíme vám ako.

1. Mydlo

Umývanie rúk je nám ustavične zdôrazňované ako jeden z najdôležitejších hygienických návykov. Ale treba mať na pamäti, že neustále umývanie ruky vysušuje. Problémy môžu spôsobiť aj antibakteriálne mydlá, ktoré často obsahujú nebezpečnú antibakteriálnu látku triclosan. Všímajte si preto zloženie mydla a kúpte si také, ktoré obsahuje prírodné antibakteriálne látky, ako sú eukalyptus alebo tea tree olej.

2. Voda

 

Nemala by byť ani horúca, ani ľadová - studená voda nám zužuje cievy, ktoré sa potom v teplom prostredí roztiahnu, čo spôsobuje začervenanie. Horúca voda zasa zbavuje ruky potrebného mazu, ktorý ich chráni pred vysušovaním.

3. Natieranie

Podľa odborníkov práve olej dokáže ruky najlepšie ošetriť. Mandľový, arganový alebo avokádový používajte denne, najlepšie na noc. Ak vám konzistencia oleja nevyhovuje, vyberte si také krémy, ktoré obsahujú zložky rastlinného oleja. ,,Mali by sme sa vyhnúť kozmetickým prípravkom, ktoré obsahujú minerálne oleje, syntetické farbivá a vône, rôzne konzervanty - parabény,“ varuje kozmetička Ladislava Meššová.

4. Píling

Mal by byť neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o ruky. ,,Jemným pílingom odstránime zvyšky odumretých buniek, čím sa pokožka vyhladí a prekrví,“ vysvetľuje kozmetička.

5. Maska

Doprajte si ju aspoň raz za týždeň. Pokojne pred televízorom alebo pri čítaní knihy. V miske zmiešajte dve lyžičky medu s jedným vaječným žĺtkom a lyžičkou olivového oleja. Potom naneste na ruky, navlečte si staré rukavice alebo igelit a položte si na ne teplý uterák. Teplo pomôže maske sa lepšie vstrebať.

6. Rukavice

Nielen v zime, ale aj v chladnom počasí noste rukavice. Chránia vaše ruky pred studeným vetrom a chladom, ktoré ich extrémne vysušujú. Zároveň sa na ne dostane menej baktérií a špiny. Pri umývaní podlahy, riadu alebo pri čistení kúpeľne či toalety vždy používajte gumené rukavice. Čistiace prostriedky sú pre pokožku veľmi agresívne. To isté platí pre prácu v záhrade.

7. Pilník

V žiadnom prípade by nemal byť príliš drsný. Najvhodnejšie sú papierové pilníky s hrúbkou minimálne 100 (čím vyššie číslo, tým jemnejší povrch). Vyhnite sa kovovým, tie sú pre nechty nevhodné. Pilujte si nechty vždy len do jednej strany. A hlavne - nepoužívajte nechty ako pracovný nástroj. Môžu sa lámať a celkovo oslabovať.

Prečo je dôležité sa o ruky starať?

Ladislava Meššová, kozmetička zo štúdia Sofri:

- Naše ruky dostávajú často zabrať, a to nielen pri práci. Máčame ich v čistiacich prostriedkoch, sú vystavené slnku, vetru, chladu a horúčave. Obsahujú len málo mazových žliaz, preto sú veľmi náchylné na vysychanie. Ruky prezrádzajú náš zdravotný stav, povahu a viac ako ktorákoľvek iná časť tela náš vek. Prejavom nesprávnej starostlivosti alebo nedostatočnej životosprávy je suchá popraskaná pokožka rúk, pigmentácie, rôzne výrastky alebo poškodenie nechtov. Dbajte preto na zdravú a pestrú stravu, bohatú na esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, a nezabúdajte na dostatok tekutín.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách