Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2014 15:29 | Správy | Politika

Kto nahradí Pašku? Verejnosť už pozná nového predsedu parlamentu!

Novým šéfom parlamentu bude podľa informácií Nového Času Peter Pellegrini.

Novým šéfom parlamentu bude podľa informácií Nového Času Peter Pellegrini, doterajší minister školstva. Túto informáciu už potvrdil aj Smer na svojej tlačovej besede. „Vsádzame na konsenzuálnosť. Verím, že rozhodnutie bude na prospech celej NR SR,“ povedal v pondelok Robert Fico novinárom. Pellegrini by mal podľa slov Fica podať v utorok demisiu zo svojej súčasnej ministerskej funkcie.

Súčasne podá premiér prezidentovi Kiskovi aj návrh na nového ministra školstva v osobe Juraja Draxlera, ktorý bol na ministerstve školstva štátnym tajomníkom. „Agendu ministerstva školstva považujeme za jednu z najdôležitejších. Pellegrini vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku. Keďže chceme zachovať tón, ktorý nasadil Pellegrini, preto v utorok navrhnem na nového ministra Juraja Draxlera,“ uviedol Fico. Draxler od roku 2005 pracoval v školstve. Od roku 2007 bol vysokoškolským pedagógom na univerzite v Prahe. Neskôr poradcom ministra školstva.

Do funkcie majú Pellegriniho zvoliť v tajnej voľbe poslanci v utorok (25.11.) popoludní. Smeru-SD budú aj pri nesúhlasnom postoji opozície stačiť hlasy vlastných členov snemovne.

Pellegrini bol ministrom školstva len od júla 2014, keď nahradil Dušana Čaploviča (Smer-SD). Predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií.

 

Podpredsedom parlamentu má byť Miroslav Číž. Ten nahradí vo funkcii Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa funkcie vzdala v októbri. Nového predsedu parlamentu a podpredsedu budú poslanci voliť v utorok na úvod 44. schôdze.

Pavol Paška oznámil rezignáciu z funkcie predsedu parlamentu aj vzdanie sa poslaneckého mandátu v noci po komunálnych voľbách vo volebnom štábe košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že chce chrániť svoju rodinu. Narážal tým na protest, ktorý pred jeho domom pre kauzu piešťanského CT zorganizovali niektorí opoziční poslanci. Paška bude pôsobiť ako profesionálny podpredseda Smeru-SD, za čo bude dostávať plat.

Kto je Peter Pellegrini?

Ing. Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Odbor Financie, bankovníctvo a investovanie študoval na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a na Technickej univerzite (TU) v Košiciach.

Člen strany Smer-SD, v rokoch 2002 - 2006 bol asistentom poslanca Národnej rady SR a v rokoch 2006-2012 poslancom NR SR. V rokoch 2006 - 2010 bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore NR SR pre hospodársku politiku. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR.

Na mimoriadnom sneme strany Smer-SD 28. júna 2014 sa stal Peter Pellegrini jej novým podpredsedom.

Peter Pellegrini sa stal 3. júla 2014 ministrom školstva SR. Stalo sa tak po tom, ako podal demisiu šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!