Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2014 15:48 | Šport | Motorizmus

Hamilton druhý raz majstrom sveta F1: Triumf v Abú Zabí mu uľahčili Rosbergove problémy

Britský jazdec Lewis Hamilton (29) z tímu Mercedes sa stal majstrom sveta motoristickej formuly 1 na rok 2014.

Na nedeľňajšej Veľkej ceny Abú Zabí na okruhu Yas Marina v SAE, záverečnom podujatí seriálu MS, mohol Hamiltona ohroziť iba kolega, Nemec Nico Rosberg. Zatiaľ čo Brit triumfoval, jeho vyzývateľ mal väčšinu pretekov veľké technické problémy a ledva prišiel do cieľa.

Dvadsaťdeväťročný rodák zo Stevenage Hamilton sa raduje zo svojho druhého triumfu v F1 po sezóne 2008. Vtedy ešte bol v službách McLarenu. Medzičasom postupne skončil na 5., 4., 5., 4. a 4. priečke v klasifikácii.

Druhé miesto na okruhu Yas Marina obsadil Brazílčan Felipe Massa (Williams), tretí skončil jeho stajňový kolega Fín Valtteri Bottas. Hamilton, ktorý vyhral prvý titul šampióna v roku 2008 ako jazdec tímu McLaren, získal v sezóne 2014 celkovo 384 bodov. Druhé miesto v konečnej klasifikácii patrilo Rosbergovi (317), tretiu priečku si vyjazdil Austrálčan Daniel Ricciardo (238) zo stajne Red Bull.

 

Ak chcel ešte Rosberg pomýšlať na zisk titulu, nesmel urobiť chybu na štarte, kde po víťazstve v kvalifikácii stál na prvom mieste. Na jeho smolu sa mu však začiatok pretekov vôbec nevydaril, keď skvelým odpichnutím sa hneď po štarte dostal na čelo Hamilton. A to mal ešte mladý Nemec šťastie, že ho v prvej zákrute nepredstihol aj Massa. Brit si potom udržiaval mierne vedenie a po 11 kolách po prvý raz išiel do boxov. Na trať sa vrátil na treťom mieste. O kolo neskôr zamieril k mechanikom aj Rosberg, po výjazde bol tretí za Massom a Hamiltonom. V 24. kole však urobil prvú chybu, keď vyšiel z trate a stratil cenné sekundy.

Kľúčový moment nastal v polovici pretekov. Rosberg začal mať technické problémy s monopostom, jeho motor strácal na výkone a manko na Hamiltona narastalo. V 42. kole sa mladý Nemec jazdiaci už na hranici rizika opäť ocitol mimo trate. Desať kôl pred koncom viedol Hamilton pred Massom o 11 sekúnd, tretí Ricciardo strácal na Brita necelých 25 sekúnd. V tých momentoch už bolo jasné, že iba hrubá jazdecká chyba alebo nečakané technické problémy ho môžu obrať o víťazstvo a celkový primát. Do záveru už jazdil na istotu, Massa už len stihol znížiť manko na štyri sekundy. Hamilton napokon triumfoval v čase 1:39:02,619 h a zaslúžene získal titul šampióna. Smoliar Rosberg dokončil VC Abú Zabí napokon na 14. mieste.

"Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí merali takú dlhú cestu a prišli ma podporiť. Vidieť toľko britských vlajok medzi divákmi bol skvelý pocit. Veľká vďaka patrí môjmu tímu. Nielen za to, ako pripravili monopost na dnešné preteky, ale aj za celú sezónu. Mal som vynikajúci štart, možno najlepší aký si kedy pamätám. Je mi ľúto, že Nico mal technické problémy, ale moju jazdu to neovplyvnilo, ja som sa sústredil len na vlastný výkon. Stále nemôžem uveriť, že som získal titul. Je to skvelý pocit, teraz ideme oslavovať," povedal na stupňoch víťazov Hamilton, ktorý v SAE vyhral 11. preteky v sezóne. Vo veku 29 rokov sa stal prvým Britom po Jackiem Stewartovi, ktorý má na svojom konte minimálne dva tituly majstra sveta.

Výsledky - Veľká cena Abú Zabí:

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:39:02,619 h, 2. Felipe Massa (Braz.) Williams +2,5 s, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +28,8, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +37,2, 5. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +1:00,3 min, 6. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India +1:02,1,... 14. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +1 kolo

Konečné poradie MS (po 19 pretekoch): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 384 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 317, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 238, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 186, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 167, 6. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 161

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 701, 2. Red Bull 405, 3. Williams 320, 4. Ferrari 216, 5. McLaren 181, 6. Force India 155

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii