Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2014 18:04 | Šport | Tenis

Dvaja kohúti na jednom smetisku: Federer s Wawrinkom to súperom spolu natreli!

Tenisoví reprezentanti Švajčiarska sú na prahu svojho premiérového triumfu v Davisovom pohári družstiev mužov.

Vo finále ročníka 2014 na antuke pod strechou v Lille vedú nad domácimi Francúzmi pred nedeľňajšími dvojhrami 2:1, stačí im teda jeden bod z dvoch možností. V sobotňajšej štvorhre poslali hostí do opätovného vedenia Roger Federer a Stan Wawrinka.

V súlade s očakávaniami napokon nastúpili namiesto pôvodne nominovaných Marca Chiudinelliho a Michaela Lammera a zvíťazili nad domácim tandemom Julien Benneteau, Richard Gasquet za 130 minút 6:3, 7:5, 6:4. Premenili 3 z 11 brejkbalov, sami odvrátili všetky tri hrozby straty podania, ktorým čelili.

Helvétom v piatok na upravenom futbalovom stánku Stade Pierre Mauroy pred rekordnou kulisou 27 432 divákov zabezpečil vstupný bod Wawrinka, zdolal Jo-Wilfrieda Tsongu za 144 minút 6:1, 3:6, 6:3, 6:2. Následne vyrovnal Gael Monfils, prekonal Federera za 106 minút 6:1, 6:4, 6:3.

 

V nedeľu od 13.00 h sa podľa tradičného scenára týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) najprv stretnú jednotky Tsonga a Federer a potom dvojky Monfils a Wawrinka. Kapitáni Arnaud Clément a Severin Lüthi však ešte môžu urobiť zmeny.

Niekdajší prvý muž singlového renkingu Federer minulú nedeľu pre problémy s chrbtom nenastúpil na finále koncosezónneho šampionátu ATP na tvrdom povrchu v Londýne proti Srbovi Novakovi Djokovičovi a trénovať začal až v stredu večer. Tridsaťtriročný bazilejský rodák teraz má v DP zápasovú štatistiku 49:15, môže už tento týždeň zaokrúhliť a zároveň poskočiť pred Jakoba Hlaseka (49:30) na čelo internej bilancie. Federer a Wawrinka spoločne získali zlato vo štvorhre na OH 2008 v Pekingu.

Francúzi vedú vo vzájomných konfrontáciách vysoko 10:2. Pred desiatimi rokmi sa vo štvrťfinále svetovej skupiny revanšovali vo švajčiarskom Prilly za prehru z rovnakej fázy edície 2003 v Toulouse. Majú na konte deväť "šalátových mís", ale na jubilejnú desiatu čakajú už od roku 2001. Medzičasom neuspeli vo finále edícií 2002 (doma s Rusmi) a 2010 (v Srbsku). Ostatné štyri súboje Francúzov so Švajčiarmi sa skončili najtesnejším možným výsledkom, v ostatných piatich triumfoval hosťujúci tím. Francúzsko figuruje na tretej priečke v historickom poradí najúspešnejším krajín spoločne s Veľkou Britániou. Vedú USA (32 triumfov) pred Austráliou (28).

Švajčiari sú finalistami ročníka 1992. V súboji o primát vtedy družstvo vedené Marcom Rossetom a spomenutým Hlasekom nestačilo na Američanov (Andre Agassi, Pete Sampras, Jim Courier, John McEnroe). Švajčiarsko vo všetkých troch tohtoročných zápasoch zvíťazilo 3:2. Francúzsko vo všetkých troch malo výhodu domáceho prostredia, v septembrovom semifinále v parížskom grandslamovom areáli Rolanda Garrosa prekonalo dobyvateľov predchádzajúcich dvoch ročníkov Čechov 4:1. Desiaty raz sa môže stať, že víťaz Davisovho pohára odohrá všetky zápasy v predmetnej sezóne pred vlastnými fanúšikmi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO