Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2014 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Herec Matej Landl priznáva: Manželku spoznal naozaj nezvyčajne!

Charizmatický elegán z televíznej obrazovky Matej Landl (51) nevyvoláva príliš často rozruch.

Jeden sa mu však nedávno predsa len podaril, keď v hodine dvanástej dobehol na operačný stôl. Ako sám tvrdí, herci sú v tomto divní a za dobrú klapku často riskujú aj život. Tentoraz si herec pre Nový Čas Nedeľa zaspomínal na nakrúcanie seriálu Spadla z oblakov, ktorý pritiahol pred televíziu všetky deti v Československu.

Herec, ktorého mikrofonický hlas poznáme z dabingu a sympatie divákov si získal aj ako komický Egon Rozenthal z jojkárskeho Paneláka, má kumšt v génoch. Je totiž synom známej herečky Evy Landlovej (82). K herectvu teda pričuchol aj vďaka svojej mame už ako desaťročný a nevzdal sa ho. Režisér Jozef Pálka ho totiž obsadil do hry Sicílska komédia, kde hral po maminom boku.

„Začalo ma to neuveriteľne baviť, stále som niečo vymýšľal a chcel som zaujať. V jedenástich som hral po boku Františka Dibarboru a mama ma dôsledne pripravovala na túto rolu,“ spomína Landl. V roku 1977 prišla rola, ktorá sa s ním ťahá celý život. Zahral si Karola po boku Majky z Gurunu v kultovom seriáli pre deti Spadla z oblakov. Nakrúcanie trvalo rok a pokrokové triky, ktoré boli v tých časoch výnimočným javom, pripravovali v štúdiu na Barrandove. „Každý po sebe nasledujúci záber bol nakrútený pomocou iného triku. Napríklad, ako Majka chodila po vode, ja som ju oboplával a ona zrazu vyletela,“ opisuje Landl. No po nakrúcaní seriálu sa kontakty medzi detskými hercami pretrhli. „So Zuzanou Pravňanskou, ktorá hrala Majku sme sa nevideli aj desať rokov...“ priznáva.

 

V čase detskej slávy bol však aj aktívnym hráčom futbalu. „Na základnej škole som hrával futbal za Slovan a súčasne som nakrúcal Spadla z oblakov. Raz mi tréner, vojak z povolania povedal, aby som prišiel na tréning ostrihaný, lebo futbalista nemôže mať dlhé vlasy. A keď sa nedám ostrihať, nemusím ani chodiť. No vtedy som mal už rozočené zábery s dlhými vlasami,“ usmieva sa Landl, ktorý sa na futbale už viac neukázal.

Skončil v nemocnici

V súčasnosti exceluje na javisku bratislavského divadla Astorka a v jojkárskom Paneláku. Tam hrá roztopašného Egona, ktorého hlavu zdobí komická parochňa. „Vždy sa pri ňom vybúrim, prirástol mi k srdcu a sme vynikajúci kolektív,“ pochvaľuje si Landl. „Robíme si žarty zo všetkých. Je jedno, či je to katolík, záhorák, Maďar, Róm, Žid, Bratislavčan alebo Východniar,“ smeje sa.

A hoci Panelák je jeho srdcovkou, nedávno musel povoliť pracovné tempo, postihla ho totiž nečakaná operácia. „Najprv som mal bolesti brucha, no nemal som žiadny z príznakov zápalu slepého čreva. Akurát bolesti sa stupňovali...“ Ako naschvál v tom čase nakrúcal posledné klapky nového seriálu Horná-Dolná. „S bolesťami som to odohral, ale po poslednom nakrúcacom dni som išiel domov. Moja manželka, zdravotná sestra, vtedy usúdila, že to nie je v poriadku a nahnala ma do nemocnice,“ hovorí o svojom štvordňovom trápení herec. „Našťastie mal službu akurát tím výborných chirurgov - doktor Pavol Sýkora a Adrián Horný. Povedali mi, že som neprišiel o päť minút dvanásť, ale o minútu dvanásť, lebo už to bolo dosť akútne. Rozhodovali hodiny a črevo mi mohlo prasknúť.“

Najlepšia manželka

Po operácii až expresne rýchlo naskočil do pracovného kolooča. „My herci sme blázni a v tomto nie sme normálni. Už týždeň po operácii som cez deň nakrúcal Panelák a večer hral v divadle,“ otvorene povie Landl.

Veľkú oporu robí pracovne vyťaženému hercovi jeho druhá manželka Janka. Tá je sestričkou na pediatrii a spoznali sa trochu netradične v roku 2002.

„Zoznámili sme sa pri autohavárii. Ponáhľal som sa práve do televízie a pri bratislavskom PKO dávalo predo mnou auto prednosť električke. Musel som zabrzdiť a za mnou niekto neubrzdil - silno do mňa nabúral,“ vynára z pamäti spomienky na osudný deň Landl. „Z auta, ktoré do mňa nabúralo, vyšla uplakaná dievčina. Miesto nadávania som ju začal objímať a utešovať a bol som rád, že sa jej a jej synovi nič nestalo. Plechy sa predsa opravia, podstatné je, že sme v poriadku a nič sa nestalo,“ opisuje, ako ho zasiahol Amorov šíp. Na druhý deň sa totiž stretli kvôli poistke v kaviarni a zo štvrťhodinovej kávy boli zrazu tri hodiny. „Janka je skvelá, som rád, že ju mám, a že to vtedy nedokázala ubrzdiť,“ dodáva Landl.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO