Britskí zdravotníci varujú, že šesť z desiatich kurčiat kúpených v supermarkete má potenciálne smrteľné baktérie. Tie môžu spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie, ba dokonca smrť.
Na hydinových farmách sa často vyskytuje baktéria s názvom kampylobakter. Organizmy sa teda dostávajú na povrch spracovaného mäsa a potom rovno do našich domácností. Baktérie však zlikvidujete veľmi jednoducho. Mäso zo supermarketu treba podľa britského denníka Daily Mail dať zmraziť. Predtým, ako ho začnete pripravovať, potom poriadne rozmraziť. „Konzumenti zredukujú výskyt kampylobakteru ak budú spracovať so zmrazeným mäsom namiesto čerstvého,“ tvrdí doktorka Frieda Jorgensen.
Prednedávnom Briti varovali pred umývaním kurčiat pod tečúcou vodou. Vďaka tomu sa totiž tieto baktérie môžu dostať na ruky, kuchynské pomôcky či pracovný stôl.
Symptómy nakazenia kampylobakterom sa prejavia zvyčajne do piatich dní po zjedení kontaminovaného jedla. Príznakmi sú horúčka, bolesti hlavy či svalov, únava, hnačky. Kampylobakterióza postihuje predovšetkým deti do 4 rokov, častejšie mužov ako ženy. Ochorenie sa dá vyliečiť antibiotikami. Smrteľné riziko predstavuje choroba pre malé deti, chorých a starších ľudí, ktorí majú slabší imunitný systém.