Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2014 08:55 | Správy | Politika

Fico chce Pašku za svojho asistenta! Boj o stoličku predsedu parlamentu sa vyostruje

Pád predsedu parlamentu riešili hodiny. V centrále Smeru sa včera zišli najsilnejší muži vládnej strany.

Na spoločnom obede preberali výsledky komunálnych volieb a témou dňa bol hlavne odchod Pavla Pašku z funkcie šéfa Národnej rady pre škandál s predraženými cétéčkami, ktoré mala do nemocníc predávať jeho bývalá firma. Premiér Robert Fico prekvapil vyhlásením, že chce, aby ho Paška zaskakoval na stretnutiach s funkcionármi a so starostami. Stále však zostáva otvorená otázka, kto nahradí Košičana na lukratívnej stoličke druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Politológovia Martin Klus a Ján Baránek zhodnotili šance horúcich kandidátov.

Paška napriek avizovanému odchodu včera ráno prišiel do Národnej rady na poslanecké grémium. Potom jeho kroky viedli do centrály na Súmračnej, kde sa zišlo úzke vedenie Smeru s krajskými predsedami strany. Riešiť mali výsledky sobotňajších volieb, no na pretras sa dostalo aj jeho rozhodnutie vzdať sa funkcie aj poslaneckého mandátu. „Páni ministri očakávajú, že sa budeme baviť o víkende ako takom, samozrejme, padne slovo aj na túto tému, ale je to vecou hlavne úzkeho vedenia,“ povedal premiér Robert Fico. Že nešlo o jedno slovo, dokazuje aj fakt, že smeráci sa zdržali až do neskorých popoludňajších hodín.

Reálne k Paškovmu odchodu dôjde v utorok. Vtedy je v programe parlamentnej schôdze naplánovaná voľba jeho náhradníka a takisto aj nástupcu Renáty Zmajkovičovej na mieste podpredsedníčky parlamentu. Predseda Smeru a premiér Robert Fico včera popoludní vyhlásil, že rozhodnutie o novom predsedovi parlamentu padne do 48 hodín. Zopakoval, že Paška urobil suverénne vlastné rozhodnutie. No dodal, že nič v Smere sa nedeje náhodne. Pre Pašku už má vymyslenú úlohu.

 

Je mi ľúto, že ako premiér nemám čas na riadenie strany, pravidelné stretávanie sa s našimi funkcionármi, starostami, primátormi či poslancami. Ak si uvedomíme, že týchto ľudí sú stovky až tisíce, tak s týmto musí niekto pracovať a Pavol Paška je podpredseda strany pre politické otázky, takže očakávam od neho, aby sa profesionálne venoval tejto práci a bude normálnou súčasťou strany Smer,“ vyhlásil Fico. Po pár minútach z centrály vyšiel aj samotný Paška. Na novinárske otázky veľmi odpovedať nechcel, zmohol sa len na strohé vyjadrenie.

Budem robiť to, čo robím celý život, budem sa živiť prácou. Urobil som krok, ktorý bol nevyhnutný, stále to považujem za správne rozhodnutie a nechajte na mňa, ako budem existovať,“ zvestoval Paška. Všetci prítomní tvrdili, že diskutovali najmä o komunálnych voľbách a otázka, kto bude druhým najvyšším ústavným činiteľom nebola na programe dňa. Marek Maďarič akurát potvrdil informácie, ktoré sme priniesli včera, že vedenie Smeru spolu s premiérom Ficom o Paškovom prekvapivom odstúpení vedelo koncom týždňa. Národnú radu do zvolenia nového predsedu dočasne povedie jej doterajšia podpredsedníčka Jana Laš­šáková.

Preveria všetky tendre Medicalu

Poslanci z parlamentného zdravotníckeho výboru pôjdu na prieskum do piešťanskej, martinskej a trenčianskej nemocnice. Požiadajú ministerstvo zdravotníctva o prešetrenie všetkých tendrov, v ktorých uspela firma Medical Group a jej predchodkyňa Martek Medical od roku 2010. Výbor ďalej žiada stanovisko minister stva zdravotníctva k správe Najvyššieho kontrolného úradu z roku 2013, ktorý preveroval nákupy v štátnych nemocniciach v rokoch 2009 až 2011.

Kto je v hre o post šéfa NR SR?

Marek Maďarič, minister kultúry

Šanca: 80%

+ reprezentatívny spoluzakladateľ Smeru, rešpektovaný, bez káuz, po neúspechu Ficovej kampane chcel voči sebe vyvodiť zodpovednosť

- nemá podpor krídiel v Smere, nemá skúsenosť z fungovania v NR SR

Ján Richter, minister práce

Šanca: 10%

+ má skúsenosť s riadením vnútorných štruktúr

- jeho pôsobenie v rezorte práce je spájané s výhradami a kauzami, hovorilo sa o ňom najčastejšie ako o ministrovi, ktorý by mohol čeliť odvolávaniu, resp. výmene

Robert Kaliňák, minister vnútra

Šanca: 5%

+ je dynamický, druhý najpopulárnejší politik po Ficovi

- v exekutíve vie lepšie využiť svoj potenciál, rezort vnútra je náročný post, ťažko by zaňho hľadali náhradu

Martin Glváč, minister obrany

Šanca: 5%

+ nie je v strane tak dlho ako Maďarič, mohol by priniesť nový vietor do rokovaní v NR SR

- s jeho rezortom sa spája viac káuz oproti ministerstvu kultúry, jeho príslušnosť v krídle Smeru by mohla viesť k napätiu v strane

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť