Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2014 00:10 | Správy | Servis | Trh práce

Bývanie, mobil, oblečenie aj úver: Ako správne naložiť s výplatou

Po celomesačnej práci dostávame výplatu. Ako s ňou Slováci dokážu hospodáriť a aké výdavky kedy zaplatia?

Keď ste len začali pracovať a dostali ste svoje prvé peniaze, mali by ste sa už od začiatku držať odporúčaní expertov na financie. Nový Čas vám poradí, ako na to. Ako aj to, čo by ste mali vedieť o povinnostiach vášho zamestnávateľa. Podľa prieskumu spoločnosti Home Credit Slovakia štyria z desiatich Slovákov dostanú plat medzi 11. a 15. dňom v mesiaci. Ďalších takmer 30 % dostane peniaze v prvých 10 dňoch.

Len čo prídu peniaze na účet, tak naše kroky smerujú k bankomatu. „Ide o zažitý prístup, keď ľudia chcú mať u seba väčšiu hotovosť pre prípad potreby. Pritom v dnešnej dobe je možné platiť kartami kdekoľvek a hotovosť tak začína strácať na význame,“ uviedol analytik spoločnosti Home Credit Slovakia Michal Kozub. Na „pípnutie“ výplaty čakáme aj s platením účtov. Práve to je moment, keď sa ľudia zbavia svojich záväzkov voči mobilným operátorom či nájomcovi.

 

Čo zostane po zaplatení všetkých účtov, už každý míňa iným spôsobom. Hospodáriť s peniazmi by ste však mali začať správne už od začiatku. „Prvá výplata je to, na čo sa asi každý mladý človek teší najviac. Ponúka nám možnosti slobody a pocit, že si teraz konečne môžeme kúpiť niečo, na čo sme doposiaľ financie nemali,“ uviedla Lenka Gurecká z Partners Group SK.

Takto hospodáriť s prvou mzdou

Lenka Gurecká, Partners Group SK

Rozloženie peňazí

  • Do spotreby by malo ísť maximálne 40 % mesačných príjmov, takže určite nie je vhodné ihneď sa zadlžovať, povedzme kúpou auta či zariadenia bytu na splátky.
  • Ideálny stav je začať si ihneď od prvej výplaty tvoriť rezervu aspoň vo výške 10 % z mesačného príjmu. Tieto financie je potom možné použiť v prípade vzniku nepredvídateľných výdavkov. Rovnako netreba zabúdať na dlhodobé ciele v podobe zabezpečenia ochrany príjmu, sporenia na dôchodok či na nové bývanie.
  • Do dlhodobých aktív by malo smerovať 20 % z mesačných príjmov domácnosti. Včasnou prípravou zabezpečíme, že nás vznik nepredvídateľnej situácie neprekvapí a v konečnom dôsledku sa nám podarí nasporiť oveľa viac financií.

Výdavky si spíšte

Po prijatí prvej výplaty by sme si mali komplexne spísať plánované výdavky, akými sú strava, cestovanie, nájomné atď. Sumu, ktorá nám ostane, je dobré prerozdeliť medzi krátkodobé a strednodobé aktíva a zároveň si stanoviť ciele (od kúpy notebooku až po zabezpečenie dôchodku) a časový horizont, v ktorom ich chceme dosiahnuť.

Časté omyly

Najväčšie chyby robíme v tom, že často minieme všetko, čo sme zarobili, prípadne na seba naviažeme neúmerné splácanie úverov. Na úvery by sme z dlhodobého hľadiska nemali smerovať viac ako 30 % všetkých príjmov, čo je hodnota, na ktorú sa pravdepodobne dostaneme pri úvere na bývanie.

Ak pred vlastným bývaním uprednostníme napríklad kúpu nového auta, môže sa stať, že banka nám už ďalší úver na financovanie bývania nedá a najskôr budeme musieť splatiť staršie úvery, čo môže trvať aj niekoľko rokov.

Dve tretiny zarábajú pod slovenský priemer

Jana Glasová, analytička Poštovej banky

- Priemerná hrubá mesačná mzda v našej ekonomike bola počas prvého tohtoročného polroka na úrovni 839 €. V čistom tak priemerne zarábajúcemu Slovákovi na mesiac zostane približne 649 €. Pre mnohých Slovákov je však výplata vo výške priemernej mzdy len nedosiahnuteľným snom. Až takmer dve tretiny našincov zamestnaných na plný pracovný úväzok totiž vlani sumu zodpovedajúcu priemernej mzde na svojej výplatnej páske nevideli. A pre každého piateho Slováka zamestnaného na plný pracovný čas bola vlani realitou hrubá mzda nižšia ako 500 € mesačne. V čistom si pritom títo zamestnanci prišli len na 410 € mesačne.

Peniaze majú prísť v termíne

Miroslava Skičková z Národného inšpektorátu práce

- Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi mzdu v dohodnutom alebo v určenom výplatnom termíne. Ak mzdu vyplatí neskôr, poruší zákonom ustanovenú povinnosť. Za vykonanú prácu patrí zamestnancovi mzda v plnej výške. Tá musí byť zamestnancovi poskytnutá vo výplatnom termíne, najneskôr však v termíne splatnosti mzdy, t. j. do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Medzi výplatnými termínmi môže zamestnávateľ poskytovať zamestnancovi preddavok na mzdu v dohodnutých termínoch (tzv. záloha na mzdu). Ak zamestnávateľ vyplatí iba časť mzdy, poruší zákon.

Čo ak nevyplatí mzdu

Ak odmena za prácu alebo jej časť nie je vyplatená ani do 15 dní po termíne splatnosti mzdy, môže to byť pre zamestnanca dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Nevyplatenie mzdy môže byť posúdené aj ako trestný čin.

Zrážky z platu

Zo mzdy môže zamestnávateľ zraziť (bez toho, aby na vykonanie zrážky dal zamestnanec súhlas) napr. sumy poistného, preddavky na daň a verejné zdravotné poistenie, nevyúčtované preddavky cestovných náhrad, náhradu mzdy za dovolenku, na ktorú zamestnanec stratil nárok alebo na ktorú mu nárok nevznikol a iné zrážky, o ktorých to ustanovuje Zákonník práce. Zrážky zo mzdy nad rámec Zákonníka práce môže zamestnávateľ vykonať iba na základe písomne uzatvorenej dohody o zrážkach zo mzdy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní