Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2014 22:30 | Šport | Futbal

Kvalifikácia snov pokračuje: Slováci majú 12 bodov a kraľujú na čele tabuľky!

Slovenskí futbalisti zvíťazili v sobotňajšom kvalifikačnom zápase EURO 2016 v Skopje nad reprezentáciou domáceho Macedónska 2:0.

Skóre stretnutia otvoril v 25. minúte Juraj Kucka, v 38. minúte spečatil triumf hostí Adam Nemec. Zverenci trénera Jána Kozáka potvrdili post lídra C-skupiny, ktorej kraľujú s plným počtom 12 bodov zo štyroch zápasov. Po predchádzajúcich triumfoch na Ukrajine (1:0), doma so Španielskom (2:1) a v Bielorusku (3:1) tak opäť zabodovali naplno a sú na skvelej ceste postúpiť na finálový turnaj do Francúzska. Dvojica Španielsko - Ukrajina na nich dobiedza s 9 bodmi na konte, ďalšie tímy už prakticky stratili šancu bojovať o postup.

Úspešný rok Slováci uzavrú v utorok 18. novembra v prípravnom zápase v Žiline s Fínskom (17.00 h). Kvalifikačné boje v roku 2015 začnú 27. marca v Žiline s jednobodovým outsiderom z Luxemburska.

Priebeh zápasu:

Po úvodnom zoznámení ako prví pohrozili Slováci, v 6. minúte nebezpečne z pravej strany vystrelil Hamšík, no krížna strela minula priestor domácej brány. Hralo sa pomerne tvrdo, domácim sa darilo do trochu nervózne pôsobiacej obrany hostí podnikať rýchle brejky. V 10. minúte sa rýchlo za sebou dostali k nebezpečnejšiemu zakončeniu Velikoski a Abdurahimi, ale ani raz Kozáčik nemusel zasiahnuť. V 23. minúte už ale robinsonádou vytiahol na roh štipľavý pokus Velikoskeho. Zdalo sa, že hostia budú mať starosti, ale v 25. minúte rozohrali v okolí domáceho pokutového územia peknú kombináciu, loptu dostal na pravo v šestnástke Weiss a po peknej kľučke jeho krížnu strelu doklepol na zadnej tyči do siete Kucka.

Macedónci boli stále ostrí v osobných súbojoch, hrýzli, a skúšali využívať každú chybu v slovenskej rozohrávke. Slováci, hnaní zaplneným sektorom fanúšikov hostí, ich ale umne držali na dištanc. A následne gólovo udreli druhýkrát v 38. minúte, keď Hamšík na ľavom krídle skvele vysunul Stocha, ktorý po šprinte nacentroval loptu do stredu šestnástky. V nej po hrubej chybe obrancu prepadla lopta k úplne voľnému Nemcovi, ktorý rutinérsky k ľavej tyčke zvýšil náskok hostí.

Macedónci skúsili odpovedať, Trajkovski trafil v 41. minúte z priameho kopu brvno Kozáčikovej brány, ale skóre sa už do polčasu nezmenilo. Hoci tesne pred polčasovým hvizdom po ďalšom tvrdom priamom kope domácich Kozáčikovi vypadla lopta, Škrtel ju upratal na roh.

 

Kouč hostí vymenil po prestávke zdravotne indisponovaného Pekaríka, ktorého miesto zaujal Švento. Domáci taktiež urobili jednu zmenu v zostave a vrhli všetky sily do útoku s cieľom pokúsiť sa ešte zdramatizovať vývoj. Z brejkov sa tým pádom otváral priestor pre ich súpera. V 52. minúte mohol Stoch definitívne rozhodnúť, vyprášil však iba Pačovského rukavice. Smutným hrdinom večera bol špílmacher domáceho tímu Trajkovski, ktorý v 66. minúte z priameho kopu znova opečiatkoval brvno Kozáčikovej brány. O tri minúty neskôr jeho tvrdú strelu vyrazil slovenský gólman pred seba a Hubočan ju pred nabiehajúcimi hráčmi súpera odkopol do bezpečia. Slovákov stál zápas veľa síl, po zmene strán už neboli na lopte natoľko aktívni a dominantní. Tieto úseky hry patrili Macedóncom, no ofenzíva nebola v sobotu večer ich silnou stránkou. S nakopávanými loptami si Škrtel a spol. poradili, na druhej strane mohol Kiss v 80. minúte zatĺcť tretí klinec, ale jeho krížna strela minula zadnú žrď. Záverečný tlak Macedónska vyznel jalovo a Slováci si udržali cenné víťazstvo, po ktorom sa priblížili k vysnívanému postupu na šampionát.

Hlasy:

Ján Kozák, tréner SR (zdroj: RTVS): "Bolo to veľmi ťažké stretnutie. Od začiatku sa nevyvíjalo, ako sme si predstavovali. Pomohol nám prvý gól a viac sme dostali zápas pod kontrolu. Pridali sme druhý gól po peknej kombinácii a tento moment nás upokojil. Po zmene strán sme však nepodržali loptu, musel som dvakrát striedať. Dnes to nebolo o jednotlivcoch, ale o kolektívnom výkone. Pre mňa je to krásna kvalifikačná jeseň. Získať zo štyroch zápasov 12 bodov proti takým silným súperom je niečo neuveriteľné. Verím, že sme urobili fanúšikom veľa radosti a spolu to oslávime v Žiline v prípravnom zápase proti Fínsku."

Martin Škrtel, kapitán SR (zdroj: RTVS): "Je to veľké víťazstvo. Hra síce nebola dobrá, ale vyhrali sme a to je najdôležitejšie. Máme 12 bodov a sme šťastní. Po zmene strán nás Macedónci zatlačili a boli nepríjemní, ale udržali sme to. Šampionát je blízko a zároveň ďaleko, stále sa ešte hrá šesť zápasov. Zišla sa tu asi najlepšia partia, akú som počas kariéry zažil. Na tieto chvíle budem spomínať do konca života."

Juraj Kucka, stredopoliar SR a autor 1. gólu (zdroj: RTVS): "Videl som, že Vlado Weiss má možnosť centrovať. Išiel som do šestnástky naslepo a potom už som nemal problém skórovať. Dva góly v prvom polčase nám pomohli, pretože to nebol úplne náš zápas. Bojovali sme až do konca a to sa vyplatilo."

Adam Nemec, útočník SR a autor 2. gólu (zdroj: RTVS): "Vezieme si domov tri body. Máme ich celkovo už 12, s čím ozaj nik nepočítal. Reprezentácia je pre mňa satisfakcia, teším sa za celé mužstvo z toho, ako sa nám darí. Naklonili sme si šťastie na našu stranu a rozlúčili sme sa s rokom výborne. Som najšťastnejší človek na svete."

Macedónsko - SR 0:2 (0:2)

Góly: 25. Kucka, 38. Nemec. Rozhodoval: Proença (Port.), ŽK: Kostovski - Škrtel.

Zostavy a striedania:
Macedónsko: Pačovski - Ristovski, Šikov, Mojsov, Alioski - Ademi, Demiri (74. Babunski) - Abdurahimi, Stojkov (46. Kostovski), Trajkovski - Velkoski (70. Ivanovski)
Slovensko: Kozáčik - Pekarík (46. Švento), Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka (55. Kiss) - Weiss (78. Ďuriš), Hamšík, Stoch - Nemec

 

Tabuľka C-skupiny:

1. SLOVENSKO 4 4 0 0 8:2 12

2. Španielsko 4 3 0 1 13:3 9

3. Ukrajina 4 3 0 1 6:1 9

4. Macedónsko 4 1 0 3 4:10 3

5. Bielorusko 4 0 1 3 2:9 1

6. Luxembursko 4 0 1 3 3:11 1

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!