Ako jediní na trhu ponúkajú širokú škálu cestovín z čerstvých vajec výlučne od domácich dodávateľov. Zarobiť si v regióne s vysokou nezamestnanosťou je dobrou správou. Potvrdila to aj absolventka obchodnej akadémie Miroslava Fabínyová (20) zo Závadky, ktorá balila do škatúľ fliačky:
„Bola som bez práce a teraz som síce v skúšobnej dobe, no teším sa. Cez moje ruky prejde množstvo cestovín, ktoré veľmi dobre chutia. Dúfam, že aj môj plat časom porastie,“ povedala. Podobne si pochvaľoval pri linke s vajcami aj operátor Martin Kuchár (24) zo Smižian: „Robota je robota, na palete mám naraz až 8 500 vajec, ktoré prechádzajú pásom na ďalšie spracovanie.“
Generálny riaditeľ firmy MPC Cessi Peter Babjak netajil, že v druhej fáze sa počet nových zamestnancov, najmä mladých do 29 rokov z radov evidovaných na úrade práce, zvýši. Spomína sa, že by ich malo byť približne sto. Unikátnosť novej technológie na mieru od Talianov súvisí s tým, že na rozdiel od iných výrobcov nepou žívajú sušené vajcia, ale čerstvé a výlučne od domácich dodávateľov.
„Naše cestoviny sú ako domáce od babičky - tuhé a vláčne. Nerozvaria sa a držia dobre pokope,“ dodal Babjak. V ponuke sú aj regionálne cestoviny ako gágoríky či mrvenice a lazane. Približne polovica produkcie poputuje do zahraničia, záujem o výrobky prejavili Rusi, Poliaci, Maďari i Švajčiari.
3 druhy cestovín
Najstaršiu, najväčšiu a najmodernejšiu cestovináreň Slovenska uviedli v Spišskej Novej Vsi do prevádzky v r. 1966. Vyrába bezvaječné, vaječné a grahamové cestoviny. Podľa tvaru spotrebiteľom ponúkajú drobné (tarhoňa, ryža, abeceda, hviezdičky), stredné (kolienka, rezance, fliačky, špirálky, vretienka) a dlhé cestoviny (špagety, makaróny).