Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2014 12:00 | Správy | Politika

Najodvážnejší zdravotníci na Slovensku, ktorí odhalili predražený nákup CT prístroja: Ministerstvo nás chcelo umlčať!

Doktor Alan Suchánek a zdravotná sestra Magda Kovačičová sa nechceli prizerať, ako štátni zamestnanci šafária s peniazmi.

Keď si uvedomili, že nielen ich, ale aj pacientov podrážajú vlastní kolegovia z Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch, rozhodli sa obrátiť priamo na najvyššie ministerské miesta. Namiesto pomoci sa podľa ich slov dočkali pohŕdania a nepriamych vyhrážok. Napriek tomu odhalili najväčší škandál v slovenskom zdravotníctve, ktorý stál lukratívne fleky dvoch političiek. 

 

Doktor Alan Suchánek chcel svojim pacientom to najlepšie aj vtedy, keď zistil záujmy rôznych ľudí nabaliť sa na kšeftoch s tým najcennejším. So zdravím. „Chceli sme spravodlivosť. Priebežne sme bojovali proti nečestným veciam. Išli sme proti správnej rade, ktorá chcela najprv nezákonným spôsobom zmeniť štatút nemocnice.

Ministerstvo nám odpísalo, že rada môže všetko, a odporučilo nám, aby sme sa v jej aktivitách nevŕtali. Vraj nie je vôbec isté, že nemocnica bude existovať. Boli to len čisté vyhrážky,“ povedal Alan Suchánek o začiatkoch sporu.

Najprv nám povedali, že prvý ponúkaný prístroj za milión eur je príliš drahý, vraj nám stačí lacnejší. Hovorili, že na ďalší použijú eurofondy.Nepoužili a kúpili úplne rovnaký o šesťstotisíc viac,“ vysvetlil Suchánek začiatok celej kauzy. Tá nakoniec stála stoličku nielen ministerku Zuzanu Zvolenskú, ale aj podpredsedníčku Renátu Zmajkovičovú.

Nemôžeme mať strach

Alan Suchánek a Magda Kovačovičová na začiatku svojho boja pochopili, že akékoľvek sťažnosti na najvyšších miestach nebudú mať žiaden úspech. Ministerstvo ich nepriamo chcelo umlčať, na listy o predraženom nákupe CT prístroja, ktorý schválila správna rada, nereagoval ani Ficov Úrad vlády. Keď budú mať všetci strach, ako to tu bude vyzerať?

Môj jediný strach sa týka našich pacientov. Momentálne máme CT prístroj pokazený. Keď ho bude potrebovať hoci aj moja rodina, nebudem jej vedieť nijako pomôcť. A toho sa bojím,“ povedal Alan Suchánek s tým, že síce by sa pacienti už mohli čoskoro dočkať nového a predraženého CT prístroja, ale jeho kúpa by mohla nemocnicu v konečnom dôsledku zlikvidovať.

„Ak by sa kúpa tohto prístroja dokončila, nemocnica by zaň musela mesačne splácať viac ako 30 000 eur, čo ju môže ohroziť. Určite by nebola zisková, ako by to bolo v prípade lacnejšieho nákupu úplne rovnakého CT,“ vysvetlil Suchánek. Predražený prístroj mal do nemocnice doraziť už 15. novembra. To, čo s ním a so zaplatenými 1,6 miliónmi eur bude, nevie ani riaditeľka nemocnice.

Urobili sme to, čo sme mali. Len je mi veľmi ľúto, že to do tohto štádia neprišlo oveľa skôr. Budem teraz len plná očakávania, čo sa stane. Som presvedčená, že sa stala dobrá vec, keď sa všetko odhalilo,“ uzavrela zdravotná sestra Magda Kovačovičová. Obaja zdravotníci sa zhodli, že aby bolo spravodlivosti zadosťučinené, mal by odstúpiť aj Pavol Paška.´

Úspešné ťaženie Medical Group

Spoločnosť Medical Group SK, v ktorej pred rokmi pôsobil Pavol Paška, zarobila najväčšie zisky počas dvoch vlád Róberta Fica. Na tento fakt poukazujú štatistiky, ktoré na základe informácií z portálu finstat.sk prezentoval Daniel Lipšic (Nova). Napriek tomu Paška akékoľvek spojenie s firmou a jeho osobou popiera. „Ja neviem, či neviete čítať, ako sa má človek brániť. V roku 2002 som odišiel z jednej z firiem, v ktorej som pôsobil,“ povedal Paška.

Na otázky, či sa so svojimi bývalými kolegami z Medicalu stretáva, či ich niekedy niekomu odporučil a ako si vysvetľuje úspešnosť firmy počas Ficovej vlády, neodpovedal. Napokon včera podvečer oznámil, že za spájanie svojej osoby s predraženým predajom podal na opozičných poslancov trestné oznámenie. Medical za posledné tri roky získal od štátu za obchody 24 000 000 €, z toho za tri CT-čká päť miliónov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí