Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2014 11:24 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Z nečinnosti obvinený sudca Mihál dlhé roky neskončil mediálne známe kauzy

Z nečinosti obvinený bratislavský sudca Juraj Mihál dlhé roky nevie uzatvoriť viaceré známe kauzy. Podľa otca zavraždeného mladého muža je to hanba spoločnosti.   

Sudca Okresného súdu Bratislava I Juraj Mihál, ktorého obvinila Generálna prokuratúra SR z marenia úlohy verejným činiteľom, a ktorý čelí viacerým disciplinárnym návrhom, je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na tomto nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť. V niektorých prípadoch sudca po dlhých rokoch pojednávaní mu odvolací Krajský súd v Bratislave prípad vrátil naspäť na opätovné prejednanie pre jeho procesné pochybenia. Na nečinnosť sudcu sa sťažovali a poukazovali v minulosti Generálna prokuratúra SR, rezort spravodlivosti, či predsedníčka Okresného súdu Bratislava I, ale aj pozostalí obetí, či poškodení v prípadoch, ktoré rieši.

Dlhé roky nie je napríklad ukončená kauza brutálnej vraždy v bratislavskej Petržalke z roku 2005 - zavraždený Michal Horecký. V kauze figuruje jediný obžalovaný Martin J. Naposledy v tejto veci Juraj M. konal v septembri tohto roku a pojednávanie po výsluchu utajených svedkov odročili na neurčito. "Je to smiešne a hanba spoločnosti a najmä súdnictva. Nerozumiem týmto prieťahom a nerozumiem postupu sudcu," povedal vo februári novinárom otec zavraždeného Michala. Išlo o jeho jediného syna a nechápe, prečo po deviatich rokoch nižší súd obžalovaného neodsúdil.

Ďalšou kauzou, ktorá nie je právoplatne uzavretá je prípad dvoch starých mafiánskych vrážd z rokov 2004 a 2005 - jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho, blízkeho skupine piťovcov. Odvolací súd v Bratislave ju nemôže riešiť. Tento odvolací súd vrátil vec už v lete sudcovi Jurajovi Mihálovi pre chyby v doručovaní poškodeným. Senát pod vedením sudcu Juraja Mihála nad kvartetom obžalovaných vo vyššie spomínaných mafiánskych vraždách už v druhej polovici decembra 2013 vyniesol oslobodzujúci rozsudok. Pojednávať sa v tejto kauze začalo už v roku 2010.

 

Roky sa pojednáva pred senátom Okresného súdu Bratislava I predsedu Juraja Mihála proces s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom Beňačkom, ktorý podľa obžaloby od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Súd Beňačku odsúdil na desaťročný trest. Rozsudok však zrušil v roku 2010 odvolací súd pre procesné pochybenia sudcu. Proces nanovo otvorili až minulý mesiac a v prípade figurujú poškodení podnikatelia Marián Kočner a Igor Klátik. Nanovo sa tu musí vypočuť minimálne desať svedkov. Vo veci sa nekonalo na bratislavskom nižšom súde približne štyri roky, jedným z dôvodov bolo aj úmrtie prísediaceho senátu predsedu Juraja Mihála.

Ďalšie mediálne kauzy, kde je predsedom senátu sudca Juraj M. je bankomatový gang Jána Golisa a autíčkarsky gang Martina Ráca, expriateľa známej slovenskej herečky Karin Haydu. Chybou sudcu Juraja Mihála sa tento rok dostali na slobodu na istý čas členovia bankomatového gangu, vrátane šéfa Jána Golisa. V tomto prípade sa naposledy pojednávalo v utorok 28. októbra a pre neprítomnosť troch z ôsmich predvolaných svedkov je proces odročený až na prvú polovicu januára budúceho roku.

V prípade autíčkarskeho gangu Martina Ráca sa naposledy pojednávalo 20. októbra.  Na posledné pojednávania sa pred senát sudcu Juraja Mihála nedostavujú svedkovia. Proces je odročený na začiatok budúceho roka. V novembri 2013 Martina Ráca prepustili z väzby a je stíhaný na slobode. Na pojednávania chodí. V tomto prípade sa začalo pred sudcom Jurajom Mohálom konať v januári minulého roka.

Sudca Mihál je predsedom senátu aj prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, ktorá sa odohrala už v roku 2004. Naposledy sa malo vo veci pojednávať v pondelok 27. októbra. Proces je však odročený na neurčito, keďže ochorel svedok - na doživotný trest odňatia slobody odsúdený bývalý banskobystrický boss Mikuláš Černák.

Sudca Mihál  je zákonným sudcom aj v kauze docenta Jiřího Polavku, ktorý je obžalovaný z obťažovania študentky. Prípad je na súde viac ako štyri roky a celá kauza sa ťahá už od roku 2006.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!