Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2014 22:02 | Správy | Politika

Zámer opozície nevyšiel: Minister Richter ostáva vo funkcii

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ostáva vo funkcii. 

Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel zámer vysloviť tomuto členovi vlády nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Richterovo odvolanie po vyše sedemhodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 50 zo 128 prítomných poslancov. Opozícia vyčítala ministrovi práce kauzu agentúry Star EU či nezvládnuté čerpanie eurofondov. Celkovo Richter podľa opozície nezvláda svoju rezortnú agendu.

Navrhovatelia poukazovali na to, že agentúra Star EU vyhrala všetkých 70 verejných obstarávaní na poradenstvo pri eurofondových projektoch, na ktorých sa zúčastnila. V súvislosti s čerpaním eurofondov opozícia upozorňovala, že Slovensku únia pozastavila vyplácania eurofondov vo výške 400 miliónov eur, pričom krajina už definitívne prišla o sumu takmer 135 miliónov eur.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) označil návrh opozície za tendenčný a neopodstatnený. "V návrhu na odvolanie je iba jedna jediná veta o tom, že minister nezvláda svoju agendu. Toto je jediná veta, ktorá sa dotýka ústavného rámca odvolávania ministra. Všetko ostatné, čo tam je napísané, nemá s prácou ministerstva nič spoločné. To, čo je predložené, je paškvil," uviedol dnes v NR SR Fico.

Zároveň označil návrh na odvolanie za "trápny pokus". "Na ministerstve práce v minulosti už pracovali všelijakí sociálni netvori, ale v prípade Jána Richtera musím povedať, že to je človek na správnom mieste a má dobré výsledky," konštatoval predseda vlády.

Opoziční poslanci však premiéra počastovali kritikou za obhajobu ministra práce. "Pred 3 či 4 rokmi dal Ján Richter pokyn, ktorá firma má vyhrávať tendre. Je to klientelizmus. Ak áno, je otázka, či môže takýto človek sedieť v kresle ministra," konštatoval Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

Rovnaký názor mal aj Pavol Zajac (KDH). "Vy osobne ste boli prítomní na stretnutí so starostami, na ktorom im Ján Richter odporučil, aby spolupracovali s firmou Star EU. Minister musí niesť zodpovednosť za to, čo urobil v minulosti. Toto je politická kultúra, ktorú ale v Smere nemáte," odkázal v pléne premiérovi.

Aj opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál sa Roberta Fica spýtal, prečo sa ku kauze vo svojom prejave nevyjadril. "Vôbec ste sa nevyjadrili ku kauze Star EU, prečo ste spolu s Richterom odporúčali starostom, aby to vyhrala? Prečo ste sa nevyjadrili, že nemalé dotácie dostávajú súdni exekútori, a to je obrovská hanba pre vás aj pre vášho ministra," dodal Mihál.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?