Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Hrdina Pavol našiel Anitku a Sabinku po 21 hodinách: Dievčatá nocovali v lese pri -7⁰C!

Celé hodiny hľadala tisícka záchranárov a dobrovoľníkov v Staškove v okrese Čadca sestričky Anitku (9) a Sabinku (7) Kováčikové, ktoré sa nevrátili domov zo školy.

Mnohí z nich sa už začali obávať najhoršieho. Po dievčatách totiž nebolo ani stopy dlhých 21 hodín. Okrem toho strávili noc vonku v mraze pri teplote až mínus 7 stupňov Celzia. Keď sa už situácia zdala beznádejná, objavil ich majiteľ Agrofarmy stáť vystrašené a premrznuté pri lese. Dievčatá nastúpili v stredu na autobus pri škole ako každý deň a vystúpili na zastávke, ktorá je približne pol kilometra od domu, kde bývajú. Tam však neprišli. Svedkovia ich videli, ako idú popri hlavnej ceste.

 

Neskôr si umývali topánky v potoku a potom sa vybrali do lesa nad obcou. Do terénu vyrazilo tisíc ľudí, ktorí neúnavne prečesávali okolie a hľadali Anitku (9) a Sabinku (7). Zúfalé výkriky záchranárov sa ozývali celou dedinou aj lesmi nad Staškovom. Každému napadlo, že mohlo dôjsť k najhoršiemu. Po sestričkách so školskými taškami na chrbtoch totiž nebolo ani stopy celú noc a teplota klesla na mínus 7 stupňov Celzia. Nocovať v takýchto mrazoch by mal problém aj dospelý.

Farmár záchrancom

Predpoludním vo štvrtok však všetkým odľahlo, po 21 hodinách pátrania sestričky našiel šéf agrofirmy Pavol Peterek (54). „Išiel som skontrolovať pasienky a povedal som si, že sa popozerám po okolí, či ich niekde neuvidím,“ povedal Novému Času hrdina. „Išiel som autom a zrazu vidím na okraji lesa stáť dve deti, v prvej chvíli som nevedel, či sú to ony. Len stáli vedľa seba, ani sa nedržali za ruky. Keď som sa priblížil, vystrašene sa na mňa pozerali a triasli sa od zimy,“ opisuje chvíle, keď mu neskutočne odľahlo. 

„Povedal som, že ich hľadá celá dedina a ony tu stoja v lese, iba pokrčili ramenami. Potom povedali, že sa v noci v lese nebáli,“ hovorí Pavol. Keď sa však sestričiek opýtal, či im nebola zima a či nie sú hladné, mladšia Sabinka sa rozplakala. Odviezol ich teda do dediny. Keď uzimenú dvojicu zbadali Staškovčania, privítali ju veľkým potleskom. Podľa nich sa však školáčky pred ľuďmi v borovicovom lese nad obcou schovávali. To miesto totiž opakovane prehľadávali a hlasy pátračov sa rozliehali naozaj všade.

Poležia si v nemocnici

Dievčatá previezli do nemocnice v Čadci v sanitke, ktorú sprevádzali policajti. Hospitalizovali ich na detskom oddelení, kde im spoločnosť robia otec i stará mama. Hoci vyzerali v poriadku, okamžite im urobili všetky vyšetrenia a nechali si ich tam na pozorovaní. Podľa našich informácií ak bude všetko v poriadku, prepustiť by ich mohli o dva dni. 

„Dievčatá boli ľahko podchladené a dehydrované. Ich stav je stabilizovaný a robíme im všetky potrebné vyšetrenia,“ povedal námestník Richard Bobek. Po školáčkach pátrali aj učitelia. „Celú noc som bola na nohách a tŕpla som. Som šťastná, že sa našli a sú v poriadku,“ povedala Mária Perďochová, riaditeľka školy. Hovorí sa, že za útekom dievčat bola trojka, ktorú dostala z projektu staršia zo sestier. 

„Ja si to nemyslím. Učila som ju vlani prírodovedu a vlastivedu a nemala vždy iba jednotky. Treba za tým hľadať niečo iné. Ona je veľmi citlivá a introvertka, treba sa s ňou rozprávať. Mladšiu sestru mala na starosti a vzorne sa o ňu starala, všade chodili spolu,“ dodala riaditeľka, ktorá sa o sestričky starala, keď ich našli.

Podľa nej neboli premrznuté, mali iba červené líčka, telíčka mali suché a mokré mali iba nohy. Zahriali ich polievkou a čajom. „Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhali pri záchrannej akcii,“ odkazujú otec Jozef (34) a mama Zuzana (33). K ďalším okolnostiam sa však už vyjadrovať nechcú.

Spolu to zvládli ľahšie

Denisa Maderová, psychologička zo zdravotníckeho centra Hippokrates:

Pokiaľ nie sú známe okolnosti, prečo dievčatá ušli, ťažko sa k tomu vyjadrovať. Ak však boli spolu vo dvojici, eliminovali sa tým úzkosť a strach. Vo dvojici takúto situáciu prežívali oveľa jednoduchšie, ako keby bolo dieťa samo. Takto sa vzájomne podporovali a je nižšia možnosť, že ich tento zážitok mohol negatívne ovplyvniť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Internetom sa šíria informácie o smrti kráľa Karola III: Briti konečene prehovorili!
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Biely dom potvrdil to, čím sa chválil Izrael: Smrť vysokopostaveného vodcu Hamasu
Vladimir Putin oslavuje ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách.
Pravda o prezidentských voľbách v Rusku odhalená: Týmto sa Putin rozhodne nebude chváliť
Neprišlo im zvláštne, že sú na pláži sami.
Foto
Na prvý pohľad nevinná fotka, no turistov vyšla draho: Za to, čo si dovolili na pláži, im hrozí vysoká pokuta!
Vladimir Putin (druhý sprava) sa zúčastňuje na koncerte pri príležitosti svojho víťazstva v prezidentských voľbách a 10. výročia anexie Krymu Ruskom na Červenom námestí v Moskve v Rusku spolu s protikadidátmi vo voľbách, vľavo Vladislav Davankov, druhý zľava Leonid Sluckij a vpravo Nikolaj Charitonov.
Putin a jeho protikandidáti na jednom pódiu: Jasný dôkaz o tom, ako to s voľbami v Rusku bolo
Zľava Marek Hrivík, Šimon Nemec, Oliver Okuliar, asisitent trénera Andrej Podkonický, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Skvelá správa: Slovensku môže na MS v Česku pomôcť aj TÁTO zámorská posila!
Jeden z najuznávanejších a najvplyvnejších módnych návrhárov.
Foto
Draží sa rezidencia ikony sveta módy: Prečo Lagerfeld († 86) nejedol vo svojom vlastnom byte?
(ilustračné foto)
Chodíte spať s mokrými vlasmi? Už to nikdy neurobíte: TOTO si vodíte do postele
Členovia volebnej komisie zrátavajú hlasy po prezidentských voľbách v Rusku.
Spojené štáty komentujú voľby v Rusku: Toto bol neuveriteľne nedemokratický priebeh
Skokani sú zvyknutí skákať aj v lete, preto sa nápadu nebránia.
Foto
Tvár jej zaliala krv: Hororový pád lyžiarskej skokanky!