Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2014 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Prečo nás strašia sny? Odpovedá expert Klein a veštica Zana

Pamätáte si, čo sa vám snívalo minulú noc? A viete, čo to znamená? Sny môžu byť desivé, príjemné, erotické.

Na to, prečo vlastne snívame a čo naše sny znamenajú, existuje veľa teórií. Môže to byť správa z nášho podvedomia, vykladači snov zasa dokážu nájsť jednotlivé symboly, ktoré môžu mať pre nás veľký význam. Vedec, autor a expert na sny Stefan Klein vysvetľuje, čo sny znamenajú a prečo sa nám sníva. 

Čo znamenajú?

Sny sú správy z nášho vnútra. Ale funguje to inak, ako to často vidíme vo filme. Sny ukazujú, čo práve prežívame. Často je to niečo, čo si počas dňa neuvedomujeme, alebo tomu v našich mysliach nedávame priestor.

Prečo ich máme?

Počas noci náš mozog spracúva zážitky, ktoré sme prežili počas dňa. Ale to nie je všetko. Pripravujeme sa tiež na budúcnosť. Sny sú ako PC hra - virtuálna realita, v ktorej mozog trénuje. Učíme sa v spánku zvládať jednotlivé situácie.

Snívame vždy, keď spíme?

Celú noc. Predtým sa vedci domnievali, že snívame len v REM-spánku (fáza spánku charakteristická rýchlymi pohybmi očí). Dnes môžeme povedať, že takmer pri každom spánku snívame. Až tretinu z neho presnívame.

Ako im porozumieť?

Sny nám o nás povedia veľa. Porozumiete im predovšetkým pomocou pocitov. Ak im chcete rozumieť, opýtajte sa sami seba, ako ste to v danom momente cítili.

Prečo sa opakujú?

Náš mozog pracuje ako knihovník - triedi nové zážitky a ukladá ich tam, kam patria. Rozdeľuje podobné situácie, ktoré vznikli v rôznych časoch, dešifruje nové a staré scény z detstva. Ak máte strach z neúspechu, môže sa vám snívať napríklad o školských časoch.

Je nepríjemných snov viac?

To si len myslíme. Žiaľ, lepšie si spomíname na zlé sny ako na príjemné. Ale v spánku prežívame rovnako veľa pekného. Našťastie, môžeme naše spomínanie na sny trénovať. A to sa dá takto: Zaumieňte si spomenúť na nejaký sen. Položte si na nočný stolík papier a ceruzku. Keď sa zobudíte, nechajte oči zatvorené 2-3 minúty. Pátrajte po obrazoch a zážitkoch. Potom napíšte, o čom ste snívali.

Čo môžeme urobiť proti nočným morám?

Za nočnými morami najčastejšie stoja zlé skúsenosti, ktoré sme nezvládli. Často pomáha cvičenie fantázie. Nechajte, aby sa vám znova vrátila nočná mora. Hneď ako sa to zdá byť nebezpečné, povedzte: Stop! Teraz si predstavte happyend. Napríklad ak vás prenasleduje nepriateľ, jednoducho mu utečte. Ak si to v mysli precvičíte viackrát, šťastný koniec prejde aj do spánku.

Môžeme z nich niečo vyčítať?

Sny nám pomáhajú vyrovnať sa so životnými krízami. Ukážu nám svet v inom svetle, prinesú nám nové myšlienky. Často nám dajú náznak/podnet na rozhodnutie.

Dajú sa kontrolovať?

Áno! Niekedy si ľudia ľahko počas spánku uvedomia: „Panebože, ja snívam!“ Inokedy majú živý sen, a ten sa môže riadiť/ovládať ťažšie. Ale je možné naučiť sa riadiť aj tieto sny - vždy sa opýtajte: „Som hore, alebo snívam?“

Prečo sa nám sníva s tými, ktorých sme stratili?

Veštkyňa Zana

Pretože tieto sny nás majú na niečo upozorniť, vysvetľujú, varujú, pomáhajú, upokojujú. Ak prídete napríklad o manžela, s ktorým ste boli 30 rokov, väzba naňho je silná, chýba vám. Podvedome túžite znova po jeho objatí, po slovách. Práve v snoch sa k vám tento človek vráti, rozpráva sa s vami, pritúli vás. Vlastne vám dáva najavo, že jeho duša je stále kdesi tu, dohliada na vás, neopúšťa vás.

Varovné

Keď sa vám sníva s dávno mŕtvou starou mamou, ktorá vás v sne na niečo upozorňuje. Možno nesúhlasí s tým, čo sa chystáte urobiť, možno sa vás snaží zastaviť pred fatálnou životnou chybou, ktorú by ste mohli vaším rozhodnutím spraviť.

Upozorňujúce

V sne vás vezme za ruku mŕtvy otec, vysvetľuje vám niečo, nalieha - iste ste na čosi zabudli, niečo dôležité ste neurobili.

Pozitívne

Keď sa ten, ktorý zomrel, smeje, vnímate, že je plný radosti, pokoja. Taký sen vám prináša posolstvo - neboj sa o mňa, nesmúť, netráp sa. Som v poriadku, som spokojný, a tam kde som, je mi dobre. Začni žiť svoj život a mňa pusti po mojej ceste.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silhouettes of soldiers during Military Mission at dusk
Hranice zažívali boje znepriatelených skupín: Nálety a ťažké zbrane! Aká je situácia?
Juraj Bača bol celý týždeň na antibiotikách.
Foto
Zdravie Juraja Baču v ohrození: Skončil v rukách zdravotníkov, infúzie počas Let's Dance!
S Jánom Kubišom sa v relácii Včas rozprávala Benita Feketeová.
Prezidentský kandidát Ján Kubiš v relácii Včas: Slovensko nie je v medzinárodnej izolácii
Withdraw cash from an ATM.
Technická porucha: Z bankomatov sa ťahali obrovské množstvá peňazí! Spoločnosť ich zúfalo žiada späť
Konstantin a Aryna prežíval radostné spoločné chvíle.
Foto
Obrovský smútok svetovej dvojky: Prišla o životnú lásku († 42), zomrel hokejový reprezentant
(Ilustračná foto)
V regióne stúpol počet ochorení: Pribudlo mnoho pacientov! Zatvárali aj školy
ilustračné foto
Napätie na mori narastá: USA však nepoľavuje, svojho spojenca bude brániť!
(ilustračné foto).
Už je to tu: Na nočnej oblohe sa niečo deje! Potrvá to do konca marca a vidieť to aj na Slovensku
Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek.
Foto
Kim Čong-un sa zúčastnil veľkého cvičenia: Svetu zovrie krv v žilách! Hrozivé manévre
Foto
Bývalí tréneri o Čavričovom odmietnutí repre: Nech si uvedomí, prečo dostal občianstvo!
(ilustračná foto)
Slováci, chcete si zaobstarať hlasovací preukaz? Ponáhľajte sa, čas sa kráti!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Daň za nedostatok pediatrov: Množstvo detských pohotovostí zanikne! Hľadá Dolinková riešenia?