Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2014 14:30 | Správy | Domáce správy

V parlamente je dusno: Odvolávajú ministra Richtera

Opozícia chce ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU.

Predseda parlamentu Pavol Paška otvoril mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chce ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU.

"To, že sa postavíme proti zneužívaniu eurofondov v parlamente, bude signálom aj pre Európsku úniu, že to myslíme vážne," uviedol pre agentúru SITA nezaradený poslanec Alojz Hlina. Na mimoriadnu schôdzu pozvali aj slovenských europoslancov a zástupcov Európskej komisie na Slovensku, prítomný je napríklad europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov. "To, že nám dnes Európska únia zadržuje vyplatenie eurofondov za ťažké milióny eur, je práve dôsledok takýchto praktík. Niekto v tomto štáte nadobudol presvedčenie, že zdroje Európskej únie sú tu v prvom rade na to, aby sa rozkradli. V tomto odbore sú smeráci veľmi vynaliezaví a bez zábran," povedal pred časom Sulík.

 

Hlina rezortu práce a sociálnych vecí zároveň vyčíta, že dotáciu na zamestnanosť mladých za vytvorenie štyroch pracovných miest vo výške 23-tisíc eur dostal aj exekútorský úrad vedený Rudolfom Krutým. Ten pred tým, ako sa stal exekútorom, pracoval v nebankovej spoločnosti Pohotovosť a neskôr túto spoločnosť ako exekútor zastupoval.

Mimoriadne zvolaná 40. schôdza NR SR bude podľa potreby pokračovať aj po 19. hodine.

Richtera podporila skupina rómskych združení

Podporu ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jánovi Richterovi, ktorý dnes čelí v Národnej rade SR snahe opozície o odvolanie, vyjadrilo osem rómskych občianskych združení na východnom Slovensku. "Snahy pána ministra vedú k riešeniu otázky zamestnanosti a zlepšenia sociálnej situácie nezamestnaných. Vytvára nové pracovné miesta, podporuje boj proti chudobe," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré TASR poskytol predseda Agentúry regionálneho rozvoja občanov Medzibodrožia Mikuláš Horváth.

Podľa rómskych aktivistov minister Richter pracuje na tom, aby sa zlepšil život sociálne odkázaných. Vo vyhlásení na jeho podporu sú uvedené Agentúra regionálneho rozvoja občanov Medzibodrožia, Občianske združenie (OZ) ZOR, OZ Pomoc v núdzi, OZ Rómovia smerom k Európe, Občianske združenie Rómov, Združenie bezdomovcov, Združenie Buči a OZ Život v Európe.

Ministrovi práce Richterovi parlamentná opozícia vyčíta kauzu agentúry Star EU či nezvládnuté čerpanie eurofondov. Celkovo podľa opozície minister nezvláda svoju rezortnú agendu. Pod návrh na jeho odvolanie sa podpísalo 35 poslancov.  

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné