Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2014 16:55 | Správy | Domáce správy

Tiefenbach bol prítomný na zásahu, pri ktorom zomrel človek: Polícia prezradila detaily!

Poslancovi Ľubomírovi Galkovi sa podľa jeho slov ozval očitý svedok incidentu, keď pri zásahu tohto policajta zomrel človek. 

Poslanec Ľubomír Galko (SaS) použil neprimerané tvrdenia, keď uviedol že bratislavský policajt Ľuboš Tiefenbach, známy zo zverejneného videozáznamu, v ktorom nasadzoval putá mladej žene, a ktorého obvinili zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a posadili do väzby, v inom prípade pri zásahu pred štyrmi rokmi spôsobil úmrtie mladíka. Uviedol to dnes na brífingu prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar, ktorý tým reagoval na vyhlásenie poslanca Galka na utorkovom (28.10.) rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Galkove tvrdenia boli podľa slov prezidenta PZ znevážením činnosti polície.

Prípad sa odohral v septembri 2010 v poobedňajších hodinách na Budatínskej ulici v Bratislave. Vozidlo Fiat bolo zastavené trojčlennou policajnou hliadkou v rámci dohľadu nad bezpečnosťou cestnej premávky. Vozidlo s trojčlennou posádkou malo poškodený nárazník, priblížil Gašpar. Vodič sa začal po zastavení triasť. "Keď sa príslušník polície opýtal, prečo sa tak správa, vodič uviedol, že sa bojí pokuty a že je užívateľom marihuany a v minulosti mal zákaz viesť motorové vozidlo," povedal Gašpar. Po vystúpení z auta si mladík sadol na obrubník, upadol do bezvedomia a hliadka privolala cez operačné stredisko rýchlu záchrannú pomoc. Hliadka sa do príchodu sanitky snažila mladíka oživovať.

Mladík podľa lekárskej správy zomrel na zástavu srdca, nedošlo k fyzickému kontaktu s hliadkou a nebolo v tomto prípade podané trestné oznámenie. Všetok materiál k tomuto prípadu policajný prezident postúpi na Inšpekciu ministerstva vnútra. "Nie som obhajca policajta Ľuboša Tiefenbacha. Je stíhaný väzobne. Musím ale povedať, že tak poskytnuté informácie, ako ich ponúkol poslanec Galko, sú hrubým zneužívaním v politickom súboji a zaťahovaním polície do tohto súboja," zdôraznil Gašpar. Poznamenal, že ročne je stíhaných 0,65 percenta z celkového počtu príslušníkov polície. Ľubomírovi Galkovi sa podľa jeho slov ozval očitý svedok incidentu, keď pri zásahu tohto policajta zomrel 22-ročný muž. "Bolo to pred štyrmi rokmi pri náhodnej kontrole. Ten chlapec mal slabé srdce, dostal záchvat a nebola mu poskytnutá prvá pomoc s tým, že simuluje."

Poslanec Galko tvrdí, že tento prípad nemôže skončiť upálením jedného policajta, o ktorom sa povie, že zlyhal, a ide sa ďalej. "Zlyhal systém, zlyhali psychotesty, jeho nadriadení, zlyhali kontrolné mechanizmy a možno aj hodnotiaci systém policajta. Keby nebolo na svete video, som presvedčený, že sa neudeje nič. Od zverejnenia videa ma kontaktovalo množstvo ľudí ohľadom zákrokov tohto policajta, ktoré nemohli prejsť bez trestu, ak by ho niekto nekryl. Tento policajt mal byť už dávno mimo polície," myslí si opozičný poslanec. Galko tiež upozornil, že na Ľuboša Tiefenbacha bolo podaných 44 sťažností, pričom len za šesť z nich bol potrestaný. "Toto je zlyhanie systému a treba potrestať aj jeho nadriadených. Je pravdou, že Ľuboš Tiefenbach dosahoval výsledky, preto mu bolo tolerované dlhodobo protizákonné konanie a boli zakrývané jeho prešľapy," myslí si.

Ľuboša Tiefenbacha vzal Okresný súd Bratislava V do väzby v sobotu 25. októbra v kauze vyššie spomínaného videozáznamu. Dôvodom sú obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Video zo zadržania ženy zverejnil ako prvý portál čas.sk. Zásahu policajtov voči mladej žene podľa portálu predchádzal problém s nálepkou STK. Podľa videa jej policajti nasadili putá, čo si jej dcéra nahrala mobilným telefónom. Obe skončili na policajnej stanici, dcéra preto, že nemala pri sebe občiansky preukaz, ale len doklad o jeho strate.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!