Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2014 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Košická rodina vyhrala povolenie na život v USA: Teraz žije skutočný americký sen!

Od základu zmenili svoj život! Alicini rodičia sa pred 13 rokmi zapojili do lotérie, ktorej hlavnou cenou je zelená karta. 

Ako jedným z mála Slovákov v histórii sa im podarilo kartu vyhrať. Vďaka nej žijú od roku 2002 za oceánom. Na začiatku to mali viac než ťažké, teraz rodičia Ivana (48) a Martin (48) zastávajú vysoké pozície, dcéra Alica (24) sa po skončení vysokej školy zamestnala a jej brat Maroš (15) študuje. Ak aj vy snívate americký sen, teraz je pravý čas zapojiť sa do lotérie. Práve totiž prebieha.

Život v USA chcel vždy skúsiť Alicin otec Martin. Jediná cesta, ako v krajine neobmedzených možností žiť, je získanie zelenej karty. Rodinka z Košíc skúsila šťastie v každoročnej lotérii, ktorá prebieha aj v týchto dňoch. Šťastie sa na nich usmialo hneď po prvý raz. „Mame sa to nepozdávalo, nemyslela si, že vyhráme. Boli sme na dovolenke, keď otcovi prišla esemeska. Bol šťastný, mama šokovaná, tak sa aj povadili. Nakoniec mama rozhodla, že pôjdeme,“ začala rozprávanie Alica.

Kto by čakal, že sa ich americký sen začal hneď, ako zelenú kartu vyhrali, je na omyle. Len vybavenie dokumentov a cesta dali rodine zabrať. „Všetko bolo komplikovanejšie pre útoky z 11. septembra. Presťahovali sme sa naozaj v najhoršom čase. Pred letom sme museli podstúpiť špeciálne prehliadky a pohovory. Mala som pocit, že na ambasáde USA v Prahe o nás rozhoduje úradník len podľa nálady,“ povedala Alica, ktorej zostane navždy spomienka na špeciálnu fotografiu, ktorú Američania od nich vyžadovali. „Malo nám byť vidieť pravé ucho bez náušnice,“ hovorí so smiechom.

 

Celý život v kufri

Rodina napokon odletela do New Jersey 4. februára 2002 a doslova začala odznova. „Mali sme šesť hokejových tašiek. Bol v nich celý náš život. Po prílete do USA sme sa báli, že nás úradník pošle naspäť, čo je v jeho kompetencii. Nakoniec nás pustil a privítala nás známa so slovami, že nemáme dom, ale máme kde bývať,“ spomína Alica. Slováci si začali platiť prenájom za dom, ktorý nebol napojený na energie, ani vodu. Po čase ho zrekonštruovali a nemuseli bývať u priateľov. Keď sa o niekoľko rokov presťahovali do vlastného domu, zničil ho hurikán Irene.

Bezproblémový život

Mama Ivana nevedela po anglicky ani slovo, začínala za kasou v potravinách, kde mala nočné. Cez deň sa starala o vtedy trojročného Maroša. Otec Martin začínal v sklade, neskôr šoféroval limuzínu. Až po rokoch sa vypracovali späť na pozície v odboroch, ktoré robili aj na Slovensku. Z mamy je asistentka riaditeľa marketingu banky, otec vedúci člen medzinárodnej IT firmy. Alica vyštudovala účtovníctvo a dostala zamestnanie vo firme, kde zarába ako absolventka 48 000 eur ročne. Maroš chodí na strednú a chce preraziť hokejom. Na problémy, ktorým čelili zo začiatku, už nemyslí nikto z nich. „Aj chudobný človek je tu na tom lepšie ako veľa bežných ľudí na Slovensku. Dostala som hneď dobrú prácu. Môžem si dovoliť platiť nájomné a auto. Nemusím rátať každý cent a báť sa, že nebude na nákup,“ povedala Alica, ktorá si nevie predstaviť návrat na Slovensko. „Nevedela by som sa zaradiť. Raz sme sa rozhodli začať nový život a nedalo by sa to zopakovať. Mám priateľa a plánujeme sa vziať,“ uzavrela Alica s tým, že sa postará, aby jej deti nezabudli na slovenský pôvod.

Po zadku? V Amerike nie!

Alica (24) prežila polovicu života na Slovensku a druhú v USA. Je preto jednou z najpovolanejších, ktorá môže porovnať rozdiely medzi Amerikou a našou krajinou. Je ich dosť. „Napríklad, keď vychovávajú deti. Nemôžu im dať na zadok, lebo by bol problém. To ja určite nebudem dodržiavať,“ opísala so smiechom Alica. Rozdielny je aj humor. „Niekedy mi moja rodina na Slovensku nerozumie. Vtipy sa točia hlavne okolo amerických seriálov. Ale niekedy ja nerozumiem ani Američanom. Stáva sa mi, že neviem, kam vlastne patrím,“ povedala Alica, ktorá sa dnes cíti napoly ako Američanka a Slovenka. Po piatich rokoch od príchodu do USA dostali všetci členovia rodiny americké občianstvo.

Chcete zelenú kartu? Prihláste sa!

V súčasnosti sa uskutočňuje prihlasovanie do lotérie, ktorej víťazi sa budú môcť po splnení podmienok presťahovať do USA v roku 2016. Všetky informácie sú dostupné na dvlottery.state.gov - pozor na iné podvodné stránky! Uzávierka je 3. novembra.

Zelené karty a my

Obmedzenie

Americké úrady do lotérie nezaradujú tie krajiny, z ktorých posledných piatich rokoch imigrovalo do USA viac ako 50000 občanov. Slovensko medzi nimi nie je. Na zozname nájdeme napríklad Čínu, Indiu, Nigériu, ale aj Veľkú Britániu.

7 % výhercov lotérie vyberá náhodne počítačový systém. Potom musia splniť prísne požiadavky, aby mohli dostať zelenú kartu. Každá krajina môže dostať najviac 7 % z celkového poctu dostupných zelených kariet.

Pravidlá

Po vstupe na územie USA musí výherca zelenej karty dodržiavať viacero pravidiel - platiť dane, byt členom vojenskej zálohy (do 26 rokov) a dodržiavať všetky zákony.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!