Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Hrdina Janko sa stal otcom aj matkou pre súrodencov: A štát sa len prizerá!

Tak to by hocikto nedokázal. Neskutočný obdiv si zaslúži len 24-ročný Janko, ktorý sa zo dňa na deň vzdal bezstarostného života. 

Stal sa svojim trom mladším súrodencom otcom aj mamou. Príbeh mladého hrdinu, ktorý prevzal zodpovednosť za bratov a sestričku po smrti otca, zasiahol celé Slovensko po nedeľňajšej relácii V siedmom nebi. Súrodenci musia vyžiť zo 136 eur. Zisťovali sme, prečo sa o krásne deti nestará ich matka tak, ako by sa patrilo. A kam vlastne zmizla?

Jánošovci majú osud, z ktorého sa tlačia slzy do očí. Pred šiestimi rokmi rodinu opustila mama, ktorá jednoducho zbalila kufre a utiekla do Česka so švagrom. O štyri deti sa tak staral otec. Už vtedy sa ich dom rozpadal a žili v chudobe. Najstarší Janko si neskôr našiel priateľku a odišiel za prácou, aby rodine finančne pomohol. Len pred dvoma mesiacmi však Jánošovcov zasiahla ďalšia rana.

Bez varovania prišli o otca. Jednoducho sa neprebudil.Tamarka a Dominik ho ráno našli mŕtveho, spali spolu v izbe, keby som bol na ich mieste, ešte teraz by som sa triasol,“ opísal Janko chvíle, z ktorých sa 10-ročná Tamarka a 12-ročný školák dodnes nespamätali. Na otca boli po tom, ako ich opustila matka, veľmi naviazaní.

 

O mame, ktorá za rodinou zabuchla dvere, nechcú ani počuť. „Ozvala sa, že by sa k nám vrátila po tom, ako otec zomrel, ale my si to neželáme. Pred šiestimi rokmi odišla s otcovým bratom a my ju viac nepotrebujeme. Postaráme sa o seba,“ vyjadril sa Lukáš (17). Zo života mamu vymazali aj mladšia Tamarka a Dominik. Vôbec sa na ňu nepýtajú. „Psychicky však zle znášajú, keď odchádzam z domu niečo vybaviť, boja sa, že sa už nevrátim,“ rozpráva novopečený „otec“ Janko.

Nechal prácu

Jankovo rozhodnutie bolo jasné, nechal prácu piliara a okamžite sa vrátil do rodného domu.Nedovolil by som, aby moji súrodenci skončili v detskom domove. Aj keď je to ťažké, zo dňa na deň sa stať rodičom, určite to zvládnem,“ tvrdí odhodlane. Janko sa však najprv bál žiadať o sociálne dávky či prídavky. Ich dom bol v katastrofálnom stave, vyzeral, akoby mal každú chvíľu spadnúť. Sociálke by sa to určite nepáčilo. Oficiálny príjem rodiny bol teda nula eur. Niečo Janko zarobil z brigád, a tak mohol zaplatiť aspoň 50 eur za elektrinu, potom im však na jedlo na celý mesiac ostalo 10 eur.

Rodine pomohol Vilo Rozboril a relácia V siedmom nebi. Ich dom dali do obývateľného stavu, a tak aj Janko zažiadal o dávky. Aj tak však dostal len smiešnych 136 eur na mesiac pre seba a troch súrodencov Lukáša (17), Tamarku (10) a Dominika (12). „Z prvej sociálnej dávky som urobil nákup, zaplatil elektrinu a musíme nejako vydržať do ďalšieho výplatného termínu, ktorý je 19. novembra,“ opisuje náhradný otec svojich súrodencov.


Vybaviť sirotské a ďalšie peniažky môže aj v takomto kritickom prípade trvať celé mesiace. Vôbec sa však nesťažuje. „To najhoršie máme asi za sebou. Boli tu aj slzy a plač, ale zomkli sme sa a vďaka pomoci od druhých sme taký štvorlístok mušketierov, ktorí ťahajú jeden za druhého,“ pochvaľuje si dobrý vzťah hrdina.

Súrodenec môže nahradiť rodiča

detská psychologička Denisa Maderová, súkromné zdravotnícke centrum Hippokrates

Vždy je lepšie, keď sa o deti postará súrodenec. Je to veľký terapeutický aspekt, keď deti ostanú s niekým, komu dôverujú, s kým vyrastali. Súrodenci majú moc vyriešiť traumatické zážitky napríklad aj pri strate rodičov. Preto má v takýchto situáciách najlepší liečebný účinok práve rodina. Oveľa horšie by znášali traumatické zážitky, ktoré majú za sebou, keby boli odňatí do cudzieho prostredia. Ide o zachovanie vzťahovej väzby, pretože súrodenci sa vedia tak zomknúť a pomáhať si, že traumatické zážitky prebolia.

 

TU môžete pomôcť Jankovi a jeho súrodencom!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?