Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2014 12:05 | Správy | Domáce správy

Bezplatné cestovanie vlakom pre žiakov, dôchodcov i študentov: Aké podmienky treba splniť?

Deti, študenti a dôchodcovia sa tešia. Už o necelý mesiac totiž budú môcť jazdiť vlakmi po celom Slovensku úplne zadarmo.

Bezplatné cestovanie sa tak dotkne takmer 2,5 milióna Slovákov. Kým jedni sú z nového rozhodnutia vlády nadšení, objavujú sa aj kritické hlasy odborníkov. Podľa niektorých na opatrenie doplatia pracujúci.

Jazdiť po Slovensku vlakmi bez toho, aby zaplatili čo i len cent, budú môcť žiaci, študenti a dôchodcovia už od 17. novembra. Cestovanie pritom môžu využívať, ako často chcú. Vyhradené pre nich budú vozne 2. triedy. Nulové cestovné si nebudú môcť uplatniť jedine v IC vlakoch a niektorých vlakoch, ktoré dopravcovia prevádzkujú na vlastné náklady.

 

„Zadarmo budú môcť vybrané skupiny ľudí cestovať vlakmi, ktoré objednáva rezort dopravy na základe zmlúv. Tie má so štátnou Železničnou spoločnosťou Slovensko a súkromným RegioJetom, ale to len na prepravu na trati Bratislava - Komárno,“ tvrdí ministerstvo.

Nový grafikon

Pripravujeme sa na to, aby sme boli schopní zvládnuť eventuálny nárast cestujúcich,“ povedal šéf rezortu dopravy Ján Počiatek. Od 14. decembra má preto platiť nový grafikon a trate doplnia o 103 vlakov. Posilnia trasy medzi Bratislavou a Košicami a Zvolenom, pribudnú aj rýchliky medzi veľkými mestami v regiónoch. Počet vlakov sa zvýši aj na prímestských trasách.

Na zabezpečenie bezplatného cestovania vlakom pôjde z rozpočtu 13 miliónov eur. Hoci sa študenti aj dôchodcovia z opatrenia vlády tešia, nájdu sa aj odborníci, ktorí ho kritizujú. „Trochu podporia študentov, ale nepodporia migráciu pracovnej sily. Toto opatrenie je v prospech ekonomicky neaktívneho obyvateľstva,“ hovorí analytik Ján Baránek.

Dopĺňa ho politológ Martin Klus. „Ak chcela byť vláda takto sociálna voči dôchodcom alebo študentom, tak mali zvažovať aj alternatívu v podobe bezplatnej autobusovej dopravy,“ tvrdí. O nesystémovom riešení hovorí aj Peter Sádovský, viceprezident Zväzu autobusovej dopravy. „Schválený návrh neprináša nič občanom, ktorí sú odkázaní na autobusy, a takých je väčšina! Dopravu v regiónoch na cestovanie za prácou a škôl totiž pokrývajú až z 85 % práve autobusy.

Tvrdíme, že podobné zľavy by si zaslúžili aj občania cestujúci autobusmi,“ je presvedčený Sádovský. To však vláda neplánuje, zato sľubujú od 1. januára 2015 zvýšenie zľavy z 30 na 50 % pre ľudí, ktorí dochádzajú vlakom za prácou.

Pre starších (bezplatne môžu cestovať)

Každý občan od 62 rokov 

- na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu a občianskeho preukazu

Poberatelia starobného dôchodku

- na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu a preukazu ZSSK

Poberatelia vdovského dôchodku 

- na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu a preukazu ZSSK 

Poberatelia sirotského dôchodku 

- na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu a preukazu ZSSK 

Invalidní dôchodcovia 

- na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu a preukazu ZSSK 

Poberatelia predčasného dôchodku 

- na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu a preukazu ZSSK 

Pre mladých (bezplatne môžu cestovať)

Deti do 6 rokov

- môžu cestovať bez cestovného lístka a bez preukazu

Deti od 6 do 15 rokov

- na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu a preukazu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK)

Žiaci a študenti

- denného štúdia do 26 rokov - na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu a študentského preukazu alebo čipovej karty vydanej ZSSK

Ako sa vás dotkne bezplatné cestovanie vlakmi?

Martin Boškal, Bratislava, 65 rokov, dôchodca:

- Cestoval som tak 2- až 3-krát do roka, ale teraz budem vlaky využívať častejšie. Preplnených vlakov sa nebojím, keď som bol mladý, zvykol som cestovať aj na chodbičke, aj na toalete. Nemyslím si, že je to premárnená šanca a peniaze štátu, treba využiť každú šancu, ktorú nám ponúkajú.

Adam Lukáč, Banská Bystrica, 20 rokov, študent:

- Vlakom cestujem približne každý druhý deň. Ak to bude zadarmo, budem jazdiť častejšie. Ušetrím mesačne približne 40 eur.

Veronika Filová, Beluša, 20 rokov, študentka:

- Do školy cestujem vlakom dvakrát do týždňa, lebo vyučovanie mávame striedavo v Trnave aj v Piešťanoch. Vlaky však nebudem využívať častejšie, lebo tie v mojom smere Bratislava - Košice sú absolútne plné, a bojím sa, že budú ešte plnšie, už teraz sa tam nedá dýchať. Mesačne však ušetrím okolo 50 eur. 

Ivana Pocklanová, Nálepkovo, 15 rokov, žiačka:

- Vlakom cestujem každý deň a už teraz sú preplnené. Podľa mňa je to však aj tak dobrý nápad, ušetrím mesačne približne 40 eur.

Anna Terifajová, Gelnica, 65 r., dôchodkyňa:

- Táto investícia vlády sa mi zdá dobrá najmä pre študentov. Dôchodcovia až tak často necestujú. Teraz mám zaplatený ročný lístok v hodnote 17 eur a tie aj teda ročne ušetrím.

Judita Kavacká, Košice, 62 rokov, dôchodkyňa:

- Vlakom cestujem raz ročne. Na Dušičky. Teraz však zvážim, či nebudem jazdiť železnicou častejšie, hlavne preto, že sa bojím preplnených vozňov. Je to však dobrá investícia vlády, len uvidíme, ako dlho im to vydrží. 

Ako si vybavíte preukaz ZSSK 

Na staniciach budú špeciálne vyčlenené pokladnice len na registráciu a vydávanie bezplatných lístkov. Registrovať sa bude dať aj cez internet či telefonicky.

Slováci nad 62 rokov:
- Predložia občiansky preukaz a foto (nepovinné), na základe čoho získajú zákaznícky preukaz, ktorý bude slúžiť na nákup nulového lístka.

Dôchodcovia do 62 rokov:
- Predložia preukaz totožnosti a potvrdenie o výplate dôchodkových dávok (nie staršie ako 30 dní) a foto. Získajú preukaz poberatelia dôchodku do 62 rokov, s ktorým si kúpia nulový lístok.

Deti od 6 do 15 rokov:
- Musia predložiť cestovný pas alebo rodný list dieťaťa, preukaz totožnosti zákonného zástupcu a foto. Získajú preukaz dieťaťa do 15 rokov, s ktorým kupujú bezplatný lístok.

Žiaci a študenti do 26 rokov:
- Prídu s bezkontaktnou čipovou kartou, ktorú vydáva škola. Získajú preukaz zákazníka. Na kúpu lístka môžu použiť obe karty, na kontrolu vo vlaku len čipovú kartu.

- Ak študentom škola nevydáva bezkontaktnú čipovú kartu, predložia žiadanku potvrdenú školou a foto. Získajú preukaz žiaka a študenta. Tí, čo už dostali papierový žiacky/študentský preukaz, budú naň zaregistrovaní a preukaz získajú v elektronickej podobe.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS