Jedálne vysokej školy sa snažia variť v súlade s novými trendmi zdravého stravovania. Študenti mali možnosť ochutnať gurmánske špeciality, medzi nimi i obrovskú paellu. Jedáleň na Jedlíkovej rozvoňali dobroty. Dodávatelia univerzity študentom predstavili to najlepšie zo svojich produktov. Paellu navaril i známy šéfkuchár Vojto Artz, ktorý sa zaberá školským stravovaním. ,,Najdôležitejšie je, aby sme mládež naučili zdravému jedlu," vraví. ,,Do jedální by sa malo dostať viac čerstvej zeleniny a rýb, prípadne plodov mora. Deti by sa mali naučiť jesť aj polievky."
Z jedální sa podľa neho konečne vytratili polotovary a umelé dochucovadlá. Zápasia však s nedostatkom financií, technologickým vybavením, ale aj predpísanými receptami. Na TUKE však majú úspech. ,,Držíme sa tiež noriem pre verejné stravovanie, ale môžeme si tvoriť aj vlastné receptúry. Študentom sme chceli predstaviť našich dodávateľov, ktorí zabezpečujú kvalitu," hovorí vedúci zariadení stravovania TUKE Tibor Faragó s tým, že vlastné recepty môžu navrhovať aj študenti.
Kuchári to však pri samofinancovaní nemajú jednoduché. ,,Najväčší problém stravovania v školstve je verejné obstarávanie. Lebo najlacnejšia surovina je tá najnekvalitnejšia. Musíme veľmi dobre zašpecifikovať, čo chceme nakúpiť aj so zadefinovanou kvalitou," dodal. Výťažok z Gastro Day TUKE pôjde na podporu Detského domova v Košickej Novej Vsi.