Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2014 17:44 | Šport | Hokej

Slováci, pozor! Už dnes štartuje poriadne odvážny projekt...

Odvážny športový projekt Európska univerzitná hokejová liga štartuje svoju druhú sezónu.

 Dnes bol na tlačovej konferencii predstavený aj nový podporovateľ ligy - najúspešnejší slovenský reprezentačný tréner Ján Filc. Napriek tomu, že dnes už v hokejovej sfére aktívne nepôsobí, rozhodol sa s novou sezónou zapojiť do tohto univerzitného projektu. 

Akú funkciu budete zastávať v EUHL?

Keďže som sa so slovenskými funkcionármi na túto tému zatiaľ nerozprával, predpokladám, že v tomto období budem v prvom rade podporovateľom a tak trochu lobistom, ale hlavne pozorovateľom a možno poradcom. 

 

Univerzitná liga nie je vo svete, najmä v zámorí, žiadnou novinkou. V Európe sa však tento projekt ešte len rozbieha. EUHL má za sebou momentálne len jeden rok. Ako túto ligu vnímate vy?

Univerzitný šport je v USA a čiastočne i v Kanade významným článkom výchovného a vzdelávacieho systému, pričom zároveň pripravuje časť športovcov aj na budúce účinkovanie v profesionálnom športe. Myslím, že hlavne v období hodpodárskej recesie v Európe, keď sa v krátkom čase strácajú prirodzené zdroje financovania športu dospelých, môže prepojenie štúdia na vysokých školách s vrcholovou športovou prípravou a súťažením na medzinárodnej úrovni prispieť jednak k predĺženiu športovej kariéry hokejistov a zároveň vytvárať možnosti pre plnohodnotné profesijné uplatnenie sa absolventov po ukončení športovej kariéry. 

Keby ste nahliadli do budúcna, je podľa vás možné, že sa raz EUHL bude môcť vyrovnať aj zámorským univerzitným súťažiam?

Bohužiaľ, nemyslím si, že je možné dosiahnuť postavenie NCAA v horizonte budúcich 10 rokov. Tých dôvodov je veľa, najmä v odlišnom postavení vysokoškolského športu ako významného spoločenského fenoménu v USA a akousi voľnočasovou aktivitou študentov v Európe. 

Samozrejme, cieľom EUHL je fungovať v rámci Európy. V prvej sezóne však v lige pôsobili zatiaľ len české a slovenské tímy, ktoré týmto rokom doplní tím z Rakúska. Myslíte, že má EUHL perspektívu rozrásť sa aj do ďalších krajín?

Veľa bude záležať od postoja vedenia jednotlivých univerzít ako i rezortov, pod ktoré v jednotlivých krajinách vysokoškolský šport patrí. Je tu tiež namieste obava, že európske národné hokejové federácie budú klásť tomuto projektu prekážky z dôvodov úbytku hráčov nimi registrovaných a vlastnených klubmi vo veku nad 18 rokov ako i z úbytku financií z rezortného rozpočtu. 

A ako by sa podľa vás dal riešiť tento problém medzi národnými federáciami a EUHL? V dnešnej dobe si totiž hráči uvedomujú, že vzdelanie je dôležité, a preto sa radšej rozhodnú pre univerzitný tím. Paneurópa Kings má v tíme naozaj veľký počet hráčov, ktorí predtým pôsobili aj v slovenskej extralige alebo v reprezentácii do 20 rokov…

Určite je dôležité aby predstavitelia národných hokejových federácii jednotlivých krajín rokovali aj s predstaviteľmi EUHL, ale najmä medzi sebou. Musia si uvedomiť, ze cieľom EUHL, čo si aspoň ja myslím, nie je lákať hráčov do inej súťaže mimo kompetencií národneho zväzu a jeho inštitucií. Je to skôr akási nadstavba, možnosť spojiť šport so vzdelaním. Na Slovensku sme bohužiaľ skôr zameraný na samotný športový úspech a vzdelanie prichádza na rad až neskôr, odsúva sa na druhú koľaj. V zahraničí je však vzdelanie prvoradé a myslím si, že takto by to malo fungovať aj tu. Preto by mali zástupcovia týchto federacií vidieť to, že EUHL k nemu hráčov motivuje a pre hokej je teda len prínosom. Dôležité ale aj je, aby sa zmenil prístup jednotlivých klubov k svojim hráčom. U nás sú kluby dosť majetnícke a hráčov berú len ako svoj prínos peňazí, úspech pre tím, kdežto v zahraničí je ten vzťah úplne iný a hráč nie je majetkom. A z toho by sme si tu tiež mali brať príklad. 

Príprava a zápasy si vyžadujú veľa času a chlapci tak niekedy vymeškajú aj nejaké tie prednášky. S týmto sa však väčšina univerzít snaží vychádzať svojím hráčom v ústrety. Paneurópska vysoká škola, ktorá je súkromnou inštitúciou, naviac ponúka hráčom Paneurópa Kings aj motivačné štipendiá. Mali by podľa Vás aj ostatné univerzity svojich hráčov nejako finančne motivovať?

Pre študenta je každé Euro naviac dobré, nemyslím si však, že to je hlavný dôvod, prečo chcú chalani za školu hrať. Systém štipendií je však určite vážnou témou a mal by byť pevne previazaný so študijnými výsledkami s cieľom pokryť časť nákladov spojených so štúdiom.

Máte už v tejto súťaži nejakého favorita?

To ešte nie, nakoľko sa dnes nedá vedieť akú kvalitu jednotlivé družstvá do súťaže privedú. 

Čo by ste odkázali chlapcom do začiatku seźony?

Aby svojimi výkonmi na ľade i v škole a vystupovaním podporili iniciatívu tvorcov projektu a pomohli tak súťaži vytvoriť silnú podporu vedenia škôl ako i celej spoločnosti. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne
Štefan Harabin 11,73 %
Niektorých sudcov oblial studený pot: Chystá Harabin veľký návrat?
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
So svojím výkonom sa zapíše do Guinessovej knihy rekordov.
Foto
Neuveriteľný príbeh: Chlapec s Downovým syndrómom zabehol maratón! Prešiel cieľovou čiarou a...