Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2014 11:30 | Správy | Zahraničné správy

Tragédia na ruskom letisku: Ropný magnát zahynul pri zrážke s opitým vodičom pluhu!

Po zrážke so snežným pluhom sa na moskovskom letisku Vnukovo v noci nadnes zrútilo lietadlo.

O život prišiel šéf francúzskej energetickej spoločnosti Total Christophe de Margerie a traja členovia posádky. Niektoré zdroje tvrdili, že zahynul aj vodič snežného pluhu, vedenie letiska však neskôr oznámilo, že prežil, informovala televízia RT.

Súkromné lietadlo typu Falcon sa zrazilo so snežným pluhom počas vzletu, informovala predstaviteľka moskovských dopravných vyšetrovateľov Taťjana Morozovová. Stroj mal podľa nej namierené do Paríža. Agentúra TASS informovala, že trojčlennú posádku stroja tvorili francúzski občania.

Podľa predbežných údajov, uviedla televízia RT, zhruba desať minút po polnoci miestneho času lietadlo pri vzlete narazilo podvozkom do snežného pluhu. Pilot sa mal rozhodnúť pristáť. Vyslal núdzové signály, hlásil požiar motora a poškodenie trupu lietadla. Stroj sa napokon zrútil na dráhu a zachvátili ho plamene. 

 

Podľa záchranárov boli úlomky z lietadla roztrúsené do vzdialenosti 200 metrov od miesta pádu. Letisko Vnukovo dočasne pozastavilo prevádzku, obnovilo ju okolo 2.00 h miestneho času.

"Bolo začaté vyšetrovanie pre porušenie bezpečnostných predpisov," informovala Morozovová. Dodala, že na mieste tragédie začal pracovať tím vyšetrovateľov.
Podľa agentúry RIA Novosti hovorkyňa letiska Jelena Krylovová oznámila, že čierne skrinky lietadla už našli.

Vodič pluhu, ktorý zo zrážky vyviazol bez zranení, bol opitý. "Zistili sme, že vodič snežného pluhu bol pod vplyvom alkoholu," povedal šéf vyšetrovateľov Vladimir Markin agentúre TASS. Dodal, že zrejme aj niekoľko pracovníkov letiska bude po dobu vyšetrovania postavených mimo službu. 

Zamestnancov vzdušného prístavu momentálne vypočúvajú, nehodu možno taktiež pomôžu objasniť záznamy z kamier. Podľa televízie Rossija 24 vyšetrovatelia berú na zreteľ tri verzie príčin nehody: zlyhanie ľudského faktora, poruchu riadenia či nepriaznivé počasie spojené so zlou viditeľnosťou. 

Šéf vyšetrovateľov Vladimir Markin neskôr upresnil, že vyšetrovatelia považujú za hlavnú verziu chybu dispečerov letiska a počínanie vodiča vozidla na odstránenie snehu. De Margerie bol podľa agentúry Interfax jediným cestujúcim v lietadle s francúzskou registráciou. Nie je zatiaľ jasné, prečo sa vozidlo na odstránenie snehu nachádzalo na vzletovej dráhe. To aj ďalšie okolnosti nehody má objasniť vyšetrovacia komisia, ktorú vedie šéf federálnej agentúry pre leteckú dopravu (Rosaviacija) Alexander Něradko. Prizvaní majú byť aj francúzski experti. 

Na palube stroja podľa hovorkyne Taťjany Morozovovej zahynula 39- ročná žena a traja muži, všetci boli francúzskymi občanmi. Podľa televízie Lifenews lietadlo narazilo do stroja na odstraňovanie snehu ľavým krídlom. "Keby niečo videli, nezrazili by sa," usúdil jeden z letiskových dispečerov.




Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose