Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Zlacňovanie na Slovensko ešte neprišlo: Pumpári, znížte konečne ceny!

Radosť schladila krutá realita! Slovákov v piatok potešila správa o rekordnom zlacňovaní cien benzínu a nafty.

Analytici predpovedali, že za pohonné látky zaplatíme menej až o 10 centov za liter. Zdá sa, že po víkende nastala skutočná realita. Motoristi márne hľadali pumpárske totemy s nižšími sumami. Za benzín opäť zaplatili jednu z najvyšších súm v celej Európskej únii. Keď v našich susedných krajinách prepad ropy na burze pocítili, u nás o tom stále nie je ani chýru, ani slychu. Za všetko môžu pumpári!

V najbližších dňoch sa dočkáme rekordného zlacňovania benzínu a nafty, ktoré môže prekonať niekoľkoročné minimá. Slovensko je aj v tomto procese pozadu. Nižšie ceny k nám prídu ako do jednej z posledných krajín Európy. „Ceny pohonných látok si určujú samotní pumpári na základe vlastnej politiky, dopytu a nákladov. Ceny nie sú regulované už niekoľko desaťročí. Väčšina pumpárov reaguje na vývoj na svetových trhoch, takže s cenami pôjdu skôr či neskôr dole, povedal analytik Tomáš Novotný z auto.sme.sk, podľa ktorého sa niektorí pumpári snažia udržať vysoké sumy za pohonné látky čo najdlhšie, lebo im v regióne nemá kto konkurovať.

 

Z peňaženiek motoristov dostanú omnoho viac ako pumpári, ktorých je na jednej ulici viac. „Najdrahšie zvyčajne tankujeme na benzínkach, ktoré nemajú v blízkom okolí konkurenciu a vodiči v podstate ani nemajú veľmi na výber. Príkladom môžu byť pumpy na diaľniciach, alebo aj v mestách, z ktorých je na najbližšiu čerpačku ďaleko,“ prezradila analytička Poštovej banky Dana Vrabcová návod, ako sa vyhnúť pumpám s najdrahším benzínom.

O 4 eurá menej

Ak sa súčasný trend na rotterdamskej burze udrží, za plnú nádrž by sme mali v najbližších týždňoch ušetriť až 4 eurá. Motoristi sa nevedia ďalšieho zlacňovania dočkať. Hoci už teraz by sme mali tankovať za menej, čerpacích staníc, kde nájdete znížené sumy, je na Slovensku ako šafranu.

(pre zväčšenie kliknite na obrázok)

„Reagujeme na aktuálnu situáciu na svetových trhoch. Ceny benzínu i nafty sme znížili. Sledujeme skôr tendenciu vývoja, na prípadný ďalší pokles budeme reagovať,“ tvrdí spoločnosť Slovnaft. Reálnych cien, ktoré budú pod hranicou 1,40 € za jeden liter benzínu, by sme sa mali dočkať tento týždeň. „Z mojej skúsenosti to vyzerá tak, že do polovice tohto týždňa by mohla zareagovať väčšina čerpacích staníc na Slovensku,“ povedal Tomáš Novotný, podľa ktorého pôjdu ceny v tomto roku ešte viac nadol.

Najlacnejší nebudeme

Napriek dobrým vyhliadkam bude naďalej platiť, že Slovákom žijúcim v pohraničí sa oplatí tankovať v susedných štátoch, keďže každý jeden z nich má benzín a naftu podstatne lacnejší. Dostať slovenské ceny nižšie je nemožné. „Situácia tu nebude nikdy rovnaká ako v susedných štátoch, pretože rozdiely v cenách za pohonné látky sú spôsobené daňovými zaťaženiami, veľkoobchodnými cenami a veľkosťou konkurencie. Rozdiely budú vždy, lebo keď ceny poklesnú u nás, o toľko nižšie budú aj v iných štátoch,“ uzavrel Tomáš Novotný s tým, že náš benzín by mohol konkurovať iným krajinám iba vtedy, ak by štát znížil výšku spotrebnej dane, ktorú máme jednu z najvyšších v Únii. To je podľa neho nereálne. Európska únia navyše výšku tejto dane neobmedzuje. Prísne pravidlá sa týkajú iba jej minimálnej hranice.

Štefan Litvík (19), Nové Mesto nad Váhom, automechanik:

- Zatiaľ som nejakú veľkú zľavu nepocítil. Myslím, že ceny pohonných hmôt už nikdy nebudú také, ako by sme asi všetci chceli. Samozrejme, že aj malé zníženie je pozitívne.

Čerpacia stanica AGV, Nové Mesto nad Váhom

benzín 95 - 1,46 €  diesel - 1,33 €

František Babčák (23) logistik, Košice:

- Je to dobré, že ceny klesajú, ale sám som si to ani nevšimol! Možno preto, lebo bežne chodím na inú pumpu. Rozdiely sú však minimálne, na liter možno len centové.

Čerpacia stanica Slovnaˆft, Košice

benzín 95 - 1,47 €  diesel -1,31 €

Gabriela Kúkolová (26), Banská Bystrica:

- Áno, všimla som si, že je lacnejší benzín. Je to dobrá správa, aj keď je zlacnenie zatiaľ minimálne, ale poteší.

Čerpacia stanica Oktan, Banská Bystrica

benzín 95 - 1,45 € diesel - 1,34 €

Ako sa u nás tankuje

1,507 €
Najviac za posledné roky si Slováci priplatili za benzín v júli tohto roka, keď hranica dosiahla číslo 1,507 eura za jeden liter.

Nafta
Na a sa stáva v poslednom čase predávanejším artiklom ako benzín, za čo môže dopyt podnikateľov veľkých kamiónov a rôznych strojov. Celkovo v porovnaní s minulosťou stúpla spotreba oboch produktov za prvý polrok 2014.

0,515 € DPH
Samotné pohonné látky nie sú najdrahšie. Veľký podiel na ich finálnej cene má spotrebná daň, ktorú odvádzame štátu. Tá je jedna z najvyšších v Európe. Z jedného litra benzínu pribudne do štátnej kasy viac ako 50 centov.

Poľsko
Zo susedných štátov sa najviac oplatí tankovať na Ukrajine, kde cena za jeden liter sa pohybuje okolo jedného eura. Problémom je aktuálna vojnová situácia a dlhé čakanie na hraniciach. Preto je najľahšie ísť za najlacnejším benzínom EÚ do Poľska.

1,378 €
Toľko by podľa analytikov mohla byť priemerná cena za liter benzínu v najbližších týždňoch. Keďže už teraz niektorí pumpári predávajú benzín za
podobnú sumu, nebude ničím výnimočným, ak na niektorých miestach zlacnie pod hranicu 1,30 € za liter.

Ceny
na slovenských pumpách neovplyvňujú iba samotní pumpári svojou politikou, ale aj rad vonkajších vplyvov: vývoj cien ropy na svetových trhoch, daňové zaťaženie, vývoj kurzu dolára k euru, poplatok za núdzové zásoby štátu a - ceny biozložiek, ktoré sa pridávajú do palív.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident a prezidentská kandidát Joe Biden
USA sa pripravujú: Bidena čaká dôležité stretnutie! Aha, kto navštívi ich krajinu
Ilustračné foto
Matka nechala svoje batoľa († 16 mes.) zomierať krutou smrťou! Mrazivé detaily prípadu
(ilustračné foto)
Ničivý jav odrezal stovky ľudí od zvyšku krajiny! Pokusy o evakuáciu zlyhali
Porota ho označila za najlepšieho tanečného športovca v histórii šou.
Foto
Vytočení diváci po vypadnutí Ďuricu z Let's Dance: Sklamanie, sú tam oveľa slabší!
Putin si zaistil prezidentské kreslo na ďalších šesť rokov
Foto
Z Putina sa opäť stal šéf Kremľa: Vrúcne gratulácie z Číny! Desivé, kto každý je na jeho strane
30,4 km. Ide o výšku, pri ktorej sa balón vznáša nad zemským povrchom.
Foto
Večera vo vesmíre pre vyvolených: Michelinské pochúťky a pohľad na našu Zem! Závratná cena za lístok
Predlohou bol elektrický pickup Elona Muska.
Mobil, ktorý priláka všetky pohľady: Imidžovka pre zberateľov! Inšpiráciou je Muskov tátoš
Internetom sa šíria informácie o smrti kráľa Karola III: Briti konečene prehovorili!
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Biely dom potvrdil to, čím sa chválil Izrael: Smrť vysokopostaveného vodcu Hamasu
Vladimir Putin oslavuje ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách.
Pravda o prezidentských voľbách v Rusku odhalená: Týmto sa Putin rozhodne nebude chváliť