Do Bratislavy si príde v pondelok napoludnie prevziať čestný titul na Univerzite Komenského, ale stretne sa aj s prezidentom Andrejom Kiskom či premiérom Robertom Ficom. Politiku budú preberať pri obede. Čím ju predseda vlády pohostí?
Nemecká superpolitička priletí do Bratislavy v pondelok napoludnie. Dlho sa tu však nezdrží. Naplánované má krátke stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom, následne s premiérom Robertom Ficom. „Témou rokovania budú bilaterálne vzťahy, možnosti prehĺbenia vzájomnej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom a aktuálne otázky európskej agendy,“ informoval Úrad vlády.
Novému Času sa podarilo zistiť, na čom si u nás Merkelová pochutí. Na obed s Ficom má totiž v programe vyhradenú rovnú hodinu. Podávať sa budú kačacie prsia s hubovým ragú, vývar z bažanta či tvarohové guľky s vanilkovým krémom. Na prípitok zabezpečil Úrad vlády malinovicu a značkové vína.
Bezpečnosť prvoradá
Bratislava bude v pondelok poriadne stráženým mestom, pripravujú sa špeciálne bezpečnostné opatrenia. Ministerstvo vnútra ich však nechcelo z taktických dôvodov špecifikovať. Hlavným bodom Merkelovej návštevy je udelenie čestného titulu doctor honoris causa na pôde Univerzity Komenského. „Dostane ho za jej podporu vzdelania a výskumu a aj za politické aktivity,“ prezradili. Čestný doktorát dala univerzita napríklad aj Václavovi Havlovi či generálnemu tajomníkovi OSN Kofimu Annanovi.
Prvýkrát k nám prišla Merkelová v roku 2006 za vlády Mikuláša Dzurindu, druhýkrát ju do našich končín pozvala v roku 2011 vtedajšia predsedníčka vlády Iveta Radičová. „Na mňa pôsobila priateľsky, otvorene, prístupne k racionálnym argumentom. Vždy som oceňovala jej zmysel pre humor,“ zhodnotila kancelárku Radičová pre Nový Čas. Rovnaké pocity má aj náš čitateľ Ivan Dubovský, ktorý momentálne najsilnejšiu ženu sveta stretol na konferencii o biodiverzite v Bratislave.
Čím Merkelovú pohostia
Prípitok: malinovica
Predjedlo: teľacie plátky s hľuzovkovou omáčkou
Hlavné jedlo: vývar z bažanta s haluškami, kačacie prsia s hubovým ragú, tekvicová pena a zemiakové pirohy
Dezert: - tvarohové guľky s vanilkovým krémom
- ovocie
- káva
- Karpatské brandy špeciál
- Sauvignon, Mrva & Stanko 2012
- Modrý Portugal, Mrva & Stanko 2012
- nealkoholické nápoje