Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2014 09:16 | PR články

Hovorí sa, že existujú dve základné pravdy o whisky: Žiadne dve značky whisky nechutia rovnako

99 percent ľudí, ktorí pijú whisky tento rozdiel nespozná, pokým ich na to niekto neupozorní.

Liehovarníctvo má v regióne horného Spiša dlhodobú tradíciu. Pod hradom Stará Ľubovňa sa našiel najstarší doložený liehovar na Slovensku a to už z druhej polovice 18. storočia. Jeho základy stoja dodnes. Len pre zaujímavosť, je o viac ako 100 rokov starší, ako najstarší registrovaný liehovar v USA, kde sa vyrába svetoznámy Jack Daniels (1886).

Už v tomto období sa tu pálila tzv. „gorzalka", alebo "gořalka". Tá sa vyrábala podobne ako whisky – vykvasením zápary z obilia. Následné skladovanie prebiehalo v sudoch – síce ešte nie dubových a nie na obdobie 3 rokov, ale tieto pravidlá sa pre výrobu whisky stanovili až po roku 1915.

Nestville whisky zachováva tradíciu výroby „pálenky“ z obilia a tým sa stáva  plynulým pokračovateľom 360 ročnej tradície. Nejde pritom len o morálne právo pokračovať v tejto tradícii, ale vzhľadom  k histórii aj povinnosť začať s touto výrobou.

Výroba whisky má 4 základné etapy:  sladovanie,  príprava zápary, kvasenie a destilácia. Po nich nasleduje ešte najdôležitejšia etapa dozrievania.

Whisky a voda

Na polohe starších páleníc vidieť, že boli vždy stavané pri vhodných vodných zdrojoch. Voda je potrebná pri príprave skvaseného rmutu, používa sa na chladenie kondenzátorov a tiež na riedenie whisky a to ako pri stáčaní do sudov, tak aj pri plnení do fliaš. Aj dnes, keď sa stavia nová pálenica whisky, tak sa na jednom z prvých miest rieši práve otázka vody. Dôležitosť vody potvrdzujú aj kroky niektorých páleníc, ktoré odkúpili pozemky okolo svojho zdroja vody, aby ho tak uchránili pred znečistením. Voda ovplyvňuje aj chuť whisky aj tým, kadiaľ preteká.

Jedna z najdôležitejších pohnútok k začatiu výroby Whisky Nestville bola kvalitná a krištáľovo čistá voda. Tá prechádza od Belianskych Tatier až do Ľubovnianskej kotliny, kde je obohacovaná o jedinečné minerálne zloženie. Chuť whisky sa dá zmeniť zrením v dubových sudoch, zadymením sladu, no iba voda je špecifická tým, že jej zloženie dodáva whisky jedinečnú chuť a stálosť, ktorá sa nedá zmeniť.

Sortiment

Nestville Whisky, blended,  je destilát vyrobený zo zmesi sladu, kukurice a pšenice. Práve toto zloženie, ktorého tajomstvo je prísne strážené, je základom výslednej chuti blended whisky.  Chutí jemne po obilí a slade, vo vôni prevláda vanilka a výťažky z duba.

Nestville Whisky Single Barrel sú špeciálne edície v limitovaných  sériách.  Sú to whisky, ktoré sa stáčajú ručne vždy len po otvorení jedného suda, v ktorom dozrieval whisky destilát po dobu viac ako 4 roky. Z jedného suda sa vyrobí približne 400 fliaš.  Každá fľaša je originál s vlastným poradovým číslom a dátumom naloženia do sudov a dĺžky zrenia. Je jedinečná v tom, že z každého suda je whisky iná.  Je sýtejšia, zrelšia a každá má svoju vlastnú chuť.

Novinkou, ktorú spoločnosť Nestville distillery pustila, je likér Nestville Cherry. Základom likéru je pravý whisky destilát.  Výnimočnosť Nestville Cherry likéru spočíva v kombinácii príchute čistej šťavy z čiernej višne, vody získavanej z podzemných prameňov  a cukru. Voda  pochádza  zo spodných  prameňov  podtatranskej prírody.  Kombináciou týchto látok vzniká veľmi jemný a lahodný nápoj s typickým podtónom whisky, zjemnený  vôňou čiernej višne. Preto likér voláme „Whisky pre ženy“. viac info na www.nestvillewhisky.sk

AKÝ ŽIVEL SI TY?

Ak chceš zistiť aký si živel, choď na www.nestville.sk, kde zistíš viac, napr. aj to, aký produkt sa k tebe hodí. Taktiež sa môžeš zapojiť do súťaže o 50 skvelých tabletov.

Podľa starovekých teórií je všetko vo vesmíre vytvorené zo 4 živlov. Tieto živly sú: oheň, voda, zem, vzduch. Každý z nich je odlišný, samostatný a silný, ale spolu tvoria celok. Podobne ako je svet tvorený z elementov, je aj Nestville Distillery tvorený zo svojich značiek/Podobne ako elementy tvoria základ sveta, aj naše produkty tvoria základ Nestville Distillery.

Každý z produktov Nestville Distillery reprezentuje jeden zo živlov

Nestville whisky – oheň

Whisky reprezentuje oheň – farbou aj chuťou. Už kelti nazývali whisky uisqe beatha – živá voda, ohnivá voda.

Tatra Balsam – zem

Je to bylinný likér, ktorý symbolizuje tradičnú chuť darov zeme. Vychádza zo stáročiami upravovaných receptúr.

Alternative vodka – voda

Vodka Alternative je vyrobená z vybraných druhov obilia a z podtatranskej kryštálovo čistej vody.

Spišská borovička – vzduch

Spišskú borovičku so svojou typickou intenzívnou vôňou a chuťou môžeme precítiť len vďaka živlu, ktorý symbolizuje.

Viac na www.nestville.sk

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska