Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2014 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Najväčší korupčný škandál v Česku: Kokaín, kufor zlata a Chlapci od Bobrej rieky

Korupciu si veľa ľudí spája aj so zdravotníctvom. Teraz však zabudnite na pár drobných pre lekára do vrecka či kávu pre sestričku.

V kauze bývalého riaditeľa pražskej Nemocnice Na Homolce išlo o státisíce eur! A Vladimír Dbalý si úplatky dokázal poriadne užiť – kupoval si drogy, ale aj zlaté mince. Dnes sedí za mrežami a Česi sa po častiach dozvedajú šokujúce fakty o najväčšej korupčnej afére za posledné roky.

 

Možno si ešte pamätáte na kauzu spred dvoch rokov, keď českému politikovi Davidovi Rathovi našli pri domovej prehliadke 7 miliónov korún ukrytých v škatuli od topánok. Tak prípad bývalého riaditeľa vychytenej pražskej nemocnice je iná káva.

Gama úplatok

Vladimíra Dbalého zatkli v júni pre podozrenie, že manipuloval tendre v Nemocnici Na Homolce. Tá patrí k najlepšie vybaveným v Česku, za socializmu bola určená výlučne na liečenie papalášov.

Podľa vyšetrovateľov manipulovali Dbalý a ďalší piati obvinení výberové konania v nemocnici tak, aby sa k lukratívnym kšeftom dostali vopred vybrané firmy. A riaditeľ a jeho kumpáni za to inkasovali desiatky miliónov korún.

Prvé obvinenie sa týka digitalizácie chorobopisov, keď mali obvinení v roku 2009 pripraviť nemocnicu o 57 miliónov korún (viac ako 2 milióny eur). V auguste sa k tomu pridalo obvinenie pre zákazku na nákup gama noža za 140 miliónov korún (viac ako 5 mil. eur). Kúpu nového gama noža Dbalý presadil napriek tomu, že jeho nemocnica už také zariadenie mala.

Môj milý denníček

Najdôležitejším dôkazom proti Dbalému je jeho zápisník, ktorý si nazval Director´s Diary (riaditeľský denník). A pasáže, ktoré z neho unikli, vyrazili všetkým dych.

Príjmy úplatkov si zaznamenával s precíznosťou neuro­chirurga. Lidové noviny zverejnili napríklad tento zápis: „16. 12. 2009 v Mövenpicku (najprv na parkovisku za hotelom výber, potom káva v reštaurácii meet s Ing. Karlavským z Trankontaktu – prináša 215 000 E za gama nôž (pri súčasnom kurze 26 Kč je to 5,59 M).“

Dokonca nachádzal potešenie aj v zapisovaní svojich výdavkov, z nich vyplýva, že úplatky dokázal pekne roztočiť. „18. 3. 2009: ráno čítanie, potom do centra na nákup ďalšieho investičného zlata (Codex Gigas) a striebra (1 kilo austrálska minca + 60. Výročie bitky pri Stalingrade) v Obecnom dome za 90 000 Kč,“ znel jeden zápis.

Zlatý kufor

Takto na papieri to nevyzerá možno až tak hrozne, ale kriminalisti po dlhšom pátraní objavili Dbalého „kufrík poslednej záchrany“, ktorý si schoval u známeho. V kufri bolo 21 miliónov korún (764 000 eur), 185 000 eur, 5 000 dolárov, 3,5 kg zlata – vrátane investičnej mince za milión korún, niekoľko vzácnych známok... A ako veľký zberateľ autogramov mal v kufri aj knihu Chlapci od Bobrej rieky s podpisom legendárneho autora chlapčenských kníh Jaroslava Foglara.

Nečudo, že si Dbalý aj po odvolaní z riaditeľskej funkcie žil ako kráľ. Vlastnil tiež byt za 12 miliónov korún, splácal hypotéku, jazdil na audi aj toyote, chodil na luxusné dovolenky do Polynézie.

Sneží kokaín

Lenže brať úplatky, to nie je len tak. To už vedeli aj v autoservise vo filme Jáchyme, hoď ho do stroje. Korupcia je pre všetkých zúčastnených aj veľký stres. A ten Dbalý zmierňoval kokaínom! Riaditeľ nemocnice zase všetko zveril svojmu denníčku. „Celé dopoludnie snežím (v priebehu 8 dní 10 g, to je sila) a diazepamujem. Som totálne DOWN,“ zaznamenal si do denníka 8. marca 2001. Podobných zápisov je viac: „V práci opäť nová porcia závejov... Snežím (a to dosť) na meeting s 15-minútovým meškaním, musí to byť na mne poznať...“ V iný deň si napísal: V Nemocnici Na Homolce, snow the whole day (snežím celý deň - pozn. red.)!!!“

Spisovateľ

Zatiaľ čo Dbalý sedí vo vyšetrovacej väzbe, na povrch sa derú ďalšie podozrenia. V jeho denníku je totiž zapísaných viac úplatkov, ako vyšetrovatelia doteraz vedeli. Bývalý šéf nemocnice sa to celé snaží spochybniť naozaj kurióznym spôsobom. „Som taký pisálek...“ povedal pred sudcom. Celý denník si vraj písal iba ako fikciu. „Celý vznikol akoby ako skutočný denník udalostí, ktoré som prežil ako riaditeľ Nemocnice Na Homolce, zapisoval som si tam niektoré aj rodinné veci, nákup známok...“ uviedol. Kufor zlata však svedčí jasnou rečou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Aktualizované
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených