Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2014 13:19 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Vedci SAV protestovali: Hrozí hromadné prepúšťanie a výrazné škrtanie výdavkov

Vedci a pracovníci Slovenskej akadémie vied (SAV) protestujú proti plánu dať tejto vedeckej inštitúcii v budúcom roku menej peňazí.

Stovky pracovníkov SAV sa zišli v areáli na Dúbravskej ceste v Bratislave, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vládnym návrhom rozpočtu na rok 2015. Ten ráta s výdavkami pre túto inštitúciu vo výške 50,5 milióna eur, čo je pokles oproti tomuto roku o 10,3 milióna. Výdavky SAV sa krátia o 16,9 percenta a mzdové výdavky o 10,2 percenta. Podľa odborárov SAV to povedie k prepúšťaniu. „Takmer 500 zamestnancov Slovenskej akadémie vied z 3 195 je ohrozených,“ upozorňuje predsedníčka Výboru Odborového zväzu pracovníkov SAV Daniela Illéšová.

Vláda SR schvaľovala návrh rozpočtu na budúci rok. Svoj nesúhlas s ním pracovníci SAV vyjadrili pokrikmi aj nápismi na transparentoch: „Veda chce žiť aj v SAV!,“ alebo „Nevyháňajte nás zo Slovenska, robíme vedu pre vás!“. Podľa odborárov SAV je plánované znižovanie výdavkov pre akadémiu likvidačné. „Sme jedna solídna inštitúcia, ktorá podáva skvelé výkony, je to 35-percentný podiel vo vedeckých výstupoch v citáciách,“ odkazuje vláde Illéšová. Pracovníci SAV pripravili aj výzvu, ktorú adresujú parlamentu aj kabinetu. Žiadajú v nej, aby vláda dodržala programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa zaviazala podporovať vedu, žiadajú tiež jasný koncepčný plán rozvoja a financovania SAV na úroveň štandardnej inštitúcie v európskom priestore.

V utorok ministerstvo školstva informovalo, že organizovať nejaké protestné akcie je predčasné. Podľa rezortu školstva existuje dohoda, že v stredu by mala vláda zvýšiť rozpočet na vedu o osem miliónov eur v kapitole ministerstva školstva. "SAV ako organizácia, kde je najväčšia koncentrácia excelentných vedcov, v rámci slovenských inštitúcií bude mať veľkú šancu sa zapájať do súťaže o zdroje, z ktorých financuje vedu a výskum a myslíme si, že chýbajúce zdroje si bude môcť získať na základe toho, že sa bude podieľať na potrebných a úspešných projektoch v oblasti vedeckej a výskumnej činnosti," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Odborári SAV však upozorňujú, že nejde o prostriedky priamo pre ich vedeckú inštitúciu a na mzdy, aby nedošlo k prepúšťaniu. „Takmer 500 nezamestnaných vedeckých zamestnancov si ťažko bude podávať projekty do agentúry,“ uviedla Illéšová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!