Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2014 15:00 | Šport | Motorizmus

F1 sa mení na poriadnu nudu: Po pretekoch v Soči je už takmer všetko rozhodnuté!

Mercedes v predstihu získal svoj prvý titul v Pohári konštruktérov.

Brit Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej premiérovej Veľkej cene Ruska formuly 1 na okruhu v Soči. Jazdec tímu Mercedes je momentálne vo veľkej pohode a v dejisku februárových zimných olympijských hier dosiahol už deviate víťazstvo v tohtoročnom seriáli majstrovstiev sveta.

Na druhom mieste skončil Hamiltonov tímový kolega Nico Rosberg a zavŕšil deviate double Mercedesu. Pre nemeckého pretekára je to druhé miesto číslo deväť v sezóne, okrem toho vybojoval štyri víťazstvá. Tretiu pozíciu obsadil Valtteri Bottas. Fínsky pilot Williamsu si pripísal piate pódiové umiestnenie v ročníku, na konte má dve druhé (V. Británia, Nemecko) a tri tretie miesta (Rakúsko, Belgicko, Rusko). V poradí MS má Hamilton tri veľké ceny pred koncom 17-bodový náskok pred Rosbergom.

Spolu s Hamiltonom sa teší aj celý tím Mercedes, ktorý v predstihu získal premiérový titul v Pohári konštruktérov. Nemecké zoskupenie má neprekonateľný 223-bodový náskok pred Red Bullom. Nasledujúca veľká cena je na programe o tri týždne v americkom Austine.

 

Víťaz kvalifikácie Hamilton síce hneď v úvode prišiel o prvé miesto, keď ho kolega Rosberg predbehol aj za cenu prudkého prebrzdenia. Nemec musel následne Brita pustiť pred seba a na konci prvého kola zamieril do boxov pre zničené pneumatiky. Líder Hamilton jazdil jedno rýchle kolo za druhým a v 20. kole mal pred Bottasom takmer osemsekundový náskok. Hamilton zamieril na výmenu pneumatík v 28. kole a pohodlne sa vrátil na prvé miesto. O tri kolá neskôr sa už na druhú pozíciu dostal Rosberg, ktorý predbehol Bottasa. Poradie sa na prvých troch miestach do konca pretekov nezmenilo a Hamilton mohol oslavovať.

Rodák zo Stevenage Hamilton ťahá šnúru štyroch výhier, predtým sa radoval aj Japonsku, Singapure a Taliansku. Hamilton už v tejto sezóne uspel v štyroch veľkých cenách po sebe - bolo to na jej začiatku, keď postupne oslavoval v Malajzii, Bahrajne, Číne a Španielsku. Dvadsaťdeväťročný majster sveta 2008 dosiahol v Soči 31. víťazstvo v kariére a v tejto štatistike sa dotiahol na Nigela Mansella.


Hlasy:

"Som šťastný, že tu môžem byť. Máme za sebou skvelý týždeň. Fanúšikovia aj organizácia pretekov boli skvelé, ďakujem za podporu a už teraz sa teším, keď sa sem vrátime opäť o rok," povedal Hamilton na stupni víťazov a pochválil aj svojho kolegu Rosberga. "Ako tím sme odviedli výbornú prácu, Nico po chybe krátko po štarte zajazdil výborne a napokon skončil druhý," dodal Brit.

 

Výsledky - Veľká cena Ruska:

1. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) 1:31:50,744, 2. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +13,657, 3. Valtteri Bottas (Fín./Williams-Mercedes) +17,425, 4. Jenson Button (V.Brit./McLaren) +30,234, 5. Kevin Magnussen (Dán./McLaren) +53,616, 6. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) +1:00,016, 7. Daniel Ricciardo (Aust./RedBull - Renault) +1:01,812, 8. Sebastian Vettel (Nem./RedBull - Renault) 1:06,185, 9. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +1:18,877, 10. Sergio Perez (Mex./Force India - Mercedes) +1:20,067, 11. Felipe Massa (Braz./Williams-Mercedes) +1:20,877, 12. Nico Hülkenberg (Nem./Force India - Mercedes) +1:21,309, 13. Jean-Eric Vergne (Fr./Toro Rosso - Renault) +1:37,295, 14. Daniil Kvyat (Rus./Toro Rosso - Renault) +1 kolo, 15. Esteban Gutierrez (Mex./Sauber - Ferrari), 16. Adrian Sutil (Nem./Sauber - Ferrari), 17. Romain Grosjean (Fr./Lotus - Renault), 18. Pastor Maldonado (Ven./Lotus - Renault) +1 kolo, 19. Marcus Ericsson (Šv./Caterham - Renault) +2 kolá

Nedokončili: Kamui Kobajaši (Jap.) Caterham - Renault, Max Chilton (V.Brit./Marussia - Ferrari)

 

Poradie MS: 1. Hamilton 291, 2. Rosberg 274, 3. Ricciardo 199, 4. Bottas 145, 5. Vettel 143, 6. Alonso 141, 7. Button 94, 8. Hülkenberg 76, 9. Massa 71, 10. Magnussen 49, 11. Perez 47, 12. Räikkönen 47, 13. Vergne 21, 14. Grosjean 8, 15. Kvyat 8, 16. Bianchi 2

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 565, 2. RedBull - Renault 342, 3. Williams-Mercedes 216, 4. Ferrari 188, 5. McLaren 143, 6. Force India - Mercedes 123, 7. Toro Rosso - Renault 29, 8. Lotus - Renault 8, 9. Marussia - Ferrari 2, 10. Sauber - Ferrari 0, 11. Caterham - Renault 0

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Cyklóna nečakane zmenila smer: O život prišlo najmenej 11 ľudí! Obrovská sila napáchala nezvratné škody
Foto
Hašek tvrdo atakuje slovenskú vládu a hráčov v KHL: Poriadna nálož!
Ilustračné foto
Poliaci si posvietili na proruskú iniciatívu: Rázne kroky! Pomoc prišla aj od našich susedov
Kate si prechádza najťažším obdobím.
Kate priznala rakovinu, teraz prišla ďalšia rana: TOTO chorej princeznej len priťaží!
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Jana Bittó Cigániková.
Aktualizované
Opozícia sa pustila do zdravotníctva: Cigániková vyzýva na zrušenie vyhlášky! V hre sú veľké peniaze
Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
Foto
Policajti sa nestačili čudovať: Na východe Slovenska narazili na obrovskú skládku! Toto bude mať ešte následky
Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
Foto
Požiar na Václavskom námestí! Dym bolo vidieť z celej Prahy: Jeden muž skončil v nemocnici
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko u seba zadržiava amerického novinára: Čo s ním bude? Peskov o detailoch mlčí ako hrob!
V druhom kole prezidentských volieb sa stretnú Ivan Korčok a Peter Pellegrini.
Korčok a Pellegrini sa stretli v diskusii: Nečakaný zvrat, konečne našli spoločnú reč
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR
Šimkovičová podporuje spoluprácu so Slovinskom: Máme podobnú kultúru i umenie
Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši sa podarilo vypátrať rekordne rýchlo: Vymakaná technika!
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?