Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Štatistika prináša šokujúce výsledky: Najzadlženejšie mestá Slovenska!

Obyvatelia miest i obcí v blížiacich sa komunálnych voľbách môžu vystaviť voleným zástupcom účet. Ako to vyzerá s našimi mestami?

Pri rozhodovaní im môže poslúžiť aj rebríček zadlženosti samospráv na jedného obyvateľa, ktorý pripravil Inštitút INEKO. Najmenej zadlžili svojich občanov v Kežmarku, resp. v Poprade, kde suma nepresiahla 5 €. Naopak, najviac na aktivity samosprávy doplácajú obyvatelia Vranova či Prešova. V ich prípade však suma každoročne klesá, Prešovu už dokonca v celoslovenskom meradle patrí 10. priečka. Pohoršil si však Púchov, ktorý sa z pokojných vôd dostal na druhé najhoršie miesto.

 

Púchovčanov dobehol pokrokový návrh primátora Mariána Michalca. V snahe udržať si obyvateľov vracia mesto tým, čo majú v Púchove trvalý pobyt a zároveň uhradené všetky poplatky, peniaze za daň z nehnuteľnosti. Občania ušetrili v priemere 50 eur, stratu mesto vykrývalo z rozpočtu vďaka prebytku 1,7 mil. eur za rok 2012. Tú primátor vyrátal na približne 150-tisíc eur ročne. „Púchov hospodáril s prebytkom, výpadok pár stotisíc eur nebude pre mesto zásadný,“ skonštatoval vlani v septembri analytik INESS Juraj Karpiš.

V tom období hospodárenie úradu pozitívne ovplyvňovalo aj zadlženosť mesta na jedného obyvateľa. Tá zo 419 € v roku 2010 klesla na 254,76 € v roku 2012. Za rok 2013 však podľa prieskumu finančného zdravia INEKO vzrástla na 325 €. Zníženie finančného zdravia mesto zaradilo hneď na druhé miesto za Žilinou. Primátor Marián Michalec tvrdí, že to nesúvisí s vracaním dane z nehnuteľnosti.

„Zadlženosť na jedného obyvateľa tabuľkovo vzrástla v roku 2013 oproti roku 2012 o 70 eur preto, lebo mesto v roku 2013 splatilo úver určený na výstavbu divadla. Tá trvala od roku 2011 do roku 2013. Počas týchto rokov bol úver reálne na účtoch mesta a v roku 2013 sme za stavebné práce týmito peniazmi zaplatili,“ vysvetlil primátor Michalec. Opätovne zaviesť platenie dane nemieni v žiadnom prípade. „Osvedčilo sa, zlepšila sa platobná disciplína občanov. Naopak, v takýchto úľavách ideme ešte pokročiť,“ dodal Michalec.

Jana Marmanová, 34 rokov, učiteľka

- Teším sa, že Púchov vracia dane, lebo v dnešnej dobe sa v rodine každé euro ráta. Viem aj o tom prieskume, ale ako občan to nikde nepociťujem. Aj ja mám upravený byt, na ktorý som si musela vziať úver.

Emília Luhová, 73 rokov, dôchodkyňa

- Ako dôchodkyni sa mi to páči, že je to v našom meste s daňami takto, lebo každé euro je vzácne. Som za to vďačná. Nemyslím si, že mesto je zadlžené. Schvaľujem, že použilo peniaze z úveru na výstavbu divadla, aj ja chcem žiť kultúrne.

Ladislav Loužecký, 45 rokov, nezamestnaný

- Mám voči mestu uhradené riadne všetky záväzky, a preto to beriem ako férový postup, keď mi mesto poslalo peniaze. Kto by nebol rád. Ja nie som ekonóm, ale žijem tu a myslím si, že Púchov je na tom finančne dobre. Veď banka neposkytne úver niekomu, kto nemá na jeho splácanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!