Sledujte novú šou televízie JOJ 15 min. kuchár v hlavnej úlohe s Gabom Kocákom (35), usmievavým chlapíkom so skúsenosťami s michelinskými reštauráciami a neuveriteľným arzenálom efektných receptov.
V kuchyni rád pomáhal už ako malý chlapec, no varenie ho vraj naplno chytilo až neskôr. „Bolo to niekedy na strednej škole a prepuklo to, keď som prvýkrát vycestoval za prácou,“ začína svoje rozprávanie.
18 hodín na nohách
Do zahraničia sa vybral ako 22-ročný a zo začiatku to nebolo ľahké. Zabrať naplno však dostal až neskôr v michelinských reštauráciách. „17 – 18 hodín denne na nohách, stres, disciplína, flexibilita, toto všetko sa od vás vyžaduje. Je to ako kolotoč. Nemáte čas jesť, spať, len makať,“ priznáva Gabo, ktorý počas viac ako desiatich rokov varil napríklad v podniku Comme Chez Soi v Bruseli, Hangar 7 v Salzburgu či De Librije v Holandsku. V luxusnej salzburskej reštaurácii Schloss Aigen bol dokonca šéfkuchárom. A práve v Salzburgu si pochutnali na jeho špecialitách aj Cameron Diaz s Tomom Cruisom, ktorí tam práve nakrúcali akčnú komédiu Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive. Mimochodom, práve jeho prvé skúsenosti s michelinskou reštauráciou ho presvedčili o tom, že v kuchárskom umení je naozaj dobrý a ostane mu verný až do konca života. „Bolo to úžasné, všetko nové, zaujímavé. Produkty, techniky, samotné varenie ma natoľko fascinovali, že som si povedal: Toto je to, čo chcem a budem robiť.“
Za všetkým je žena
Po čase si však povedal: dosť bolo potuliek svetom, vraciam sa domov. To bolo pred tri a pol rokom. „Dostal som vtedy fantastickú ponuku viesť kuchyňu v jednom z najprestížnejších hotelov na Slovensku, na čo som aj patrične hrdý, a kde som spoznal najúžasnejšiu ženu na svete.“ Tá žena sa medzičasom stala jeho manželkou a neskôr aj podnikateľskou partnerkou. „Máme spolu reštauráciu v Starom Smokovci, čo je krok k splneniu nášho sna. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ rozpráva záhadne, no o svojej zákonitej viac hovoriť nechce.
Štáb nevníma
Najnovšou výzvou pre Gaba sú ale televízne kamery a program 15 min. kuchár. „Tréma na začiatku určite bola, ale myslím, že teraz to už pôjde a každý si v tej relácii nájde to svoje. Pri nakrúcaní sa snažím štáb nevnímať,“ prezrádza svoj trik. Slovákov sa bude snažiť naučiť niečo nové a zároveň ich zbaviť zlých návykov v kuchyni. „Slováci často varia z nekvalitných produktov a polotovarov, potom sú tu ešte ich nevedomosť, ľahostajnosť a nekvalifikovanosť,“ rozširuje svoje postrehy na tunajšie stravovacie zariadenia, no porovnávať nás so svetom nechce. „Nechcem nikoho kritizovať, ale myslím si, že odpoveď všetci poznáme,“ dodáva veľavravne.
Jamie sa vie predať
Sám vraj žiadnu surovinu v kuchyni nepreferuje. „Vážim si všetky rovnako od mrkvy až po hľuzovku. Všetky si zaslúžia maximum pozornosti a úcty,“ tvrdí, no keď sa pustí do experimentovania, do hrnca dokáže nahádzať naozaj čudné veci. „Viem pripraviť polievku z horského sena, sorbet z ihličia alebo jedlý papier z husacej pečene,“ vyratúva. Ak ale chceme počuť nejaký tip na super rýchle a super skvelé jedlo, zasekne sa. „Úprimne? Také nepoznám...“ skonštatuje nakoniec.
A ktorého zo svetovo uznávaných kuchárov obdivuje? Je to Jamie Oliver, ktorý má dlhé roky podobnú reláciu, v akej uvidíte Gaba na Jojke? „Je ich viac, ale naj–naj je pre mňa Sergio Herman. A Jamie? Vie sa skvele predať a určite sú jeho jedlá aspoň také dobré, ako ich prezentuje v telke,“ dodáva s úsmevom.